Boeken over executieve functies: zo komt er wel uit wat erin zit

Niets is zo frustrerend als te moeten toezien hoe je veelbelovende zoon of dochter worstelt met de gewone dagelijkse taken zoals de boel op orde houden, op tijd aan het huiswerk beginnen enzovoort. Je weet dat je zoon of dochter slim genoeg is maar toch moet je je kind continu achter de vodden zitten. Wil je weten wat de reden zou kunnen zijn en wat je eraan kunt doen? Deze boeken zijn een eye-opener en helpen je op weg:

Slim maar… Help kinderen hun talenten benutten door hun executieve functies te versterken

Dit boek van Peg Dawson en Richard Guare is een echte klassieker onder de boeken over executieve functies. De nadruk ligt op de praktijk: hoe kun je kinderen helpen bij het verbeteren van de verschillende executieve functies? 

Slim maar… Pubereditie

Inmiddels is er ook een speciale pubereditie van dit boek, met de ondertitel Help adolescenten hun talenten benutten door hun executieve functies te versterken

Vergeten, kwijt en afgeleid – Opvoedwijzer om executieve functies bij kinderen te versterken

Dit boek van Joyce Cooper-Kahn en Laurie Dietzel bevat naast de uitleg over het belang van executieve functies volop voorbeelden en uitgewerkte strategieën om de functies die te wensen overlaten te verbeteren. 

Executieve functies versterken op school – praktische gids voor leerkrachten

Van de hand van diezelfde Joyce Cooper-Kahn (in samenwerking met Margaret Foster) verscheen een boek over executieve functies dat zich richt op leerkrachten. Ook voor allerlei taken op school zijn executieve functies van groot belang. Hoe kun je hier als leerkracht aan werken?

Gedrag in uitvoering – over executieve functies bij kinderen en pubers

In dit boek leggen Diana Smidts en Mariëtte Huizinga (die zelf kinderneuropsycholoog en ontwikkelingspsycholoog zijn) in begrijpelijke taal uit hoe het reguleren van gedrag bij kinderen en pubers in z’n werk gaat. Hoe kunnen ze bijvoorbeeld hun woede onder controler houden, of actief hun geheugen gebruiken? 

Ken jij nog boeken over executieve functies die niet mogen ontbreken op deze lijst? Laat het me dan zeker even weten in een reactie – daar doe je me een groot plezier mee. 

Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Blog, Boekentips, Executieve functies.

2 reacties

  1. Ook een fijn boek, uitgegeven door Novilo, is https://www.novilo.nl/product/actief-executief/

    Actief executief is een toolbox voor het remediëren van executieve functies voor jongeren in het voortgezet onderwijs.

    Dit boek is een absolute aanrader voor iedere (onderwijs)professional die jongeren effectief wil helpen hun prestaties te verbeteren. Maureen Kramer-Tinnemeier heeft in de loop der jaren een uitgebreide toolbox ontwikkeld van spellen die via directe exposure jongeren confronteren met hun eigen verbeterpunten bij het functioneren op school en thuis. De inzet van deze spellen,gekoppeld aan een oplossingsgerichte coaching aanpak, zorgt voor een merkbare en meetbare verbetering van hun vaardigheden op school en thuis.

    Maureen Kramer-Tinnemeier (1988) is trainer en ontwikkelaar voor Novilo/VO op Niveau en heeft een praktijk ‘Hoogvliegers in beeld’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *