Als je kind niet tegen zijn verlies kan: speel een coöperatief spel

Kan jouw hoogbegaafde kind ook zo moeilijk tegen zijn verlies? Ik zie het veel in mijn praktijk en hoor ouders vaak verzuchten dat ze hopen dat hun kind hier vlot mee leert dealen. Maar zoiets kun je helaas niet afdwingen. Ik ken zelfs mensen die nooit over deze fase heen komen. Ja, dan kun je er een probleem van maken maar je kunt de frustratie ook verminderen door gewoon een andere spelvorm te kiezen.

Zowel voor jonge als oudere kinderen zijn er gelukkig coöperatieve spellen. Bij deze spellen word je uitgedaagd om goed overleggen en samenwerken. Deze spellen zijn niet alleen leerzaam voor in huis maar ook op school. Ik heb er vijf voor je op een rij gezet.

1. Waar woon jij?

Waar woon jij? is een coöperatief bouwspel voor 1 tot 8 spelers vanaf 4 jaar. De speelduur is circa 15 minuten. Het een spannend bouwspel waarbij vooruitkijken en overleggen een grote rol spelen. Het spel heeft zeven speelniveau’s en biedt daardoor, ook voor oudere kinderen, steeds een nieuwe uitdaging. I

In het eerste spel krijgen de bouwers de opdracht om drie huizen te bouwen. Daarna worden er steeds meer huizen gebouwd. Negen huizen bouwen is de grootste uitdaging! Maar de huizen moeten wel zo gebouwd worden dat ze tegen aardbevingen, stormen en ander natuurgeweld bestand zijn. Raken de huizen beschadigd, dan kunnen ze ook weer gerepareerd worden.

Dit spel bevordert niet alleen de samenwerking maar ook de taalvaardigheid.

2. Paleo

In Paleo speelt elke speler met een groep mensen uit de stam. Daartoe behoren onder andere stoere vrouwelijke krijgers, handige uitvindsters en waakzame verkenners. De spelers vormen samen een volksstam en proberen de omgeving te verkennen. Dat leidt tot telkens nieuwe avonturen. Die kunnen de spelers alleen overleven door goed samen te werken.

3. Andor, jonge helden

Samen ga je op avontuur in het land van Andor. Met vereenvoudigde spelregels en kleurrijke illustraties is Andor nu ook toegankelijk voor jongere avonturiers. Dankzij de wisselende opdrachtkaarten bevat het spel veel variatie. De ideale introductie voor jongere spelers tot de Legende van Andor! Welk pad beloop jij door het Andor-verhaal?

4. Bank Attack

Samenwerken staat centraal, kraak de puzzel en krijg toegang tot de kluis!

Je missie: samen met je team in minder dan vijf minuten de kluis kraken! Oftewel: Een familiespel vol spanning, snelheid en actie!

5. Pandemic

Dit spel is voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar. De wereld wordt bedreigd door dodelijke ziekten. Jij en je team moeten samenwerken om de wereld van haar ondergang te redden. Nogmaals, het lot van de mensheid ligt in jouw handen!

 

Bekijk hier de gouden publieksprijswinnaar van 2022
Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Blog, Faalangst en onderpresteren, Leer- en spelmateriaal, Leren leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *