Boeken over hoogbegaafdheid voor (en soms ook door) kinderen

Ik krijg regelmatig de vraag van ouders, leerkrachten en andere professionals of ik een boek aan kan raden over hoogbegaafdheid. Ik heb er inmiddels heel wat gelezen. En ik merk dat er steeds meer boeken over dit onderwerp verschijnen. Mijn boekenkast is inmiddels aardig gevuld. Gelukkig wordt er niet alleen over hoogbegaafde kinderen geschreven, maar ook voor en door deze kinderen. Ik heb voor jou een selectie gemaakt van de boeken over hoogbegaafdheid voor en door kinderen die ik je echt kan aanraden:

De hoogbegaafdheid survivalgids

Hoe ‘overleef’ je als hoogbegaafde? Deze survivalgids wijst kinderen de weg en zorgt vaak voor een heleboel herkenning. Hoewel het allemaal niet altijd meevalt, is dit boek luchtig geschreven en vrolijk geïllustreerd. Het maakt dan ook deel uit van een serie die ‘Lach en leer’ heet.

Hoogbegaafd, nou èn?

Dit makkelijk leesbare boek geef een prima introductie van wat het betekent als je hoogbegaafd bent. Van dit boek is ook een werkboek verkrijgbaar met vragen die je tot denken aanzetten. Ook handig als eerste indruk voor  (groot)ouders!

De Droomdenker

De Droomdenker is een prachtig lees- en werkboek over hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit en beelddenken. Hoofdpersoon is Wouter, een jongen met een levendige fantasie – ook al merkt zijn omgeving daar soms maar weinig van. De Droomdenker is bedoeld om voor te lezen of kinderen zelf te laten lezen. 

Hartstikke hoogbegaafd

Hartstikke Hoogbegaafd! is een inspirerend boek, waarin moeder (Floor Raaijmakers) en dochter (Loes van der List, toen 14 jaar) hun (wetenschappelijke) kennis en ervaringen delen met hoogbegaafde kinderen en hun ouders. De teksten zijn toegankelijk geschreven van ouder tot ouder en van kind tot kind en er staan voorbeelden in dit je vast zult herkennen.

Hoogbegaafde pubers onderweg naar hun toekomst

Hoogbegaafde pubers opvoeden is soms bikkelen in het kwadraat. In het boek Hoogbegaafde pubers onderweg naar hun toekomst vertellen jongeren van 14-18 jaar oud zelf waar ze thuis en op school tegenaan lopen en dat kan heel verhelderend zijn voor jouw ouders! Waarschijnlijk herken jij jezelf wel in één van deze jongeren.

Meer dan intelligent

Dit boek van Tessa Kieboom en haar collega Kathleen Venderickx geeft een genuanceerd beeld van wat hoogbegaafdheid precies inhoudt. De auteurs beschrijven de vele valkuilen die een hoogbegaafde kan tegenkomen in de loop van de school/studie/loopbaan. Ook reiken ze tools aan die kunnen helpen om talenten tot bloei te laten komen en gelukkiger in het leven te staan. Hoewel dit boek niet specifiek voor kinderen is geschreven, is het ook erg geschikt voor jongeren. Vanuit mijn praktijk hoor ik vaak terug dat ze zich erg herkennen in de praktijkvoorbeelden.

Welk boek vind jij een aanrader? Laat het ons weten.

Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Beelddenken, Blog, Boekentips.

2 reacties

  1. FERM ! prachtig boek om door kinderen zelf gelezen te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *