Een hoge staat van energie, tomeloze nieuwsgierigheid, volledig op kunnen gaan in een taak binnen het interessegebied, een beeldende fantasie, snel afgeleid door lawaai of walgen van bepaalde geurtjes, ‘himmelhoch jauchzend zum Tode betrübt.’ Herkenbaar?
Veel hoogbegaafde kinderen zijn hooggevoelig; ze doen extra veel indrukken op en reageren intens op al deze indrukken. Dit heeft vaak consequenties voor het welbevinden en de leerprestaties van het kind. Voor jullie als ouders en leerkrachten kan het een flinke uitdaging zijn om het kind op de juiste manier te begeleiden.
Om meer inzicht te krijgen in prikkelverwerking en hooggevoeligheid heb ik een aantal boeken voor jullie op een rij gezet:
Leven met sensaties van Winnie Dunn
Winnie Dunn is specialist op het gebied van de verwerking van zintuiglijke (sensorische) prikkels en beschrijft in dit boek vier sensorische patronen. Ben je een Zoeker, een Sensor, een Vermijder of een Toeschouwer? Als je dat weet, begrijp je beter wat prikkels uit de omgeving met je doen en hoe je hiermee kunt omgaan.
Dunn geeft aan de hand van gevalsbeschrijvingen een heel mooi inzicht in wat dit in de dagelijks praktijk betekent.
Wiebelen en friemelen thuis
Wiebelen en friemelen gaat over de invloed van zintuiglijke prikkelverwerking op het opgroeien van je kind. Hoe komt het bijvoorbeeld dat sommige kinderen gewoon niet stil kunnen blijven zitten aan tafel? Of dat je kind niet ‘gewoon gezellig kan doen’ op feestjes? Dit boek zit vol begrip voor kinderen en ouders en geeft bovendien praktische voorbeelden en tips.
Wiebelen en friemelen in de klas
Er is ook een speciale uitgave van Wiebelen en friemelen in de klas. Want ook daar beïnvloedt prikkelverwerking het gedrag van een kind. Wippen op de stoel of wegduiken in een capuchon is niet zomaar lastig gedrag – het is een gevolg van hoe de zintuiglijke prikkelverwerking het leren beïnvloedt. Dat verloopt niet bij elk kind hetzelfde – en ook de leerkracht wordt beïnvloed door prikkels uit de omgeving! Dit praktische boek helpt om de patronen te herkennen en goed te reageren op het gedrag dat eruit voortvloeit. De auteurs hebben overigens inmiddels ook van die praktische hulpkaarten gemaakt voor in de klas.
Help… Ik voel zo veel
Heb jij een kind van ongeveer 7-11 jaar dat snel overprikkeld raakt? Of kom je als leerkracht of hulpverlener deze kinderen tegen? Dan bevat dit boek tips, verhaaltjes, spelletjes en opdrachten waarmee je kinderen kunt laten ontdekken hoe ze met al die prikkels kunnen omgaan.
Gids over hooggevoelige kids
Dit compacte boekje is zo’n beetje een standaardwerk op het gebied van hooggevoeligheid. In 80 bondige tips word je wegwijs gemaakt in de wereld van hooggevoeligheid én manieren waarop je kinderen op hun gemak kunt laten zijn met hun gevoeligheid.
Gids voor prikkelverwerking voor kids
Uit dezelfde serie als de gids voor hooggevoelige kids is dit De gids voor prikkelverwerking voor kids. Ook deze gids bevat 80 korte weetjes en tips die een goede basis vormen als je meer wilt weten over prikkelverwerking en hoe je hiermee om kunt gaan.
De hoogsensitiviteit survivalgids
Dit is een ideaal boekje als je kind liever zelf wil lezen over wat hoogsensitiviteit is en wat je kunt doen om goed met deze eigenschap om te gaan. Het bevat veel informatie, maar humor en tekeningen houden het luchtig. Het boek maakt dan ook deel uit van de serie Lach en leer, waarin ook een kinderboek over hoogbegaafdheid verscheen.
Het hooggevoelige kind met een sterke eigen wil
Hooggevoelige kinderen opvoeden valt niet altijd mee. Er kan een behoorlijk eigen willetje in zitten! Dit boek gaat specifiek over hooggevoelige kinderen met een sterke eigen wil en zal voor veel ouders herkenbaar zijn.
Temperamentvolle kinderen
Over hooggevoeligheid een sterke wil gesproken: dit boek heeft als ondertitel Zo geef je het beste aan gevoelige, intense kinderen met een sterke eigen wil. En wat zie ik deze kinderen vaak in mijn praktijk! Als ouder kan het heel prettig zijn om wat handreikingen te krijgen om af wat meer rust in de tent te krijgen, maar ook voor de kinderen zelf is dat veel prettiger.
Draakje vurig
Een mooi verhaal van Josina Intrabartolo en Janneke van Olphen over een draakje dat een mooi plan heeft. Maar als het allemaal niet zo loopt als hij in gedachten had, ontploft hij zo’n beetje. Als je thuis ook zo’n draakje hebt, kan dit prentenboek een mooie aanleiding zijn tot herkenning en het bespreekbaar maken van dit gedrag.
Draakje vurig op school
Ken je dat: op school lukt het je vurige kind aardig om gewenst gedrag te vertonen, maar na schooltijd lijkt het alsof je thuiskomt met een ontploffende vulkaan. Daarover gaat het volgende verhaal van Draakje vurig.
Wegwijs in hooggevoeligheid
Dit boek is interessant omdat het is geschreven door een moeder en een dochter. De moeder vertelt waaraan je zoal kunt merken dat je kind hooggevoelig is en hoe je daarmee kunt omgaan. De dochter vertelt hoe zij de hoogsensitiviteit ervaart. Een interessante combinatie!
Hoogsensitief opvoeden
Hooggevoeligheid wordt vaak behandeld als een probleem. Dit boek heeft een andere invalshoek: hoe kun je hooggevoelige kinderen helpen om hun talenten te ontdekken en versterken?
Het hoogsensitieve kind – Elaine Aaron
Klinisch psychologe en psychotherapeut Elaine Aaron is een absolute autoriteit op het gebied van hooggevoeligheid. Ze is zelf hoogsensitief en doet al sinds 1992 onderzoek naar deze eigenschap. Speciaal voor kinderen schreef ze dit boek, met als ondertitel Help je kinderen op te groeien in een wereld die hen overweldigt.
Boeken over Langmuts
De boeken over kabouter Langmuts zijn bedoeld voor alle kleine helden die zich staande houden in een woelige wereld. Er zijn verschillende boeken, waarin dit gevoelige kaboutertje in verschillende situaties terechtkomt:
Ridder Zeldenmoed
Gevoelig zijn en toch ook dapper zijn – kan dat samen? Of zijn hooggevoelige kinderen altijd bange vogeltjes? In dit jeugdboek ontdekt Ridder Zeldenmoed dat ook hij wel degelijk dapper kan zijn – op zijn eigen manier. Het boek is dan ook geschreven voor iedereen die dapper genoeg is om zichzelf te zijn.
Hoogsensitiviteit professioneel gezien
Speciaal voor hulpverleners die in hun praktijk te maken hebben met hoogsensitieve kinderen, is er dit nuchtere boek over sensitiviteit als verklaring voor psychosomatische klachten.
Hooggevoelig heel gewoon
Dit boekje is gericht op Kinderen en Ouders, en geeft op een gemakkelijke en beknopte manier uitleg over hooggevoeligheid. Met de praktische tips en oefeningen begrijp je beter wat er gebeurt en leer je omgaan met prikkels. Het helpt je op weg naar hooggevoeligheid als kracht.
Welk boek mis je hier nog in dit rijtje en is een absolute aanrader?