5 heerlijke ‘Annie-boeken’ voor kleine rebellen

Hoogbegaafde kinderen hebben vaak een enorme drang naar autonomie. Dan kan het erg frustrerend zijn als volwassenen voor jou gaan bepalen wat goed voor je is. Zeker als je geen inspraak hebt in de maatregel en het voelt alsof ze over jouw grenzen gaan. Degene die dit haarscherp aanvoelde is Annie M.G. Schmidt. Ik vrees dat ze hier zelf ook last van had. Annie was net als mijn andere favoriete schrijfster Astrid Lindgren, haar tijd ver vooruit: intelligent, creatief en een tikkie rebels.

Gedachten lezen

Voor zowel Annie als voor Astrid was het schrijven kennelijk een mooie manier om de frustraties te kanaliseren. Zelf liep ik als kind van tijd tot tijd  ook tegen opgelegde grenzen aan en wat is er dan fijner dan een gedicht te lezen waar je jezelf in herkent. De humor in haar gedichten en verhalen zorgde ervoor dat je leerde loslaten en relativeren. Alsof ze je gedachten kon lezen.

Favoriete top 5

Ik heb alle boeken uit mijn jeugd bewaard voor mijn eigen kinderen. En nog steeds zijn ze actueel. In de loop der jaren heb ik mijn verzameling uitgebreid. Met jou deel ik graag mijn favoriete top 5:

1. Heksen en zo

Gekke en magische verhalen over prinsen, prinsessen, engeltjes en feeën om heerlijk bij weg te dromen.Maar ook om je lekker te verwonderen over een kapper die bij de diepvriesdames terecht komt, over een ooievaar die een koningskindje moet afleveren, over een koning die een maarschalk had die zijn oor kon afschroeven en over een meisje dat haar naam kwijt was. En over gewone mensen die ongewone dingen meemaken. Kortom, smullen.

2. Pluk van de Petteflet

Pluk is een wijs kereltje, vriendelijk en behulpzaam voor mensen en dieren en daarom wordt er vaak een beroep op hem gedaan. Veel hoogbegaafde kinderen zullen zich daarom herkennen in het hoge verantwoordelijkheidsgevoel van Pluk. 
Hij beleeft veel avonturen met ZaZa de kakkerlak, Dollie de duif en de Stampertjes. Het boek is prachtig geïllustreerd door Fiep Westendorp.

3. Floddertje

Zes heerlijke verhalen over Floddertje, de vieste heldin van Annie M.G. Schmidt. Tot zes keer toe proberen Floddertje en haar hondje Smeerkees schoon te blijven… maar helaas, het mocht niet baten. Haar oplossingen zijn om te gieren. Als je kind moet bijkomen van een boze bui is dit de manier om even op andere gedachten te komen. 

4. Ziezo

Dit boek mag echt niet ontbreken in je boekenkast: 347 kinderversjes bevat ‘Ziezo’. Met bekende en minder bekende versjes en prachtige illustraties van onder ander Thé Tjong King. Niet alleen genieten voor je kind maar ook voor jezelf.

5. Jip en Janneke

Geen kind is groot geworden zonder de verhaaltjes van Jip en Janneke. Voor de allerkleinsten mooie korte verhaaltjes voor tussendoor en voor het slapengaan.

Inmiddels zijn veel van Annie’s boeken verfilmd en op DVD verkrijgbaar. Een aanrader voor als je heethoofdje even tot kalmte gemaand moet worden en jij de knollen op hebt.

Wat is jouw favoriete boek van Annie M.G. Schmidt?  Laat het ons weten!!

Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Blog, Boekentips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *