7 Boekentips over anders en toch jezelf durven zijn

Vervelend, dwars of…misschien toch (hoog)begaafd?

Hoogbegaafde kinderen kunnen zich meestal niet identificeren met hun klasgenootjes en voelen zich al snel anders dan de rest. Sommigen onder hen stoppen veel energie in het zich aan passen aan de rest. Ze wringen zich soms in alle bochten om er maar bij te horen. Ze gaan pleasen of worden soms wat onhandig in hun reactie. Andere kinderen hebben dat vaak feilloos door. Voor je het weet wordt je hoogbegaafde kind buitengesloten. En dat gun je niemand.

Daarom is het belangrijk dat kinderen al heel vroeg leren om zichzelf te zijn. Dat begint natuurlijk bij een omgeving die hem of haar past. Maar er zijn altijd wel momenten in een leven dat je je begeeft in een situatie waarbij je weer geconfronteerd wordt met het ‘anders zijn’. Maar hoe erg is dat? Waar kies je dan voor: stop je veel energie in het aanpassen of ben je trots op wie je bent, laat je dat zien en blijf je jezelf? 

Ik heb een aantal boeken voor jou en je kind geselecteerd die gaan over anders durven zijn en de moed hebben om jezelf te blijven. Jong geleerd is immers oud gedaan:

Verhalen over kinderen die anders durven zijn

Een inspirerende collectie met wel 100 verhalen over beroemde en minder beroemde jongens en meisjes uit het verleden en het heden, die de wereld een mooiere plek maakten door hun compassie, gulheid, hun talent en geloof in zichzelf.
Ben Brooks is een Engelse auteur die in Berlijn woont, en verschillende succesvolle boeken op zijn naam heeft staan. Onlangs verscheen in Engeland zijn tweede boek over jongens die anders durven te zijn. 

Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes

Van Jane Austen en Cleopatra tot Michelle Obama en Serena Williams: Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes een boek met 100 voorleesverhalen over inspirerende vrouwen, die op hun eigen rebelse manier de wereld hebben veranderd – als schrijfster, piraat of wiskundige. Met illustraties van 60 vrouwelijke kunstenaars van over de hele wereld is dit boek een unieke uitgave boordevol inspiratie, speciaal voor iedereen die zijn eigen pad kiest.
Dit boek werd zo goed verkocht dat er inmiddels ook een tweede deel op de markt is gebracht.

Een leeuw als Leonard

Sommigen denken dat er maar één manier is om een leeuw te zijn. Ze zeggen: “Leeuwen zijn wild. Als ze je te pakken krijgen, vreten ze je op.” Ze denken dat een leeuw niet lief kan zijn. Maar dan kennen ze Leonard nog niet. Leonard schrijft gedichten en sluit vriendschap met een eend. Maar de andere leeuwen pikken dat niet…

Een prentenboek over een bijzondere vriendschap, en de moed hebben om jezelf te zijn.

Leeuw in de muis

‘Leeuw in de muis‘ is een mooi prentenboek over een muisje dat zo moedig wil zijn als een leeuw. Gaat hem dat lukken?
Een klein muisje voelt zich door zijn formaat niet gezien en onbegrepen en kijkt (letterlijk) enorm op tegen de leeuw, die met zijn luide gebrul door iedereen gehoord wordt. Het muisje besluit, ondanks zijn angst, in de leer te gaan bij de leeuw. Maar als hij eenmaal neus-aan-neus staat met het machtigste roofdier op aarde, blijkt dat er in die stoere leeuw ook een bang muisje verstopt zit.

Alles over wie ik ben

Hoe weet je nou wie je bent? En of je jezelf kent? Ligt je karakter al vast bij je geboorte of bepaalt je omgeving wat of wie je bent en wordt? Wat zegt je naam over jou? En als iedereen uniek is, waarom willen we dan toch zo graag ergens bij horen? Met deze vragen gaat Stine Jensen aan de slag in Alles over wie ik ben. Op haar inmiddels kenmerkende wijze laat ze haar lezers nadenken, voelen, praten en filosoferen.

Fiete anders

Fiete Anders is een schaap. Fiete voelt zich eenzaam omdat hij anders is dan andere schapen. Maar diep in zijn hart weet hij dat er ergens een plaats moet zijn waar anders gewoon is. Door dit verlangen gedreven, gaat hij op zoek …
Fiete Anders is een prachtige liefdesverklaring aan de zee en een hart onder de riem voor iedereen die zich een beetje anders voelt.

Mensen, mensen wat een mensen

Op aarde leven zes miljard mensen – dik en dun, jong en oud, gelukkig en ongelukkig, sterk en zwak. Als we elkaar allemaal een hand zouden geven, zou de mensenketting negen miljoen kilometer lang zijn! Toch zijn geen twee mensen hetzelfde. Kijk maar naar onze neuzen, oren en ogen en naar onze feesten, onze kleren, de spelletjes die we spelen en wat we lekker vinden om te eten. En gelukkig maar, want anders zou de wereld er wel erg saai uitzien!

Misschien heb jij nog mooie boekentips die gaan over anders zijn en jezelf durven zijn. Laat je tip achter in de reacties

Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Blog, Boekentips, Gedrag en opvoeding, Hooggevoeligheid.

2 reacties

  1. Het Eenzame Fruit, het andere kinderboek. Waarom anders? Het boek snijdt belangrijke thema’s aan zoals zelfliefde en eenzaamheid. Heel belangrijk en thema’s waar zelfs volwassenen het moeilijk mee hebben.

  2. De droomdenker zou er ook mooi bij passen – een rijk geïlustreerd lees- en werkboek over een stil jongetje met een actief brein, intense prikkelgevoeligheid, een droomdenker die niet begrepen wordt. Ik kom even niet op de schrijver 😉

    Fijn rijtje, ik zet het op de to read-list, bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *