8 boekentips over de wondere wereld van wiskunde

Sommige hoogbegaafde kinderen zijn er dol op en anderen schieten onmiddellijk in de stress bij de aanblik van alles wat te maken heeft met getallen. Uit ervaring weet ik dat de laatste groep erg z’n best doet om alles wat met getallen te maken heeft, te mijden. Ze vinden wiskunde saai of moeilijk.

Een negatieve leerervaring

De getallenmijders zijn vaak kinderen die óf het nut niet inzien van rekenen/wiskunde, óf het zijn kinderen die een negatieve leerervaring hebben opgebouwd met alles wat te maken heeft met getallen.En dat kunnen diverse redenen zijn. Met een didactisch onderzoek kun je dit o.a. inzichtelijk maken. Ik zie dan vaak het volgende:  sommige kinderen nemen onvoldoende de tijd om de rekentaak te overzien, slaan cruciale stappen over en lopen daardoor vast. Maar ik zie ook kinderen die al vanaf groep 3 verstrikt raken in getallenlijnen of andere strategieën die niet bij hun manier van denken passen. Tja, en ‘als het niet in één keer lukt’, dan haak je af. Herkenbaar?

Een speelse ontdekkingstocht

Als de weerstand groot is, moet je soms even een paar pasjes terug doen om ervoor te zorgen dat het vuurtje toch weer gaat branden. Even van het geijkte pad af en het ‘moeten’ loslaten. Verlaag de druk en ontdek op een speelse manier dat wiskunde misschien toch niet zo saai, moeilijk en nutteloos is als veel kinderen denken. Ik ben op zoek gegaan en heb 8 boeken gevonden die je op een speelse en uitdagende manier meenemen in de wondere wereld van de wiskunde. Boeken die zowel aantrekkelijk zijn voor kinderen met getallen’angst’ als voor de liefhebbers.

De wiskundetrompet

De wiskundetrompet laat zien hoeveel muziek er in wiskunde zit en wat een trompet met een taart te maken heeft. Het boek staat vol gekke logische puzzels en vrolijke wiskunde. Welke getallen gedragen zich als hagelstenen? Hoe zeg je wiskundig: ‘Ik hou van jou?’ Wat is het geheim van de dennenappel? En wat is de overeenkomst tussen het getallenpaar 4 en 10, het paar 6 en 21 en het paar 10 en 55? Wie De wiskundetrompet heeft gelezen, kijkt een beetje anders naar trompetten, dennenappels of taart – en naar de wiskunde zelf.

Rekenen voor je leven

Wat gebeurt er als een klas de saaie sommen mag vervangen door rekenlessen die met hun eigen leven te maken hebben?

Groep zeven van de Rover Hoepsika-school komt in opstand tegen hun saaie rekenboek. De klas sluit een contract met hun juf en meester: dit jaar gaan ze rekenen met vragen die belangrijk zijn voor hun leven. Iedereen één vraag. Elke week één vraag. Die nieuwe rekenlessen zullen alles veranderen.

– Hoe win je alle spelletjes?
– Is plassen onder de douche echt goed voor het milieu?
– Zijn ijsjes overal en altijd even koud?
– Hoe word je rijk?

Letterkoning Edward van de Vendel en getallenkeizerin Ionica Smeets schreven samen dit boek en meesterillustrator Floor de Goede tekende de kinderen tot leven

De telduivel

Een hoofdkussenboek voor iedereen die bang voor wiskunde is.

Wiskunde? Hou op zeg! Voor veel mensen is wiskunde een warboel van getallen, sommen en onbegrijpelijke berekeningen. Ook Robert, de jongen in de blauwe pyjama, moet er niks van hebben. Tot hij bezoek krijgt van een telduivel en twaalf nachten lang met getallen aan het goochelen is. Dan blijkt dat wiskunde een spannend en grappig spel is dat Robert – en ook de lezers – geen enkele moeite kost.

Wiskunde is niet moeilijk. Zodra het telduiveltje met zijn toverstok zwaait, verdwijnt de angst voor getallen als sneeuw voor de zon.

De dikke Pythagoras

WIST JE DAT…

  • er ‘gelukkige getallen’ bestaan?
  • Eratosthenes ruim 2000 jaar geleden de omtrek van de aarde al vrij correct berekende? Zijn schatting week minder dan 2 procent af van de werkelijke waarde.
  • jij minder vrienden hebt dan jouw vrienden, volgens de vriendschapsparadox?

In dit ultieme wiskundige puzzelboek bundelen Jan Guichelaar, Paul Levrie en Roosmarij Vanhommerig de allerbeste doordenkers die door de jaren heen in Pythagoras zijn verschenen. Ze combineren deze breinbrekers met verrassende wiskundige wist-je-datjes. Bovendien zit er in elk paginanummer een wiskundig raadsel verstopt.

Het tijdschrift Pythagoras is al zestig jaar lang een begrip in Nederland en België. Telkens weer laat het blad zien dat wiskunde zo veel meer is dan een saai schoolvak.

Wiskunde in je Smartphone

En wat heeft wiskunde nou te maken met je Smartphone? Je gaat het in dit boek ontdekken.

Sla dit boek open en krijg antwoord op vragen als:

  • Kan een computer zien?
  • Hoe weet Instagram welke filmpjes je graag bekijkt?
  • Kun je geheimschrift ontcijferen?
  • Hoe weet je of een foto online echt of nep is?
  • Welke wachtwoorden hoef je niet te onthouden?

Ga zelf aan de slag:
Leer geheime boodschappen ontcijferen, laat je computer een kunstwerk maken en nog veel meer!

Kleurboek wiskunde

De stelling van Pythagoras, Fibonaccispiralen, veelvlakken, machtskrommen, superellipsen en gulden snedes … Dit kleurboek bevat een fascinerende collectie van beelden uit de wiskunde waar je op een creatieve wijze mee kan kennismaken. Je hebt geen voorkennis nodig om de figuren in te kleuren. Wie graag bijleert, vindt achteraan in het boek uitleg. Je kiest dus zelf hoe diep je in de wondere wereld van de wiskunde duikt.

Dit boek is geschikt voor jong en oud: voor enthousiaste tekenhelden, volwassenen die graag binnen de lijntjes kleuren en gevorderde wiskundeknobbels.

Whizzy wiskunde

Dit boekje is aan te raden als je kind echt nieuwsgierig is naar wiskunde…of als je je kind juist wilt verleiden om zich te verdiepen in wiskunde. Zelfs de meest ingewikkelde sommen worden zeer creatief en ontspannen uitgelegd.

Het rekenrijk

Het Rekenrijk – De wondere wereld van de wiskunde is een toegankelijk en speels boek over wiskunde geschreven door de jonge filosoof van de wiskunde Stefan Buijsman. Wiskunde wordt steeds belangrijker in onze hightechsamenleving, maar veel kinderen vinden het maar lastig en saai. Om kinderen enthousiast te maken voor wiskunde schreef Stefan Buijsman samen met journaliste Govrien Oldenburger een toegankelijk en spannend avontuur over David en Emma, die samen op reis gaan door het Rekenrijk en meer leren over het gebruik van wiskunde in het dagelijks leven. In dit speelse, narratieve non-fictieboek geen ingewikkelde sommen, maar bijzondere avonturen, inzichten en grapjes, waardoor kinderen van alles leren over de grafentheorie, functies, speltheorie, cryptografie en nog veel meer! Met illustraties van Vanessa Oostijen. Voor kinderen van circa 10 tot 12 jaar.

Heb jij nog tips? Laat het ons weten?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer

Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Blog, Boekentips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *