Passend onderwijs voor hoogbegaafde kinderen: one size doesn’t fit all

We zijn het er allemaal over eens dat overvraagd worden geen pretje is. Het onderwijs kent allerlei voorzieningen om leerlingen die moeite hebben met leren, te ondersteunen. Sinds jaar en dag zet men zich enorm in om ervoor te zorgen dat deze kinderen de kerndoelen halen.  Maar wat nou als je ondervraagd wordt? De hele dag werk doen waar je niets van leert, waarvoor je je niet of nauwelijks hoeft in te spannen? Dat is net zo erg. Wat doen we daar aan?   Jenne Wierstra, die afgelopen week afscheid nam als bestuursvoorzitter van het VCO Enschede,  verwoordde tijdens de informatieavond over hoogbegaafdheid en asynchrone ontwikkeling op 11 april j.l. heel mooi:” Het zit in het DNA van scholen om te kijken naar  ‘zwakke’ kinderen en om die te helpen en het zit nog onvoldoende in het DNA van scholen om te kijken naar talentvolle kinderen; in kinderen waar wat meer in zit. En dat moet veel meer een attitude worden van leerkrachten.”


Dat er veel behoefte is aan passend onderwijs voor hoogbegaafden, bleek wel uit de enorme opkomst op de informatieavonden die Smart-Ease organiseerde rondom dit thema. Eén avond georganiseerd op 14 maart j.l. bleek onvoldoende voor het aantal belangstellenden. Op 11 april j.l. stond er een tweede avond op de agenda en ook nu was de avond volledig volgeboekt. Journalist Britt van Uem en Filmmaker Claus Brockhaus van Kanaal Twente maakten een een mooie compilatie van beide avonden:

Maatwerk

De laatste jaren zijn er veel ontwikkelingen gaande in het aanbod van vernieuwend onderwijs: Ipadscholen, Democratische scholen, scholen die schermen met het idee dat een andere inrichting de ultieme oplossing is. Meer aandacht voor de individuele leerbehoefte van een kind en een goede werkplek zijn erg belangrijk maar is dit het eerste waar je aan denkt als je het hebt over passend onderwijs? Eén ding is duidelijk ‘one size doesn’t fit all.’ Maar wat is er dan wel nodig om ervoor te zorgen dat hoogbegaafde kinderen zich gelukkig worden en leren leren? Wat heeft IKEA daar mee te maken? Nieuwsgierig?  Lees het in dit blog

Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Agenda, Blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *