7 spellen om de uitdaging aan te gaan tegen jezelf

Tips van Smart-Ease in je mailbox? Klik hier

“Mijn kind haakt af zodra hij niet direct tot de oplossing komt. Hoe leer ik mijn kind omgaan met een uitdaging?” Herkenbaar? 
Deze vraag krijg ik niet alleen vaak van ouders van hoogbegaafde kinderen maar ook van hun leerkrachten. 

Voor veel hoogbegaafde kinderen voelt het leren van nieuwe dingen als ijskoud water. Ze willen de uitdaging het liefst mijden. Sommige kinderen raken zelfs in paniek. Ik zie dan vaak dat ouders en leerkrachten uit onmacht meegaan in de paniek van het kind. Ze geven het kind dan snel een taak die in hun optiek makkelijker is. Goed bedoeld maar zo leer je het kind niet om door de leerkuil te gaan.

Om kinderen te begeleiden in het nemen van de leerkuil, maak ik altijd graag gebruik van een Smartgame. Het is een veilige manier om de uitdaging aan te gaan tegen jezelf.

Hoe help je je kind soepel door de leerkuil? Klik hier

Smartgames zijn strategische spellen met levels die stap voor stap toenemen in moeilijkheidsgraad. Ik zet er hier een aantal voor je op een rij:

Apple Twist

Drie hongerige rupsen willen een hapje van dezelfde appel. Het is de bedoeling dat je de drie rupsen in de juiste vorm brengt zodat ze alle drie op de appel passen. Voor dit logisch puzzelspel moet je flexibel kunnen denken. Want zowel de rupsen als het spelbord kunnen van vorm veranderen. Met 60 opdrachten om van te smullen.

Bekijk het spel hier

Smart farmer

De dieren maken er bende van en moeten van elkaar gescheiden worden… maar de boer heeft maar 3 eenvoudige hekken om zijn land te verdelen in aparte weides. Bij dit spel moeten de hekken op de juiste plaats gezet worden zodat alle dieren hun eigen plek krijgen. Bovendien moet je ervoor zorgen dat elk dier zijn eigen drinkbak krijgt.

Walk the dog

Bij dit spel moet je de honden proberen zo te plaatsen dat ze niet met elkaar kunnen vechten of achter de katten kunnen aangaan. Het spel bestaat uit 80 opdrachten van makkelijk naar moeilijk.

Diamond quest

Diamond Quest is een uniek puzzelspel met 80 uitdagingen, van makkelijk tot expert. Als je de aanwijzingen volgt, vind je de rode diamant. Je daalt af in de diamantmijn en het is de bedoeling dat je alle juwelen opgraaft. Ook bij dit spel moet je logisch redeneren.

Bekijk het spel hier

Pirates crossfire

Bij dit spel moet je de schepen naar de juiste positie navigeren, zodat de vijand in de vuurlinie komt te liggen en tot zinken wordt gebracht. Of kan je de vrede bewaren en een complete oorlog vermijden? Pirates Crossfire heeft 80 opdrachten, verdeeld over 4 verschillende spelwijzen.

Cubiq

Met Cubiq kun je 3D-patronen maken met de 8 kleurrijke puzzelstukjes en hun 8 witte tegenhangers. Dit spel vraagt om ruimtelijk inzicht, logica en deductievaardigheden.

Temple connection

Plaats de juiste wegen en bruggen op het spelbord en verbind de tempels met elkaar. Welke puzzelstukken heb je nodig om de 80 opdrachten op te lossen? 

Bekijk de video

Wat is jouw favoriete spel? Laat een reactie achter

Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Blog, Executieve functies, Faalangst en onderpresteren, Gedrag en emoties, Leer- en spelmateriaal, Uit de praktijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *