Boeken over mindset en talentontwikkeling: inspiratie voor hoogbegaafden!

Is jouw kind gedemotiveerd of twijfelt het aan zijn eigen kunnen? Wat kun je je dan machteloos voelen hè? Zo belangrijk dat ze in zichzelf blijven geloven en denken in mogelijkheden. Ik heb hier een aantal boeken op een rij gezet die niet alleen je kind maar ook jou inspireren:

Mindset: verander je manier van denken om je doelen te behalen

Dit is de vernieuwde editie van de klassieker Mindset: de weg naar een succesvol leven van Carol Dweck. Het is een echte eye-opener om te lezen over de experimenten die Dweck deed. Hieruit bleken mindset en de manier van instructies en feedback geven die hierbij hoort een enorme invloed te hebben op talentontwikkeling, succes en geluk. 

Ik kies voor mijn talent

Wat is talent nou eigenlijk? Hoe kun je talent ontwikkelen? En wat moet je dan met dingen waarin je echt niet goed bent? Om deze vragen draai dit boek van Luk Dewulf, die zelf pedagoog, talentcoach en burn-outcoach is. 

Iedereen talent

Speciaal voor kinderen schreef dezelfde schrijver Iedereen talent. Hierin gaat Professor Talent op zoek naar getalenteerde kinderen. Je zou denken dat die zeldzaam zijn, maar wat blijkt? Er zijn zoveel soorten talent dat iedereen wel ergens talent voor heeft!
Naast het boek zijn er ook talentenkaartjes te koop. Leuk om met kinderen te onderzoeken waar ze zichzelf in herkennen.

De zeven eigenschappen van happy kids

De zeven wereldberoemde principes van Stephen Covey, maar dan speciaal voor kinderen. Dit prentenboek is gemaakt door de zoon van Stephen Covey: Sean Covey. Het is bedoeld voor kinderen van vier tot acht jaar, maar je kunt zelf het beste bepalen of jouw kind eraan toe is.  

De 7 eigenschappen die jou succesvol maken

Dezelfde schrijver heeft ook een boek geschreven voor oudere kinderen. Dit boek helpt je kind bij het maken van keuzes. Het behandelt heel veel vragen of problemen en hoe je daarmee kunt omgaan. Bijvoorbeeld hoe je vriendschappen opbouwt en onderhoudt, of hoe je groepsdruk kunt weerstaan. Hoe je goede voornemens ook kunt uitvoeren en volhouden, en hoe je je beter kunt gaan voelen over wie en wat je bent. Het boek vertelt je hoe je kunt omgaan met je ouders en familie en nog veel meer. De schrijver, Sean Covey, gebruikt veel cartoons, uitspraken van artiesten en sporthelden en verhalen van jongeren zelf. Dit boek is niet alleen leuk voor je zoon of dochter maar ook erg leuk voor jou. Bij dit boek kun je ook een werkboek bestellen.

Je fantastische elastische brein

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het je eigen maken van een growth mindset. Daarom vind ik dit prentenboek zo’n aanrader. Het legt op een leuke, beeldende manier uit hoe je brein werkt en kan groeien. 

Het meisje dat nooit fouten maakte

Ook omgaan met fouten hoort bij mindset. Fouten durven maken is essentieel voor het ontwikkelen van je talent. Toch zijn veel kinderen enorm bang om fouten te maken. Het lijkt dan ook in eerste instantie een droom dat de hoofdpersoon van dit boek, Isabella, nooit een fout maakt. Maar is dat echt wel zo fijn? 

Omdenken

Berthold Gunster is de meester van het omdenken. Hij zet kritische vraagtekens bij ‘vastdenken’ en ‘ja-maar-denken’. Want je kunt wel bij alles ‘Ja, maar’ denken, maar wat als alles wèl lukt? Omdenken kan heel goed van pas komen bij talentontwikkeling, want omdenken is denken in mogelijkheden en gewoon proberen. Omdenken is ook dealen met wat je hebt en daar vervolgens het beste van maken. Inmiddels is er een hele reeks boeken over omdenken, zoals ‘Ik ben oké, jij bent een sukkel’ (dat gaat over omdenken in het contact met bijvoorbeeld je kind of leerkracht) en ‘Lastige kinderen? Heb jij even geluk!’

Ik zweef door het leven

Dr. Wayne Dyer heeft een prachtige, positieve boodschap voor kinderen. In ´Ik zweef door het leven´ leert hij kinderen hoe ze kunnen vasthouden aan het grenzeloos denken waarmee ze geboren zijn – in plaats van te proberen om zich aan te passen. Op die manier leren ze om van het leven te genieten, ware kampioenen te worden en door het leven te zweven – op weg naar hun dromen.

Ik ben, wat ik denk

Je gedachten bepalen je leven!’
Dit is de boodschap die de auteur van dit boek, Louise Haye, al meer dan 30 jaar overbrengt aan mensen wereldwijd. Hoogbegaafde kinderen kunnen ook leren om controle over hun gedachten en woorden, en daarmee over hun leven te krijgen.

In dit boek zullen kinderen het verschil tussen negatieve gedachten en positieve affirmaties leren. Grappige illustraties en simpele teksten laten zien hoe je nare gedachten en woorden kunt omzetten in fijne en positieve. Dit vermogen schenkt kinderen geluk en zelfvertrouwen en dat zullen ze hun hele leven met zich meedragen!

Tijger, tijger is het waar?

Tijger-Tijger, is het waar? is het verhaal van een klein tijgertje dat denkt dat zijn hele wereld instort: zijn ouders houden niet van hem. Zijn vrienden hebben hem in de steek gelaten. Het leven is oneerlijk. Maar een wijze schildpad stelt hem vier vragen… en alles verandert. Hij beseft zich dat al die problemen niet door dingen veroorzaakt worden, maar door zijn gedachten over dingen. Wanneer hij zijn gedachten onderzoekt, wordt zijn leven weer geweldig.
Een hartverwarmend verhaal met een krachtige boodschap, die zelfs erg jonge kinderen kunnen oppikken. De wijze woorden van Byron Katie, gecombineerd met de levendige, magische illustraties van Hans Wilhelm, resulteren in een boek dat is voorbestemd om een klassieker te worden.
Leeftijd: circa 4 tot 10 jaar.

Hoe begeleid je je hoogbegaafde kind op een effectieve manier? Je leert het hier

Superkrachten voor je hoofd

In dit vrolijke geïllustreerde doe-boek leert je kind over de werking van het brein. Het staat vol leuke experimenten en (invul)opdrachten, feiten en tips die meer zelfvertrouwen geven en veel leren over emoties, gewoonten, gedachten en omgaan met onaangename ervaringen. Zo is er onder meer een hoofdstuk over aandacht, fantasie, boos- en bangheid, verdriet, afleiding, schaamte en daadkracht. Met rake typeringen en voorbeelden die je kind zal aanspreken en begrijpen. Ook de oefeningen en uitdagingen met de ouders zijn toegankelijk. De stijl van de auteur is prikkelend en uitdagend, ongedwongen en grappig.

Ganbatte; doe je best en geef niet op

In plaats van iemand succes te wensen, zeggen ze in Japan ganbatte, wat zoveel betekent als: ‘Doe je best en geef niet op.’ Succes is voor een groot deel afhankelijk van geluk hebben, ganbatte gaat juist uit van je eigen kracht. De filosofische boodschap die erachter ligt, is: ‘Doe je best in alles wat je doet en als de dingen niet gaan zoals je hoopte, maakt dat niet uit, want je weet dat je er alles aan hebt gedaan.’
Ganbatte bestaat uit vijftig korte hoofdstukken waarin het concept uitgebreid wordt uitgelegd met voorbeelden en gezegdes uit Japan, het Westen en het boeddhisme. Het boek leest makkelijk. Deze mooie inzichten kun je als ouder of leerkracht doorgeven aan je kind/leerling.

Drive – train je Stoïcijnse mindset

Hoe trainen we onszelf om om te gaan met prestatiedruk en tegenslag? Hoe blijven we rechtop staan in het leven en vinden we voldoende rust en voldoening terwijl we onze dromen najagen? Ex-topsporter lange baanschaatser en ondernemer Mark Tuitert, stelde zichzelf deze vragen ook. Het antwoord vond hij in het Stoïcisme, de denkwijze die het licht zag rond 300 voor Christus in het ouder Griekenland  en die zich kenmerkt door praktische wijsheid. Mark heeft dit boek voor jou geschreven om zijn interpretatie en toepassing van de Stoïcijnen met jou te delen. Hij moedigt je aan om zelf op zoek te gaan naar de mindset die bij jou past. 

Aan het eind van ieder hoofdstuk vind je daarvoor een korte training die je zelf kun doen om de Stoïcijnse mindset onder de knie te krijgen. 
Het boek leest vlot en wordt afgewisseld met wijsheden die je aanzetten tot denken. Het is geschreven voor (jong)volwassenen maar ik weet zeker dat je in dit boek mooie aanknopingspunten vindt om te bespreken met je (hoogbegaafde) kind.
En trouwens voorin het boek vind je een QR-code. Activeer deze en je krijgt waardevolle mails met templates. En vergeet niet om ook eens de podcasts van Mark te beluisteren. Echt de moeite waard.

Nooitgedacht

Een verhaal over vlinder ‘Nooitgedacht’ met een enorme groeimindset, dat haar nieuwsgierigheid, doorzettingsvermogen en passie inzet om een oude tovenaar te helpen. Tovenaar Heppie is het niet gewend om dingen te leren en te oefenen. Alles wat hij ooit kon, ging als vanzelf bij hem. ‘Magisch begaafd’ noemden ze hem. Hij toverde de mooiste kleuren en had ooit een prachtige tuin met de kleurrijkste bloemen en allerlei dieren, waar iedereen graag van kwam genieten. Nu het allemaal niet meer zo makkelijk gaat, weet hij het niet meer. Alles om hem heen is grauw geworden, de dieren zijn gevlucht en de mensen blijven weg. Omdat hij niet weet wat hij ermee aan moet, doet hij ook niets meer. Maar dat laat Nooitgedacht niet gebeuren. Ze weet hem over te halen om tóch nog een poging te wagen.

Het boek is ook heel mooi te gebruiken in de klas. Door middel van de ‘regenboogvragen’ wordt het kind aangezet tot nadenken over uitdagingen aangaan, nieuwsgierig zijn, geduld hebben, verdrietig zijn, lekker in je vel zitten, samenwerken, doorzetten… Een vlinder staat symbool voor persoonlijke groei, transformatie, een nieuw begin. Een regenboog staat symbool voor zijn wie je bent, persoonlijke ontwikkeling.
Kortom, een boek voor jong en oud om samen ‘te groeien’.

Welke tip heb jij nog voor deze boekenlijst?

Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Blog, Boekentips, Gedrag en emoties, Gedrag en opvoeding, Mindset.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *