4 leestips voor hooggevoelige kinderen

Kinderen die hoogsensitief zijn, reageren sterk op hun omgeving. De emoties van andere mensen, de sfeer in een groep, zintuiglijke prikkels, de verleiding van social media vragen vaak een hoop energie. Die energie heeft het kind hard nodig bij het groeien, omgaan met hun omgeving en het leren. Inzicht krijgen in en het omgaan met hoogsensitiviteit kan het kind dan ook helpen om in balans te komen.
Daarom heb ik 4 boeken geselecteerd die je samen met je kind kunt lezen of die het kind alleen kan lezen:

Draakje vurig geschreven door Janneke van Olphen

Dit boek is geschikt om samen te lezen met je peuter. Het is een prentenboek op rijm vol passie en vuur, dat herkenbaar is voor alle enthousiaste, wilskrachtige en toch zo gevoelige heethoofdjes.

De hoogsensitiviteitsurvivalgids – Luc Descamps en Ann Michiels

In deze uitgave wordt voor kinderen die hoogsensitief zijn beschreven wat dit betekent en hoe ze er mee om kunnen gaan. Door ontspanningsoefeningen, extra aandacht of speciale voeding kan het kind eigen momenten creëren om tot zichzelf te komen. Zo maakt dit boek, dat gemakkelijk leest, begrijpelijk wat voor een kind best ingewikkeld is. Het bevat veel voorbeelden van concrete situaties en is gedrukt met een speelse opmaak, groot lettertype en diverse stripachtige zwart-witafbeeldingen. Het wordt geschikt bevonden van kinderen van ca. 9 t/m 12 jaar. Maar mijn ervaring is dat sommige kinderen jonger dan 9 jaar dit boekje ook erg leerzaam en leuk vinden.

Help ik voel zoveel! – Carla van Wensen

Dit boekje is speciaal geschreven voor (hoog)gevoelige en snel overprikkelde kinderen van circa 7-11 jaar. Door middel van de spelletjes, opdrachten, vragen, tips en verhaaltjes die erin staan, kunnen kinderen ervaren en ontdekken hoe het te veel voelen en overprikkeld raken bij hen ontstaat. Vervolgens kunnen ze ontdekken hoe ze er anders mee om kunnen gaan.

Wegwijs in hooggevoeligheid – Gerarda van der Veen en haar 14-jarige dochter

Hoe is het voor een kind om hooggevoelig te zijn? Dochter Erienne (14) voegt aan deze gids haar belevingen toe. Ze heeft het dan onder meer over omgaan met verandering, afscheid nemen en overprikkeling. In vlotte anekdotes schetst zij een beeld van hoe ze, terwijl ze opgroeide, leerde omgaan met haar sensitiviteit. Dat maakt deze gids ook voor (oudere) kinderen inderdaad een wegwijzer in hooggevoeligheid.

Misschien heb je zelf wel boeken gelezen die niet aan deze lijst mogen ontbreken. We horen het graag!

Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Blog, Boekentips, Hooggevoeligheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *