5 spellen om spelenderwijs je impulsen te leren reguleren

Zevenjarige Tim is nieuwsgierig en altijd op zoek naar nieuwe prikkels om zijn leerhonger te stillen. Een heerlijk pienter en enthousiast mannetje. Zijn mondje staat nooit stil. Leuk maar ook wel eens vermoeiend. Zeker voor zijn omgeving. In de klas vindt hij het enorm lastig om op zijn beurt te wachten. Het gevolg is dat zijn naam vaak door de leerkracht genoemd wordt. Ook in spel vindt Tim het moeilijk om ruimte te geven aan een ander. Hij heeft daardoor regelmatig een conflict met zijn vriendjes. Herken je dat?

Wat is er met Tim aan de hand?

Tim vindt het nog heel moeilijk om zijn impulsen te onderdrukken. Het onderdrukken van impulsen is één van de executieve functies. Bovendien is hij erg prikkelgevoelig. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat Tim, de juf, zijn ouders en vriendjes regelmatig gefrustreerd raken.

Spelenderwijs aan de slag

De leerkracht, ouders en Tim hebben samen met mijn hulp een plan opgesteld hoe Tim kan leren om beter om te gaan met de prikkelverwerking en het onderdrukken van impulsen. Een leuke manier om te oefenen met het onderdrukken van impulsen is het spelen van een spel. Voor het oefenen met het onderdrukken van impulsen gebruik ik zelf graag de volgende 5 spellen:

Vlotte geesten

Eerst goed kijken welke aanwijzingen er op de gedraaide kaart staan en dan pas het juiste voorwerp pakken – maar dan wel zo snel mogelijk. Daar gaat het om bij het spel Vlotte geesten. En hoewel eerst goed kijken en toch de snelste zijn best lastig is, vinden veel kinderen (en volwassenen) dit spel erg leuk. De houten voorwerpen (spook, stoel, fles, boek en muis) zijn stevig genoeg om er snel naar te grijpen en het voelt ook fijn om echt een voorwerp te pakken in plaats van een plaatje ervan (zoals bij een kaartspel).

Bekijk hier de video met de volledige speluitleg. Voor mensen die al verslingerd zijn aan dit reactiespel, is er nu ook Vlotte Geesten 2.0 met hetzelfde spelverloop, maar andere voorwerpen. Het wordt helemaal leuk als je de twee spellen combineert. Voor jonge kinderen is er een Junior-versie.

Halli Galli

Net zoals de houten voorwerpen van Vlotte geesten uitnodigen om ze te pakken, zo nodigt de bel van Halli Galli uit om er zo snel mogelijk op te drukken. Maar eerst moet je goed kijken en tellen. Pas als op de open kaarten van alle spelers bij elkaar precies 5 x dezelfde vrucht te zien is, mag er op de bel gedrukt worden.

Deze video laat kort zien hoe Halli Galli werkt. Voor gevorderde spelers is er Halli Galli Extreme en voor jonge kinderen Halli Galli Junior.

Speedcups

Weer een belletje – maar nu ook bekertjes in verschillende kleuren om te verschuiven en stapelen. Bij Speedcups krijg je een kaart te zien met daarop steeds andere voorwerpen. Wel hebben ze steeds dezelfde kleuren als de bekertjes die je voor je hebt staan. Goed kijken dus en dan zo snel mogelijk de volgorde van de kleuren op het plaatje nabootsen met je bekertjes. Klopt het allemaal, dan mag je op het belletje drukken.

Je vindt Speedcups (inclusief uitleg) hier. Er is ook een uitbreiding die het allemaal nog iets ingewikkelder maakt. Daarnaast kun je, als je de twee spellen met elkaar combineert, het spel met 6 personen spelen.

Dobble

Dobble is iets eenvoudiger vormgegeven dan bovenstaande spellen en bestaat alleen uit een stapel ronde kaarten. Dat betekent wel dat je het echt altijd bij je kunt hebben. De kaarten zitten ook nog in een handig blikje, dus ik heb het vaak in mijn tas zitten. Je kunt het spel op verschillende manieren spelen, maar het draait er steeds om dat je de plaatjes op de kaart op de stapel vergelijkt met de plaatjes op de kaart voor je. Zie jij als eerste een overeenkomst en kun je die ook benoemen, dan mag je de kaart op de stapel pakken.
Dit spel doet dus ook een groot beroep op je waarnemingsvermogen.

Hier kun je Dobble bekijken. Er is ook Dobble Kids en als je de tijdsdruk nog extra wilt opvoeren of het spel alleen wilt kunnen spelen, kies je voor Dobble Chrono.

Set!

Bij het spel Set! moet je echt heel goed kijken. Het is namelijk de bedoeling dat je in de open op tafel liggende kaarten een set van drie kaarten vindt die dezelfde kleur, hoeveelheid, figuren of invulling van de figuren hebben – of juist drie kaarten die op al die onderdelen verschillend zijn. Dat is nogal wat om op te letten – en dan ook nog zo snel mogelijk. Als je een set ziet, roep je “Set!” en wordt er gekeken of je inderdaad een kloppende set hebt gevonden. Als het klopt, krijg je de drie kaarten. Maar als het niet klopt, mag je even niet meer meedoen. Genoeg reden dus om eerst goed te kijken, en daarna pas te roepen.

Hier vind je een speluitleg met voorbeelden van correcte sets.

Tim, zijn ouders en juf zijn super gemotiveerd. Ik hoop dat jij hier ook iets aan hebt.

Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Blog, Executieve functies, Gedrag en opvoeding, Hooggevoeligheid, Leer- en spelmateriaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *