Boeken over leren leren: zo kun je het stimuleren

(Hoog)begaafde kinderen, hun ouders en leerkrachten komen op het gebied van onderwijs een aantal flinke uitdagingen tegen. Eén van deze uitdagingen is leren leren. Leren leren is een containerbegrip. Je moet een flink aantal vaardigheden ontwikkelen om ervoor te zorgen dat je met jouw talent passende resultaten kunt laten zien. Hoe leer je dat dan? Deze boeken geven tips:

Leren leren – Hoe? Zo!

In dit boek geeft Tommy Opgenhaffen tips om meer uit je brein te halen en je geheugen te upgraden. Het boek bestaat uit een theoretisch gedeelte (Wat je moet weten) en een praktisch gedeelte (Aan de slag). Het boek is interessant voor jongeren en hun ouders, maar zeker ook voor leerkrachten en coaches.

Breinlink voor ouders: je kind helpen leren

Dit boek van Gerjanne Dirksen maakt de werking van het jonge brein begrijpelijk en bevat allerlei trucjes op basis van breinwerking die het leren effectiever maken. Er zit een apart boekje bij voor de kinderen zelf.

Breindidactiek

Breindidactiek (ook van Gerjanne Dirksen) behandelt hetzelfde onderwerp, maar dan speciaal voor leerkrachten (van basisschool tot hbo). Hoe kun je eraan bijdragen dat je leerlingen optimaal gebruikmaken van de maakbaarheid van hun brein?  Het boek bestaat uit vier onderdelen: mythen over het brein, zes basisprincipes om lesstof makkelijker te onthouden te maken, drie factoren die ervoor zorgen dat het brein openstaat om te leren en een samenvatting.

De hond heeft mijn huiswerk opgegeten: leer kinderen zelf organiseren en plannen

Dit boek is bedoeld voor ouders die kinderen op de middelbare school willen ondersteunen bij het leren leren. Hierbij komt bijvoorbeeld ook het inrichten van een geschikte werkplek aan de orde.

Je huiswerk maken zonder ziek te worden

Dit boekje is duidelijk gericht op de kinderen zelf en bijvoorbeeld erg geschikt om in groep 8 of de brugklas door te lezen. Op een luchtige manier worden allerlei problemen en oplossingen benoemd.

Peak performance for smart kids

De schrijfster van dit boek is Maureen Neihart, psycholoog en een autoriteit op het gebied van talentontwikkeling. In dit boek geeft ze o.a. tips aan ouders hoe ze hun hoogbegaafde kind kunnen leren omgaan met stress en angst, hoe ze realistische doelen kunnen stellen, hoe ze hun moodswings kunnen managen, hoe ze het kind kunnen leren relativeren. Dit alles met als doel om ervoor te zorgen dat het kind zelfvertrouwen krijgt en resultaten laat zien dat bij het het talent past. Het boek is helaas alleen in het Engels verkrijgbaar.

De handleiding tot slagen

Devon Diercks (21) ging op de middelbare school altijd met de hakken over de sloot naar de volgende klas. In zijn eindexamenjaar wilde hij dat anders aanpakken: slagen met hoge cijfers! Hij verdiepte zich in de wetenschap rondom efficiënt leren om te ontdekken hoe je het beste kunt leren voor de examens en ging aan de slag. Het lukte Devon om met hoge cijfers te slagen. In dit boek deelt Devon zijn inzichten, want… iedere eindexamenkandidaat kan slagen voor zijn Havo of VWO eindexamen. Samen met zijn leraar Scheikunde, Cees van Halen, zette hij ook een succesvol Studiehuis op. Momenteel reist Devon de wereld rond en debuteert hij met Dé Handleiding tot Slagen Havo/Vwo.Dit boekgeeft je toffe insidertips, je leert: • Hoe je snel en makkelijk een strakke planning maakt • Welke manier van leren het beste resultaat oplevert • Welke leertechnieken juist helemaal niet werken en waarom • Hoe je je voorbereidt op een schoolexamen • Hoe je eenvoudig uitmuntende antwoorden formuleert • Hoe je een examen handig en efficiënt aanpakt En meer…! (Bron: AKO)

De 7 eigenschappen die jou succesvol maken

Dit boek is voor jouw kind geschreven en helpt je kind bij het maken van keuzes. Het behandelt heel veel vragen of problemen en hoe je daarmee kunt omgaan. Bijvoorbeeld hoe je vriendschappen opbouwt en onderhoudt, of hoe je groepsdruk kunt weerstaan. Hoe je goede voornemens ook kunt uitvoeren en volhouden, en hoe je je beter kunt gaan voelen over wie en wat je bent. Het boek vertelt je hoe je kunt omgaan met je ouders en familie en nog veel meer. De schrijver, Sean Covey, gebruikt veel cartoons, uitspraken van artiesten en sporthelden en verhalen van jongeren zelf. Dit boek is niet alleen leuk voor je zoon of dochter maar ook erg leuk voor jou.

De 7 eigenschappen die jou succesvol maken: werkboek

Bij het boek zoals zojuist beschreven, is ook nog een handig werkboek verkrijgbaar.

Van mavo tot Harvard

In dit boek neemt Peter Riezebos je mee op zijn bizarre reis van zijn tijd op de basisschool, via een klinische opname, naar studeren op Harvard en hoe dit nou kon gebeuren. Hij gaat daarbij in op vragen als: Hoe werkt ons onderwijs? Wat is ADHD of bijvoorbeeld autisme? En wat betekenen deze stoornissen voor jou of je kinderen met betrekking tot leren en onderwijs? Peter neemt je mee op reis door de hersenen en het onderwijs. Geïllustreerd door zijn levensverhaal verduidelijkt Peter Riezebos verstandelijke obstakels als autisme, ADHD, motivatie, faalangst, intelligentie en hoogbegaafdheid en bespreekt hij hoe deze zich verhouden tot lezen, leren en studeren. Peter laat in dit boek zien hoe zijn grootste valkuilen, zijn grootste successen werden. Oftewel van zittenblijvende mavo leerling tot onderzoeker aan Harvard.
Peter Riezebos studeerde psychologie, wijsbegeerte, communicatiewetenschap en bedrijfskunde. Een deel van zijn studies realiseerde hij onder meer aan Harvard (Boston) en de East China Normal University (Shanghai). Peter Riezebos heeft zelf verschillende leerobstakels, zoals ADHD en Asperger.

Het boek is een bron van inspiratie voor alle jongeren.

Zelfregulerend leren – effectiever leren met leerstrategieën

Pieternel Dijkstra, sociaal psycholoog, behandelt in dit boek per hoofdstuk een leerstrategie en geeft praktische tips waarmee je leerlingen kunt helpen zich deze strategie eigen te maken.

Ken jij nog goede boeken over leren leren? Deel je tip dan met ons door een reactie te plaatsen. 

Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Blog, Boekentips, Leren leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *