Boeken over hoogbegaafdheid voor (en soms ook door) kinderen

EERSTE HULP BIJ HOOGBEGAAFDHEID?

Ik krijg regelmatig de vraag van ouders, leerkrachten en andere professionals of ik een boek aan kan raden over hoogbegaafdheid. Ik heb er inmiddels heel wat gelezen. En ik merk dat er steeds meer boeken over dit onderwerp verschijnen. Mijn boekenkast is inmiddels aardig gevuld. Gelukkig wordt er niet alleen over hoogbegaafde kinderen geschreven, maar ook voor en door deze kinderen. Ik heb voor jou een selectie gemaakt van de boeken over hoogbegaafdheid voor en door kinderen die ik je echt kan aanraden:

De hoogbegaafdheid survivalgids

Hoe ‘overleef’ je als hoogbegaafde? Deze survivalgids wijst kinderen de weg en zorgt vaak voor een heleboel herkenning. Hoewel het allemaal niet altijd meevalt, is dit boek luchtig geschreven en vrolijk geïllustreerd. Het maakt dan ook deel uit van een serie die ‘Lach en leer’ heet.

Hoogbegaafd, nou èn?

Dit makkelijk leesbare boek geef een prima introductie van wat het betekent als je hoogbegaafd bent. Van dit boek is ook een werkboek verkrijgbaar met vragen die je tot denken aanzetten. Ook handig als eerste indruk voor  (groot)ouders!

De Droomdenker

De Droomdenker is een prachtig lees- en werkboek over hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit en beelddenken. Hoofdpersoon is Wouter, een jongen met een levendige fantasie – ook al merkt zijn omgeving daar soms maar weinig van. De Droomdenker is bedoeld om voor te lezen of kinderen zelf te laten lezen. 

Zeno en Co

Zeno is hoogbegaafd, maar vindt school niet altijd leuk. Hij is vaak bang dat hij iets verkeerd doet en hij leert weinig nieuws. Prentenboek met grote, kleurige illustraties in collagetechniek. Vanaf ca. 6 jaar.
Dit boek is helaas niet meer leverbaar maar nog wel te lenen in de bibliotheek.

Ziet je hoogbegaafde kind vaak de beren op de weg? Bekijk dit dan eens

Mijn kind heeft een Ferraribrein

‘Mijn kind heeft een ferraribrein’ is een boek dat je meeneemt in een zoektocht naar meer balans in het denken en het voelen van je kind. Samen met je kind ga je aan de slag om meer te leren over wat hoogbegaafd zijn nu eigenlijk is, maar vooral hoe het voelt. In het boek vind je oefeningen, maar ook achtergronden bij de oefeningen en uitleg voor zowel ouder als kind.

Slimme Rik

Rik verveelt zich snel op school. Zijn hersenen denken sneller, waardoor andere mensen hem niet altijd begrijpen. Andersom begrijpt hij niet altijd andere kinderen. De gevolgen voor Rick op school zijn groot: hij vindt de lessen niet zo interessant en verveelt zich, hij moet vaak nablijven omdat hij niet heeft opgelet tijdens de lessen van de juf. Rik wordt gepest door zijn klasgenoten. Na gesprekken tussen zijn ouders en zijn juf komen ze samen tot een oplossing met bijzondere gevolgen.

Hartstikke hoogbegaafd

Hartstikke Hoogbegaafd! is een inspirerend boek, waarin moeder (Floor Raaijmakers) en dochter (Loes van der List, toen 14 jaar) hun (wetenschappelijke) kennis en ervaringen delen met hoogbegaafde kinderen en hun ouders. De teksten zijn toegankelijk geschreven van ouder tot ouder en van kind tot kind en er staan voorbeelden in dit je vast zult herkennen.

Hier vind je nog meer boeken die bijdragen aan de ontwikkeling van je kind

Hoogbegaafde pubers onderweg naar hun toekomst

Hoogbegaafde pubers opvoeden is soms bikkelen in het kwadraat. In het boek Hoogbegaafde pubers onderweg naar hun toekomst vertellen jongeren van 14-18 jaar oud zelf waar ze thuis en op school tegenaan lopen en dat kan heel verhelderend zijn voor jouw ouders! Waarschijnlijk herken jij jezelf wel in één van deze jongeren.

IQ te koop

De 17-jarige Ellen Sinot schreef een deel van dit boek zelf. Ze sluit af met een hoofdstuk over het – in haar ogen – ideale schoolsysteem. De vader en moeder van de hoogbegaafde Ellen vertellen over haar leven van geboorte tot eind middelbareschooltijd. Een boek vol herkenning voor andere ouders met soortgelijke zorgen en dilemma’s. Laten we een IQ-test uitvoeren of niet? Hoe regelen we voldoende uitdaging? Is een klas overslaan een oplossing? Ook voor leerkrachten – en voor iedereen die denkt dat hoogbegaafde kinderen er zonder hulp toch wel komen. Informatief en met leuke anekdotes.

Ik en hoogbegaafdheid

Ik en hoogbegaafdheid wil kinderen meer inzicht geven in hun hoogbegaafdheid. Kennisvergroting in combinatie met tips en oefeningen, helpen het kind om inzicht te krijgen in zichzelf. Door het werken en lezen in Ik en hoogbegaafdheid ontdekt het hoogbegaafde kind de sterke kanten en minder fijne kanten bij zichzelf en de invloed van de hoogbegaafdheid op zijn functioneren. Het kind leert nadenken over middelen/materialen/werkwijzen die kunnen worden ingezet om school meer uitdagend te maken en hierover met de leerkracht en ouders te spreken. Onderwerpen die in dit boek aan de orde komen zijn onder andere: theorie over hoogbegaafdheid, interesses, creatief denkvermogen, omgaan met anderen, je ‘anders’ voelen, hoogbegaafdheid op school, perfectionisme, onderpresteren en faalangst. In het boek staan veel voorbeelden waarin hoogbegaafde kinderen zichzelf kunnen herkennen. Dit zal hen helpen zich minder ‘anders’ te voelen. Daarnaast is het boek ook een goede kennismaking voor ouders, familieleden, studenten en professionals die meer willen weten over hoogbegaafdheid.

Meer dan intelligent

Dit boek van Tessa Kieboom en haar collega Kathleen Venderickx geeft een genuanceerd beeld van wat hoogbegaafdheid precies inhoudt. De auteurs beschrijven de vele valkuilen die een hoogbegaafde kan tegenkomen in de loop van de school/studie/loopbaan. Ook reiken ze tools aan die kunnen helpen om talenten tot bloei te laten komen en gelukkiger in het leven te staan. Hoewel dit boek niet specifiek voor kinderen is geschreven, is het ook erg geschikt voor jongeren. Vanuit mijn praktijk hoor ik vaak terug dat ze zich erg herkennen in de praktijkvoorbeelden.

Welk boek vind jij een aanrader? Laat het ons weten.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer

Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Beelddenken, Blog, Boekentips.

2 reacties

  1. FERM ! prachtig boek om door kinderen zelf gelezen te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *