4 leestips voor hooggevoelige kids

Kinderen die hoogsensitief zijn, reageren sterk op hun omgeving. De emoties van andere mensen, de sfeer in een groep, zintuiglijke prikkels, de verleiding van social media vragen vaak een hoop energie. Energie die het kind hard nodig heeft bij het groeien, omgaan met hun omgeving en het leren. Het inzicht krijgen in en het omgaan met hoogsensitiviteit kan het kind helpen om in balans te komen.
Ik heb 4 boeken geselecteerd die je samen met je kind kunt lezen of die het kind alleen kan lezen:

 1. Draakje vurig geschreven door Janneke van Olphen:
  Dit boek is geschikt om samen te lezen met je peuter. Een prentenboek op rijm vol passie en vuur, dat herkenbaar is voor alle enthousiaste, wilskrachtige en toch zo gevoelige heethoofdjes.
 2. De hoogsensitiviteitsurvivalgids geschreven door Luc Descamps en Ann Michiels:
  In deze uitgave wordt voor kinderen die hoogsensitief zijn beschreven wat dit betekent en hoe ze er mee om kunnen gaan. Door ontspanningsoefeningen, extra aandacht of speciale voeding kan het kind eigen momenten creëren om tot zichzelf te komen. Een boek dat gemakkelijk leest en begrijpelijk maakt wat voor een kind best ingewikkeld is. Het boek bevat veel voorbeelden van concrete situaties. Het is gedrukt met een speelse opmaak, groot lettertype en diverse stripachtige zwart-witafbeeldingen. Het wordt geschikt bevonden van kinderen van ca. 9 t/m 12 jaar. Mijn ervaring is dat sommige kinderen jonger dan 9 jaar, dit boekje ook erg leerzaam en leuk vinden.
 3. Help ik voel zoveel! geschreven door Carla van Wensen:
  Dit boekje is speciaal geschreven voor (hoog)gevoelige en snel overprikkelde kinderen van circa 7-11 jaar,
  Door middel van spelletjes, opdrachten, vragen, tips en verhaaltjes kunnen kinderen ervaren en ontdekken hoe het te veel voelen en overprikkeld raken bij hen ontstaat en hoe zij er anders mee om kunnen gaan.
 4. Wegwijs in hooggevoeligheid geschreven door Gerarda van der Veen en haar 14-jarige dochter:
  Hoe is het voor een kind om hooggevoelig te zijn? Dochter Erienne (14) voegt aan deze gids haar belevingen toe, over onder meer omgaan met verandering, afscheid nemen en overprikkeling. In vlotte anekdotes schetst zij een beeld van hoe zij, terwijl zij opgroeide, leerde omgaan met haar sensitiviteit. Dat maakt deze gids ook voor (oudere) kinderen een wegwijzer in hooggevoeligheid.

Misschien heb je zelf wel boeken gelezen die niet aan deze lijst mogen ontbreken. We horen het graag!

Geplaatst in blog, Leestips, Weblog en getagd met .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *