4 leestips voor ouders en leerkrachten van hooggevoelige kids

Een hoge staat van energie, tomeloze nieuwsgierigheid, volledig op kunnen gaan in een taak binnen het interessegebied, een beeldende fantasie, snel afgeleid door lawaai of walgen van bepaalde geurtjes, ‘himmelhoch jauchzend zum Tode betrübt.’ Herkenbaar?

Veel hoogbegaafde kinderen zijn hooggevoelig; ze doen extra veel indrukken op en reageren intens op al deze indrukken.  Dit heeft vaak consequenties voor het welbevinden  en de leerprestaties van het kind. Voor jullie als ouders en leerkrachten kan het een flinke uitdaging zijn om het kind op de juiste manier te begeleiden. Zeker als je zelf ook hooggevoelig bent. Maar wat is nou hooggevoeligheid? Wat zijn de kwaliteiten? Wat zijn de schaduwkanten? Hoe zit dat binnen je gezin en binnen de klas? En is het nou hooggevoelig, hoogsensitief of prikkelgevoelig of houdt het verband met elkaar?
Om hier een antwoord op te vinden heb ik 4 boeken voor je geselecteerd:

Wiebelen en friemelen in de klas (inmiddels is er ook een versie voor thuis) – Monique Thoonsen en Carmen Lamp

Op een heldere en boeiende manier wordt uitgelegd hoe zintuiglijke prikkelverwerking verloopt, zowel bij de leerlingen als de leraar zelf. Leraren leren op een andere manier naar leerlingen kijken: door een zogenaamde SI-bril. Met deze zogenaamde bril op leren leerkrachten zien hoe de prikkelverwerking verloopt en kunnen daar snel, eenvoudig en met meer begrip op reageren. Zonder gebruik te maken van een diagnose, medicijnen of therapie.Dit boek is vooral héél praktisch. Er zijn veel (didactische) tips die het klaslokaal en de les zintuigen-vriendelijk maken en zo het leerrendement voor alle leerlingen verhoogt. Door gebruik te maken van een slim keuzeschema wordt gedrag snel herkend, waarna er gekozen kan worden uit meer dan 250 tips en strategieën om de leerling te helpen. Ook worden situaties buiten het klaslokaal besproken, zodat begeleiders goed voorbereid aan de slag kunnen. Met dit boek wordt duidelijk hoe nuttig het is om te wiebelen en friemelen in de klas!

Leven met sensaties – Winnie Dunn

Misschien heb je al ontdekt dat binnen je gezin iedereen anders reageert op prikkels. De één is onverstoorbaar: er kan een bom ontploffen en nog is hij of zij niet afgeleid. Zo kan het ook gebeuren dat het voor de één niet druk genoeg kan zijn terwijl jij juist van rust houdt. Dunn geeft in dit boek heel mooi inzicht in hoe de prikkelverwerking binnen een gezin kan verschillen en wat voor een consequenties dit heeft op de relaties binnen een gezin. Ook dit boek is heel praktisch geschreven.

Het hooggevoelige kind met een sterke wil door Janneke van Olphen

Wie denkt dat hooggevoelige kinderen vooral rustig, bedachtzaam en teruggetrokken zijn, komt in dertig procent van de gevallen bedrogen uit. Er zijn ook kinderen die hun hoge mate van gevoeligheid combineren met een ijzersterke wil. Zij zijn op zoek naar nieuwe belevenissen en avonturen, ook al druist dat vaak in tegen hun gevoelige inborst. Een pittige combinatie, die geregeld leidt tot vurige uitbarstingen bij kinderen en wanhoop bij ouders maar ook bij leerkrachten. Janneke van Olphen geeft je op zeer toegankelijke wijze inzicht in de innerlijke wereld van deze categorie hooggevoeligen. Een absolute aanrader als je wilt weten hoe je moet omgaan met de vurigheid van je kind.

Gids voor hooggevoelige kids van Josina Intrabartolo

Als je geen zin hebt om al die boeken door te spitten en je wilt snel een paar concrete tips, dan is dit praktische gidsje een absolute aanrader. Het past zelfs in je handtas of binnenzak van je jas.

Heb je al alles wat los en vastzit gelezen over hooggevoeligheid of misschien wil je helemaal niets lezen maar heb je toch vragen over de begeleiding van je kind? Neem dan contact op.

Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Blog, Boekentips, Hooggevoeligheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *