7 mindsetboeken voor als je hoogbegaafde kind de beren op de weg ziet

Hoe begeleid je een hoogbegaafd kind effectief? Je leert het hier

‘Iedereen háát mij, niemand vindt me leuk!’, ‘dat gaat me nooit lukken’ of ‘daar ben ik gewoon niet goed in’. Deze uitspraken herken je vast als ouder of leerkracht van een hoogbegaafd kind. Het doet pijn en het liefst wil je dat het kind zich gelukkig voelt, toch?

Hoogbegaafde kinderen hebben vaak een hoogbewustzijn. Al heel jong zijn ze zich bewust van zichzelf in relatie tot de wereld om hen heen. Ze missen echter vaak nog een stuk levenservaring om te kunnen relativeren. En hoe leg je nou aan een 4, 5 of 6-jarige uit dat het allemaal wel meevalt?

Overtuigen en een ongevraagd advies

Je probeert dan misschien om je kind ervan te overtuigen dat het echt niet zo erg is als dat hij of zij denkt. Of je bedenkt allerlei tips zodat je kind zich zo snel mogelijk weer prettig voelt. Herken je dat? Maar in plaats van dat je kind je dankbaar is, schiet het in de weerstand. Het zit namelijk helemaal niet te wachten op ongevraagd advies.

Niet-helpende gedachten

Je wilt voorkomen dat je in een conflict belandt maar ondertussen wil je wel dat je kind deze niet- helpende gedachten leert omzetten naar helpende gedachten. Dat snap ik. Je vraag je wellicht af hoe je een zaadje kunt planten. En hoe je zoiets bespreekt met  jonge kinderen.

Hoe plant je een zaadje?

Goed nieuws, ik heb voor jou en je kind 7 prentenboeken op een rij gezet waarin het thema mindset op een speelse manier besproken wordt. Vanaf heel jonge leeftijd kun je samen met je kind de boeken voorlezen en eventueel bespreken.
Het mooie van een verhaal is dat je kind leert over helpende gedachtes zonder dat het te dichtbij komt. De focus ligt namelijk niet op het kind zelf maar op de hoofdpersonage in het boek. En als je kind eraan toe is zul je merken dat er vanzelf een gesprekje ontstaat. Is je dochter of zoon er nog niet aan toe om erover te praten, dan heb je in ieder geval een zaadje geplant.

7 boeken op een rij

1. Tijger-Tijger is het waar?

Tijger-Tijger, is het waar? is het verhaal van een klein tijgertje dat denkt dat zijn hele wereld instort: zijn ouders houden niet van hem. Zijn vrienden hebben hem in de steek gelaten. Het leven is oneerlijk. Maar een wijze schildpad stelt hem vier vragen… en alles verandert. Hij beseft zich dat al die problemen niet door dingen veroorzaakt worden, maar door zijn gedachten over dingen. Wanneer hij zijn gedachten onderzoekt, wordt zijn leven weer geweldig. Een hartverwarmend verhaal met een krachtige boodschap, die zelfs erg jonge kinderen kunnen oppikken. 

2. Ik zweef door het leven

In ‘Ik zweef door het leven’ leert Wayne Dyer kinderen hoe ze kunnen vasthouden aan het ‘no-limit’ of grenzeloos denken waarmee hij gelooft dat ze geboren zijn – in plaats van te proberen om zich aan te passen. Op die manier leren ze om van het leven te genieten, ware kampioenen te worden en door het leven te zweven – op weg naar hun dromen. Hét kinderboek van Wayne Dyer!

3. Het meisje dat doet wat ze niet durfde

Dit meisje durft ALLES (ja, echt alles!), behalve … Demi en haar vrienden gaan sneller dan vliegtuigen. Ze bouwen geweldige kastelen. Ze redden wilde dieren. Demi is moedig, ze durft alles! Totdat … haar vrienden in een boom wil¬len klimmen. Demi heeft nog nooit in een boom geklommen. Ze denkt dat ze het niet kan. Ze beleeft haar avonturen het liefst laag bij de grond, niet hoog in de lucht. Als Demi geen redenen meer kan bedenken om niet in de boom te klimmen, is het tijd om de uitdaging aan te gaan. Ze wil het ook heel graag, want dit avontuur klinkt zo leuk! Is Demi moedig genoeg om het te proberen? Een motiverend  en grappig verhaal over doorzettingsvermogen en angst overwinnen. 

4. Frustratie is frustrerend

Sam gaat een dagje naar het strand, maar alles gaat mis. De dag begon al vervelend en nu is het allemaal nog erger geworden, want hij krijgt zijn vlieger niet de lucht in. Sam voelt zich heel gefrustreerd en schopt in het zand, roept boze woorden en hij wil alleen nog maar terug naar huis. Lukt het Sam om rustig te worden en weer te gaan genieten van het strand? Een zeer herkenbaar verhaal waarin kinderen een doeltreffend hulpmiddel aangeleerd krijgen om effectief met frustratie om te gaan. 

Heeft je kind snel een vol hoofd of last van heftige emoties? Dan vind je dit vast ook interessant

5. Laat maar los Koala.

Gewoonte is lekker overzichtelijk en aangenaam. Verandering lijkt eng, maar wat gebeurt er als je uit je comfortzone stapt? In dit indrukwekkende prentenboek wordt een heerlijk feel good-verhaal met een luchtige boodschap verteld: durf los te laten! De kleine Koala is een gewoontedier. Hij is erg gesteld op zijn plekje hoog in de boom en houdt dingen graag zoals ze zijn. Op een dag gebeurt het ergste wat Koala zich voor kan stellen: zijn boom valt om. Nu moet hij wel loslaten en komt hij erachter dat een verandering niet het einde van de wereld betekent.

6. Coco kan het

Coco kan het!’, verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2021, is een nieuw en heel eigen prentenboek van Loes Riphagen. Het is een prachtverhaal over moed verzamelen en meer kunnen dan je denkt. Voor de kleine Coco is het tijd om haar vleugeltjes uit te slaan. Alle andere babyvogeltjes zijn al uitgevlogen. Voor Coco is dat zo makkelijk nog niet. Wat nou als ze heel hard valt? Maar als ze de sprong waagt, zou ze ook nieuwe vriendjes kunnen maken. Gelukkig heeft Coco een wijze moeder die haar precies het zetje geeft dat ze nodig heeft.

7. Vandaag is mijn lievelingsdag

Als Vicky wakker wordt schijnt de zon en fluiten de vogels. Maar dan zit er een vlek op haar lievelingsjurk. Met een muts op haar hoofd, zodat niemand haar rode krullen kan zien, gaat Vicky naar school. De zwemles is vandaag extra moeilijk omdat Vicky moet zwemmen voor haar diploma. Eenmaal thuis zitten er spoken onder haar bed. Zal het Vicky lukken om van vandaag, samen met Karel, Uil en Muis, tóch haar lievelingsdag te maken? In dit boek ontdek jij hoe je, samen met jouw Karel (de interne criticus), Uil en Muis, van iedere dag je eigen lievelingsdag kunt maken!
 
Ken je de mindsetgesprekskaartjes al? Bekijk ze op Bol.com

Misschien heb jij onlangs samen met je kind een boek gelezen, dat heel erg goed in dit rijtje past. Laat het ons weten!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer

Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Blog, Boekentips, Mindset.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *