Boeken over heftige emoties, volle hoofden en woedeaanvallen bij hoogbegaafde kinderen

Hoogbegaafde kinderen zijn vaak erg gevoelig: hun zintuigen werken sterk en ze voelen de emoties van anderen meestal ook erg goed. Bovendien kunnen ze oneerlijkheid vaak slecht verdragen. In een prikkelrijke omgeving (zoals school, kinderfeestjes, clubjes) kunnen de emoties al gauw hoog oplopen. Zeker als je gevoelige kind ook nog veel wilskracht heeft. Hierdoor wordt een hoogbegaafd kind soms snel boos. Wil je weten hoe je daar mee om moet gaan? Deze boeken bevatten nuttige tips.

Tip: misschien vind je mijn boekentips over hooggevoeligheid en prikkelverwerking ook interessant. 

Opvoedwijzer Driftbuien en woede-aanvallen

In dit boek schrijft de bekende kinderpsycholoog Jed Baker over omgaan met boosheid en frustratie bij kinderen met autisme en adhd. Op basis van ruim 20 jaar ervaring heeft hij een haalbare en effectieve strategie ontwikkeld, die hij demonstreert aan de hand van veel herkenbare voorbeelden. 

Kleine vulkaantjes

Het boek Kleine vulkaantjes van Warwick Pudney en Elain Whitehouse zit vol praktische tips om jonge kinderen te leren omgaan met boosheid en woede, Hoe kun je een kind zich veilig laten voelen en toch duidelijk grenzen aangeven?

Het hooggevoelige kind met een sterke eigen wil

Hooggevoelige kinderen opvoeden valt niet altijd mee. Er kan een behoorlijk eigen willetje in zitten! Dit boek gaat specifiek over hooggevoelige kinderen met een sterke eigen wil en zal voor veel ouders herkenbaar zijn.  

Blij Bang Boos Bedroefd

Dit is een liedjesboek met cd van ‘Kapitein Winokio en Mevrouw de Poes’ met 27 kleine liedjes over grote gevoelens voor kinderen van ongeveer 3-6 jaar. Elk liedje gaat over één emotie en in het boek is behalve de tekst ook een foto te vinden van een kind met een passende gezichtsuitdrukking. 

Wat kun je doen als je te snel boos wordt?

Eigenlijk is de hele serie van Dawn Huebner een aanrader, maar deze wil ik er even uit lichten. Het is een help-oefenboek voor kinderen op de basisschool. De tekst en illustraties gaan grotendeels over vier manieren om boosheid te temperen. Er zit ook een uitleg voor ouders bij. 

Tot nu toe zijn in deze reeks verschenen (klik even door om het inkijkexemplaar te bekijken):

Het vollehoofdenboek

Dit is een een werkboek voor kinderen vanaf een jaar of acht die regelmatig zo’n vol hoofd hebben, dat nadenken of concentreren niet meer lukt. Dat is geen fijn gevoel: je kunt er moe en boos van worden en het is erg lastig om in woorden uit te drukken wat zich allemaal in je hoofd afspeelt. Ook een aanrader voor volwassenen die hiermee te maken hebben!

Ik en faalangst

Faalangst is een heftige emotie die verlammend kan werken. Orthopedagogen Nathalie van Kordelaar en Mirjam Zwaan geven in dit boek oefeningen en tips waarmee kinderen met faalangst rustiger worden, zodat ze kunnen laten zien wat ze kunnen. 

Tip: bekijk bij faalangst ook mijn lijst met boeken over mindset en talentontwikkeling. 

Leer kinderen omgaan met verandering, stress en angst

Dit boek is een vrolijk en positief activiteitenboek met oefeningen voor kinderen van ongeveer 7-11 jaar. Na een uitleg over gedrag en emoties volgen verschillende activiteiten die individueel en in groepjes kunnen worden gedaan. 

Alles wat ik voel: het grote emotieboek

Filosoof Stine Jensen schrijft in dit boek over gevoelens als blijdschap, jaloezie, verliefdheid en verdriet en stelt hier interessante vragen bij, zoals: Kun je jezelf empathie aanleren? Hierbij geeft ze herkenbare voorbeelden en voert ze theorieën aan van bekende filosofen. 

Stine Jensen maakte ook een mooie set emotiekaarten: Een box vol emoties

Geluk voor kinderen

Geluk voor kinderen is een reeks boeken van geluksexpert Leo Bormans. Ze zijn prachtig geïllustreerd en bevatten verhalen, opdrachten en tips. Hier vind je de inkijkexemplaren:

Ferm

Tirza van Schie is de auteur van het prachtige prentenboek over een zeer wilskrachtig en gevoelig jongetje. 

Ken jij nog goede boeken over het omgaan met emoties, woedeaanvallen en volle hoofden? Deel je tips met ons in een reactie!

Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Ass en adhd, Blog, Boekentips, Gedrag en emoties, Gedrag en opvoeding, Hooggevoeligheid.

2 reacties

  1. Nog een fijn boek: intense emoties boven water van Floor van lier. Op een mooie manier alle emoties verwoord en met prachtige tekeningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *