5 soorten reisspellen om mee te nemen op vakantie

De scholen sluiten bijna hun deuren.

Vakantie is hét moment om de neus eens uit de boeken te halen en de ogen rust te geven van al die schermtijd. Even helemaal niets doen kan heel goed voor je zijn, maar sommige kinderen kunnen daar maar moeilijk tegen. Dan is een spel een goed alternatief voor toch maar weer dat eeuwige schermpje van de mobiele telefoon. Ik zit met mijn gedachten toch al half bij de zomervakantie, dus ik maakte meteen maar een lijstje met 5 soorten leuke spellen voor tijdens de vakantie.

1. Puzzelspellen voor 1 persoon

Deze spellen zijn ideaal voor tijdens lange autoritten. Ze zijn speciaal gemaakt om makkelijk mee te kunnen nemen: compact en in een handig doosje. Het principe is in veel gevallen gelijk: plaats de stukken op de juiste manier aan de hand van een van de opdrachtkaarten. Maar de uitvoering is veel minder eenvoudig en wordt steeds lastiger naarmate je verder komt. Er zijn heel veel varianten van dit soort spellen verkrijgbaar. Kijk maar eens naar:

Er zijn ook spellen die er met magneetjes voor zorgen dat de onderdelen bij elkaar blijven:

2. Kaartspellen

Een kaartspel past altijd wel ergens in een tas. Klassiekers zoals pesten en patience blijven leuk om te doen tijdens de vakantie, maar ken je deze kaartspellen ook al?

3. Dobbelspellen

Ook dobbelspellen doen het al decennia lang goed tijdens de vakantie. Ik speelde bijvoorbeeld vroeger op vakantie wel eens Yahtzee. Inmiddels zijn er nog veel meer leuke dobbelspellen bijgekomen. Wat denk je van deze:

4. Legspellen

Voor deze spellen heb je wel een vlakke ondergrond nodig die groot genoeg is om de stukken neer te leggen. Minder handig op de achterbank en tijdens een picknick misschien, maar wel erg leuk voor tijdens lange zomeravonden op de camping of in je vakantiewoning. Behalve klassiekers als Rummikub merk ik dat de volgende spellen bij veel kinderen erg goed in de smaak vallen:

5. Beweegspellen voor buiten

Bij mooi weer is dit wat mij betreft de favoriete categorie. Lekker naar buiten, lekker bewegen. Uit je hoofd en eindelijk weer eens echt je lijf voelen. Badminton, frisbeeën en gewoon een bal overgooien of -trappen zijn van die klassiekers die eigenlijk altijd goed zijn. Wil je toch liever iets waarbij behalve behendigheid ook strategisch inzicht komt kijken, denk dan eens aan spellen als Kubb en Mölkky. Kubb wordt ook wel Vikingschaak genoemd en Mölkky is een Fins werpspel waarbij tellen en rekenen een rol speelt.

Hier vind je de volledige speluitleg van Kubb en Molkky.

Ken jij nog een spel dat zeker in dit rijtje thuis hoort. Laat het hieronder weten in de reacties.

Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Blog, Executieve functies, Leer- en spelmateriaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *