Boeken over leren leren: zo kun je het stimuleren

(Hoog)begaafde kinderen, hun ouders en leerkrachten komen op het gebied van onderwijs een aantal flinke uitdagingen tegen. Eén van deze uitdagingen is leren leren. Leren leren is een containerbegrip. Je moet een flink aantal vaardigheden ontwikkelen om ervoor te zorgen dat je met jouw talent passende resultaten kunt laten zien. Hoe leer je dat dan? Deze boeken geven tips:

Leren leren – Hoe? Zo!

In dit boek geeft Tommy Opgenhaffen tips om meer uit je brein te halen en je geheugen te upgraden. Het boek bestaat uit een theoretisch gedeelte (Wat je moet weten) en een praktisch gedeelte (Aan de slag). Het boek is interessant voor jongeren en hun ouders, maar zeker ook voor leerkrachten en coaches. 

Bekijk hier het inkijkexemplaar van Leren leren – Hoe? Zo!

Breinlink voor ouders: je kind helpen leren

Dit boek van Gerjanne Dirksen maakt de werking van het jonge brein begrijpelijk en bevat allerlei trucjes op basis van breinwerking die het leren effectiever maken. Er zit een apart boekje bij voor de kinderen zelf.

Lees hier de eerste bladzijden van Breinlink

Breindidactiek

Breindidactiek (ook van Gerjanne Dirksen) behandelt hetzelfde onderwerp, maar dan speciaal voor leerkrachten (van basisschool tot hbo). Hoe kun je eraan bijdragen dat je leerlingen optimaal gebruikmaken van de maakbaarheid van hun brein?  Het boek bestaat uit vier onderdelen: mythen over het brein, zes basisprincipes om lesstof makkelijker te onthouden te maken, drie factoren die ervoor zorgen dat het brein openstaat om te leren en een samenvatting. 

Hier vind je het inkijkexemplaar van Breindidactiek

De hond heeft mijn huiswerk opgegeten: leer kinderen zelf organiseren en plannen

Dit boek is bedoeld voor ouders die kinderen op de middelbare school willen ondersteunen bij het leren leren. Hierbij komt bijvoorbeeld ook het inrichten van een geschikte werkplek aan de orde.  

Bestel De hond heeft mijn huiswerk opgegeten

Je huiswerk maken zonder ziek te worden

Dit boekje is duidelijk gericht op de kinderen zelf en bijvoorbeeld erg geschikt om in groep 8 of de brugklas door te lezen. Op een luchtige manier worden allerlei problemen en oplossingen benoemd. 

Lees hier wat anderen van dit boekje vonden

Peak performance for smart kids

De schrijfster van dit boek is Maureen Neihart, psycholoog en een autoriteit op het gebied van talentontwikkeling. In dit boek geeft ze o.a. tips aan ouders hoe ze hun hoogbegaafde kind kunnen leren omgaan met stress en angst, hoe ze realistische doelen kunnen stellen, hoe ze hun moodswings kunnen managen, hoe ze het kind kunnen leren relativeren. Dit alles met als doel om ervoor te zorgen dat het kind zelfvertrouwen krijgt en resultaten laat zien dat bij het het talent past. Het boek is helaas alleen in het Engels verkrijgbaar.

Lees hier meer over dit praktische boek

Ken jij nog goede boeken over leren leren? Deel je tip dan met ons door een reactie te plaatsen. 

Geplaatst in blog, Leestips, Leren leren, Weblog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *