7 tips voor een ontspannen kerstvakantie

HEFTIGE EMOTIES? TIPS VOOR EEN GOEDE BEGELEIDING

Bijna kerstvakantie, heerlijk! Kijk jij er ook zo naar uit? Lekker even tijd voor ontspanning en voor elkaar.
Vakantie is heerlijk maar voor hoogbegaafde en hoogsensitieve kinderen kan de overgang van school naar vrije tijd ook voor een uitdaging zorgen. Ineens valt dan de structuur en voorspelbaarheid weg. Een aantal van deze kinderen wordt dan humeurig.  En dit heeft misschien dan ook wel een wisselwerking op jouw humeur. Je moet vaak zelf al bijkomen van de hectiek van de afgelopen schoolweken. Het laatste waar je dan behoefte aan hebt is prikkelbare kinderen. Herkenbaar?

Ik geef je 7 tips om ervoor te zorgen dat de kerstvakantie voor jou en je kind(eren) ontspannen kan verlopen:

  1. Maak eerst samen met je partner een plan.
    Misschien denk je nu ‘het is vakantie, moet ik me nu alweer houden aan een plan?’ Je moet natuurlijk niks maar juist als je me-time wilt dan is het verstandig om helder te zijn naar elkaar wat je behoefte is. Misschien wil jij wel lekker een dagje in je eentje weg. Dan is het wel zo handig als je partner weet dat hij of zij er moet zijn voor de kinderen. En als je samen een dagje weg wilt, zal er toch op tijd een oppas geregeld moeten worden.
  2. Deel het plan met je kind en laat het kind meedenken.
    Veel hoogbegaafde kinderen hebben er een ontzettende hekel aan als dingen voor hen worden bepaald. Voor je het weet verzand je in een discussie. Om dit voorkomen kan het helpen om hen mee te laten denken in hoe de dag eruit gaat zien. Door eerst zelf helder te hebben wat je wel en niet wilt, voorkom dat je kind de regie overneemt. Geef daarom wel een helder kader. Het kan al helpen door twee opties voor te stellen. Het feit dat ze een stem hebben in het dagprogramma is soms al voldoende.
  3. Maak de dag inzichtelijk met een planbord.
    Met een planbord maak je inzichtelijk wat er die dag gaat gebeuren. Zo schep je heldere verwachtingen en voorkom je dat je kind(eren) om de haverklap vragen: “Wanneer gaan we een spelletje doen of wanneer gaan we iets leuks doen.”
    Hang het planbord op ooghoogte van de kinderen op. Plan de activiteiten rondom deze 3 pijlers: ontbijt, lunch en avondeten. Geef dit in duidelijke kleuren aan.
    Benoem je kind tot chef(fin) planbord. Laat het aan het einde van de dag vertellen hoe de dag verlopen is en wat het plan is voor de volgende dag. Hoogbegaafde kinderen vinden het vaak heerlijk om de leiding te pakken.
  4. Maak een tweedeling.
    Verdeel de dag in tweeën: spreek vervolgens af op welk dagdeel de kinderen iets voor zichzelf moeten doen en wanneer jullie een gezamenlijke activiteit kunnen doen. Op die manier kom je ook even aan je eigen to-dolijstje toe. De kinderen hebben dan ook helder wanneer ze je niet moeten storen. Dit leert ze dan ook om om te gaan met uitgestelde aandacht.
  5. Combineer het aangename met het nuttige.
    Natuurlijk moet er elke dag gegeten worden. Hoe leuk is het dan om in het ochtend- of het middagprogramma samen de lunch of het avondeten voor te bereiden. Laat je kind zelf een recept opzoeken. Spreek van te voren een budget af. Laat hen zelf een boodschappenlijst maken en afhankelijk van de leeftijd ook zelf de boodschappen doen. De allerjongsten kunnen helpen bij het feestelijk dekken van de tafel of bij kleine klusjes als het samen wassen en snijden van de groente. Verdeel eventueel de rollen: het ene kind is de ober en het andere de kok. Laat hen vervolgens zo zelfstandig mogelijk de taak uitvoeren. Zo ontwikkel je spelenderwijs de zelfsturing en de executieve functies.
  6. Maak een vakantiebucketlist.
    Laat elk kind een lijst maken met drie (haalbare) activiteiten voor de vakantie. Bijvoorbeeld: een boswandeling maken, samen een hut bouwen, zelf popcorn bakken en vervolgens je woonkamer omtoveren tot een bios, een spelletjesmiddag. Deze activiteit kun je dan zichtbaar maken met een foto of tekening die je hen zelf met magneten op het planbord laat bevestigen.
  7. Maak een verrassingsdoos.
    Tja en dan zijn er natuurlijk dagen waarop de creativiteit misschien ver te zoeken is. Op zo’n dag is het leuk om een verrassingsdoos te voorschijn te kunnen toveren. In deze doos kun je spelletjes of knutselideeën stoppen die je kinderen nog nooit eerder hebben gezien of gedaan. Op Pinterest vind je talrijke ideeën. Of je kunt een doos maken waarin je enveloppes stopt met briefjes waarop allerlei leuke activiteiten staan,  zoals bijvoorbeeld samen een high tea voorbereiden en uitvoeren of een middagje bouwen met LaQ of Gravitrax. Laat elk kind per keer om de beurt een enveloppe uit de doos grabbelen. Dit zorgt al voor de nodige positieve spanning. Het voelt alsof je jarig bent.

    Ik wens je hele fijne feestdagen toe en een ontspannen vakantie!!
Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Blog, Gedrag en opvoeding.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *