Als je kind niet tegen zijn verlies kan: speel een coöperatief spel

Kan jouw hoogbegaafde kind ook zo moeilijk tegen zijn verlies? Ik zie het veel in mijn praktijk en hoor ouders vaak verzuchten dat ze hopen dat hun kind hier vlot mee leert dealen. Maar zoiets kun je helaas niet afdwingen. Ik ken zelfs mensen die nooit over deze fase heen komen. Ja, dan kun je er een probleem van maken maar je kunt de frustratie ook verminderen door gewoon een andere spelvorm te kiezen.

Zowel voor jonge als oudere kinderen zijn er gelukkig coöperatieve spellen. Bij deze spellen word je uitgedaagd om goed overleggen en samenwerken. Deze spellen zijn niet alleen leerzaam voor in huis maar ook op school. Ik heb er vijf voor je op een rij gezet.

1. Waar woon jij?

Waar woon jij? is een coöperatief bouwspel voor 1 tot 8 spelers vanaf 4 jaar. De speelduur is circa 15 minuten. Het een spannend bouwspel waarbij vooruitkijken en overleggen een grote rol spelen. Het spel heeft zeven speelniveau’s en biedt daardoor, ook voor oudere kinderen, steeds een nieuwe uitdaging. I

In het eerste spel krijgen de bouwers de opdracht om drie huizen te bouwen. Daarna worden er steeds meer huizen gebouwd. Negen huizen bouwen is de grootste uitdaging! Maar de huizen moeten wel zo gebouwd worden dat ze tegen aardbevingen, stormen en ander natuurgeweld bestand zijn. Raken de huizen beschadigd, dan kunnen ze ook weer gerepareerd worden.

Dit spel bevordert niet alleen de samenwerking maar ook de taalvaardigheid.

2. Mount Everest

Dit spel is bedoeld voor 2 tot 6 spelers vanaf ongeveer 7 jaar. De spelduur is ongeveer 30 minuten.
Een team bergbeklimmers doet een poging om de top van de berg te bereiken. Tijdens de klim krijgt het team te maken met allerlei hindernissen: moeilijk begaanbare plekken, zware weersomstandigheden en kleine ongelukken.

Door goede samenwerking en met de juiste materialen kan de klim worden voortgezet. Maar soms zullen de klimmers tussendoor moeten afdalen om hun uitrusting aan te vullen bij een bevoorradingspunt.

3. Archipel, de Chinese vissers

Bij Archipel, de Chinese Vissers zijn de spelers vissers in een Chinees eilandenrijk. Ze vangen 6 soorten vis en brengen deze naar de markt. Omdat elke vis zijn eigen aas heeft, lukt het niet altijd om de vissen meteen te vangen. En een haai kan je met je aas vandoor gaan! Samen proberen de vissers alle markten te bevoorraden. Maar na een tijdje komen er steeds meer stormen die het varen moeilijker maken. Ook worden aas, brandstof en andere hulpmiddelen steeds schaarser. Gelukkig kunnen de vissers deze hulpmiddelen met elkaar delen. Achipel is een zeer uitdagend strategiespel waarbij gezamenlijke planning en overleg centraal staat.

4. Ogen van de Jungle

Bij dit coöperatieve spel werken de spelers als een team woudlopers samen om het dorp te helpen. Behendigheid en slimheid zijn nodig om allen te redden en alles terug te brengen op zijn plaats. Om te slagen is zowel geluk als strategisch inzicht nodig. Het spel stimuleert inlevingsvermogen, samenwerking, overleg en doet een beroep op de fantasie van kinderen.Voor 1 t/m 10 spelers vanaf 8 jaar

5. Pandemic

Deze prachtige jubileumeditie is voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar. De wereld wordt bedreigd door dodelijke ziekten. Jij en je team moeten samenwerken om de wereld van haar ondergang te redden. Nogmaals, het lot van de mensheid ligt in jouw handen!

Geplaatst in Blog, Faalangst en onderpresteren, Leer- en spelmateriaal, Leren leren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.