5 tips voor een inspirerend gesprek met je hoogbegaafde kind

“Ik zou graag eens wat vaker in gesprek komen met mijn kind maar ik ben zelf niet zo’n prater. Ik vind het best een uitdaging om de juiste vragen te stellen. Maar ik moet eerlijk zeggen dat het ook heel lastig is om een geschikt moment te vinden. Het ‘beeldscherm’ blijkt in de praktijk aantrekkelijker dan een gesprek met je ouders…..”

Herken je het dilemma van deze ouder?

De vakantie is bij uitstek hét moment waarop gezinnen weer extra tijd voor elkaar maken. Schermpjes dicht en telefoons uit: tijd voor een goed gesprek.  Ik heb vijf tips voor jullie om met elkaar in gesprek te komen:

1. Openhartig

Openhartig heeft een serie uitgebracht met kaartjes waarop vragen staan voor verschillende doelgroepen. In het totaal zijn er 11 setjes uitgebracht, waaronder:

  • Openhartig kids: de vragen zetten de kinderen aan tot denken en bovendien leren ze ook goed naar elkaar te luisteren. Je zult zien dat de antwoorden die gegeven worden ervoor zorgen dat jij of je kind zelf vragen gaan bedenken.
  • Openhartig puber tijd: de puberteit is de fase waarin er veel verandert in het leven van je kind. De hormonen gieren door het lijf, het brein is volop in ontwikkeling en het lichaam verandert. Kortom heel wat veranderingen die vragen en onzekerheden kunnen oproepen Met deze meer dan 100 verrassende vragen en opdrachten word je uitgedaagd te laten zien en horen wie jullie zijn, wat je uniek maakt en wat jullie nodig hebben om helemaal jezelf te kunnen zijn.
  • Openhartig go for it: heb je verlangens of dromen over de toekomst óf heb je alles al gepland? Wat wil jij bereiken? Wie of wat daagt je uit of wat houd je tegen; waar ga jij écht voor? Een mooie manier om inzicht te krijgen in de toekomstdromen van je kind. En wellicht heb jij zelf wel allerlei toekomstplannen: mooi om te delen.

2. Het billetjes bloot spel

Dit ‘spel’ kun je inzetten als spel maar ook gewoon inzetten om met elkaar in gesprek te komen. Het bevat spannende, gekke en filosofische vragen, geschikt voor kritische kinderen en andere mensen, zoals: Vind je jezelf eerlijk? Denk je dat koeien kunnen denken? Vind je dat je een opvoeding nodig hebt? Zou je beroemd willen zijn? Denk je dat de waarheid bestaat?

3. Het spiegel jezelf spel

Is je kind zich eigenlijk wel bewust van zijn of haar talent? Op de kaartjes van dit ‘spel’ staan allerlei eigenschappen zoals bescheiden, behulpzaam, ijverig, zelfstandig. Een mooie manier om eens te kijken welke eigenschappen je kind aan zichzelf toekent. Je kunt ook aan de overige gezinsleden vragen om eigenschappen te kiezen die volgens hen bij het kind passen. Veel kinderen zijn zich niet eens bewust van bepaalde eigenschappen. Leuk om dan bijvoorbeeld eens van je broertje te horen welke eigenschappen hij je toekent. Hierdoor kunnen er mooie gesprekjes ontstaan.

4. Vertellis gezinseditie

Het doel van Vertellis is om ervoor zorgen dat ieder gezinslid zich gezien en gehoord voelt en de drempel te verlagen om tijdens, en vooral ook buiten het spel om, met elkaar te communiceren.
Het spel bestaat uit vier rondes: individuele vragen worden afgewisseld met vragen en opdrachten. Het spel kan in één keer gespeeld worden maar je kun ook een paar kaartjes per keer beantwoorden.

5. Mindset gesprekskaarten

Deze gesprekskaarten – bedoeld voor kinderen in het basisonderwijs – geven onder andere uitleg over hoe je leert, wat je kunt doen wanneer iemand kritiek op je heeft en hoe je positief kunt leren denken. De vragen op de kaarten sporen je aan om actief te werken aan een groeimindset. Er zijn drie soorten kaarten, die je opeenvolgend kunt gebruiken: • Uitleg over leren en mindset • Helpende gedachten • Aan de slag met je groeimindset!

Nu ben ik heel erg nieuwsgierig wat jouw tip is voor andere ouders om met hun kind in gesprek te komen?

Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Blog, Gedrag en opvoeding, Leer- en spelmateriaal.

2 reacties

  1. Wat ontzettend leuk om dit te lezen als auteur van de spellen Openhartig. dank voor jullie recensie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *