Boeken over hoogbegaafdheid voor ouders

Ik krijg regelmatig de vraag van ouders of ik een boek aan kan raden over hoogbegaafdheid. Ik heb er inmiddels heel wat gelezen. En ik merk dat er steeds boeken over dit onderwerp verschijnen. Mijn boekenkast is inmiddels aardig gevuld. Ik heb voor jou een selectie gemaakt van de boeken die ik je echt kan aanraden:

Mijn hoogbegaafde kind en ik

Voor dit boek interviewde schrijfster Suzanne Buis, zelf hoogbegaafd, tien ouders van (hoog)begaafde kinderen. Hoe hebben zij het ontdekt en wat hebben zij na de diagnose ondernomen? De interviews zijn aangevuld met tips van 42 deskundigen. Op pagina 135 kom je een bekende tegen 😉 Ik verwacht dat je veel herkenning kunt vinden in de verhalen in Mijn hoogbegaafde kind en ik.

Klik hier om het boek te bekijken

De gids over hoogbegaafde kids

Deze Gids over hoogbegaafde kids is een laagdrempelige instapper. Geen lange teksten, maar 80 korte tips waarin allerlei aspecten van het opvoeden van hoogbegaafde kinderen aan bod komen.

Je vindt dit betaalbare boekje hier 

Hartstikke hoogbegaafd

Hartstikke Hoogbegaafd! is een inspirerend boek, waarin moeder (Floor Raaijmakers) en dochter (Loes van der List, toen 14 jaar) hun (wetenschappelijke) kennis en ervaringen delen met hoogbegaafde kinderen en hun ouders. De teksten zijn toegankelijk geschreven van ouder tot ouder en van kind tot kind en er staan voorbeelden in dit je vast zult herkennen.

Deze praktische gids voor kinderen en ouders vind je hier

Hoogbegaafde kinderen opvoeden

Hoogbegaafde kinderen opvoeden is een ‘praktische gids voor de sociaal-emotionele begeleiding van hoogbegaafde kinderen en jongeren’. Als er iets is waar hoogbegaafde kinderen behoefte aan hebben, is het iemand die hen begrijpt. Het kan voor deze kinderen enorm schelen als je al voordat ze naar school gaan gedrag herkent en goed weet te begeleiden. In het boek staan honderden tips om dit zo goed mogelijk te doen, gekoppeld aan praktische situaties in het dagelijks leven.

Nieuwsgierig? Je vindt Hoogbegaafde kinderen opvoeden hier.

Hoogbegaafd opvoeden in de praktijk

Hoogbegaafd opvoeden in de praktijk heeft als ondertitel: lessen van een ervaren moeder om je hoogbegaafd kind nog beter te begrijpen en eigenlijk is dat precies waar je als ouder van een hoogbegaafd kind zo vaak naar op zoek bent.

Hoogbegaafd opvoeden is hier verkrijgbaar

Hoogbegaafd, als je kind geen Einstein is

De schrijfster van dit boek, Tessa Kieboom, is een autoriteit op het gebied van hoogbegaafdheid. Dit is hét basisboek over hoogbegaafdheid in een volledig geactualiseerde editie: een volledig geactualiseerde uitgave, aangepast aan de recentste wetenschappelijke stand van zaken, met nieuwe inzichten en achtergronden. Het boek waarin de auteur benadrukt dat hoogbegaafdheid géén luxeprobleem is! Dit basisboek geeft een antwoord op veelgestelde vragen als: wat is hoogbegaafdheid precies? Hoe wordt de diagnose gesteld? Wat zijn de gevolgen van hoogbegaafdheid? Hoe ga je het beste om met hoogbegaafde kinderen? ‘Een boek met veel praktijkvoorbeelden. Een goed hulpmiddel bij het opvoeden en begeleiden van hoogbegaafde kinderen en jongeren

Je vindt deze bestseller hier

Meer dan intelligent

Ook weer een boek geschreven door Tessa Kieboom samen met haar collega Kathleen Venderickx. In dit boek beschrijven deze twee experts een genuanceerd beeld van wat hoogbegaafdheid precies inhoudt. Ze beschrijven de vele valkuilen die een hoogbegaafde kan tegenkomen in de loop van de school/studie/loopbaan en ze reiken tools aan die kunnen helpen om de talenten tot bloei te laten komen en om gelukkiger in het leven te staan. Dit boek is ook erg geschikt voor jongeren. Vanuit mijn praktijk hoor ik vaak terug dat ze zich erg herkennen in de praktijkvoorbeelden in Meer dan intelligent.

Klik hier voor het inkijkexemplaar van Meer dan intelligent

Een andere kijk op hoogbegaafdheid

In dit boek benadrukken de auteurs dat bij hoogbegaafdheid de nadruk niet moet liggen op het leveren van prestaties maar dat je het beste in een kind naar boven moet halen. De auteurs leggen uit dat er bij hoogbegaafdheid ook overspoeld raken hoort door prikkels. En je noodgedwongen aanpassen omdat het lijkt alsof je echte ik niet past binnen de sociale normen. Dat hebben de auteurs allen zelf ervaren en vanuit deze ervaringen beschrijven zij – en bepleiten zij – een andere kijk op hoogbegaafdheid.  Aan het slot van elk hoofdstuk geven de auteurs uitgebreide tips en adviezen aan ouders, leerkrachten en kinderen om beter om te leren gaan met hoogbegaafdheid.

Benieuwd naar deze andere kijk? Je vindt het boek hier.

Eerste hulp bij hoogbegaafdheid

Eerste hulp voor hoogbegaafdheid is een praktisch handboek voor leerkrachten én ouders, dat helpt bij een succesvolle begeleiding van (hoog)begaafde kinderen.

Lees hier wat anderen van dit handboek vinden

Hoogbegaafdheid bij kinderen

In het boek Hoogbegaafdheid bij kinderen komen vragen aan bod als: Hoe weet je of een kind hoogbegaafd is?, Kun je hoogbegaafdheid op jonge leeftijd ontdekken? en Hoe ga je als ouder of leerkracht om met een hoogbegaafd kind? De antwoorden op deze vragen staan vol met praktische tips om hoogbegaafde kinderen op de basisschool en middelbare school optimaal te begeleiden, thuis en op school.

Dit handige boek vind je hier

Ik ben een kind, gelukkig en gevoelig hoogbegaafd

Rineke Derksen schreef eerder al de boeken Gelukkig hoogbegaafd en Gevoelig hoogbegaafd. In dit boek zijn die twee boeken samengevoegd en aangevuld met een hoofdstuk speciaal over hoogbegaafde meisjes.

Je vindt dit boek hier

Hoogbegaafde pubers onderweg naar hun toekomst

Hoogbegaafde pubers opvoeden is soms bikkelen in het kwadraat. In het boek Hoogbegaafde pubers onderweg naar hun toekomst vertellen jongeren van 14-18 jaar oud zelf waar ze thuis en op school tegenaan lopen en dat kan heel verhelderend zijn voor ouders!

Ook ouder van een puber? Je vindt het boek hier.

Help, mijn dochter is hoogbegaafd

Help, mijn dochter is hoogbegaafd bestaat uit vier delen, waarvan het eerste deel vooral laat zien waar je zoal tegenaan loopt als ouder van een hoogbegaafd kind. Hoe hou je je staande ondanks alle hindernissen? In de andere delen vertelt de auteur het specifieke verhaal over haar dochter en in het derde deel belichten de leerkrachten en begeleiders van het meisje hun kant van het verhaal. Ten slotte bevat het boek nog een wetenschappelijke kijk op wat hoogbegaafdheid nu eigenlijk is.

Dit boek is hier nog tweedehands verkrijgbaar

Wat is jouw favoriete boek? Deel het met ons in een reactie.

Geplaatst in Blog, Boekentips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *