Boeken over mindset en talentontwikkeling: inspiratie voor hoogbegaafden!

Is jouw kind gedemotiveerd of twijfelt het aan zijn eigen kunnen? Wat kun je je dan machteloos voelen hè? Zo belangrijk dat ze in zichzelf blijven geloven en denken in mogelijkheden. Ik heb hier een aantal boeken op een rij gezet die niet alleen je kind maar ook jou inspireren:

Mindset: verander je manier van denken om je doelen te behalen

Dit is de vernieuwde editie van de klassieker Mindset: de weg naar een succesvol leven van Carol Dweck. Het is een echte eye-opener om te lezen over de experimenten die Dweck deed. Hieruit bleken mindset en de manier van instructies en feedback geven die hierbij hoort een enorme invloed te hebben op talentontwikkeling, succes en geluk. 

Bekijk hier het inkijkexemplaar van Mindset

Ik kies voor mijn talent

Wat is talent nou eigenlijk? Hoe kun je talent ontwikkelen? En wat moet je dan met dingen waarin je echt niet goed bent? Om deze vragen draai dit boek van Luk Dewulf, die zelf pedagoog, talentcoach en burn-outcoach is. 

Bekijk hier het boek Ik kies voor mijn talent

Iedereen talent

Speciaal voor kinderen schreef dezelfde schrijver Iedereen talent. Hierin gaat Professor Talent op zoek naar getalenteerde kinderen. Je zou denken dat die zeldzaam zijn, maar wat blijkt? Er zijn zoveel soorten talent dat iedereen wel ergens talent voor heeft!

Bekijk hier het inkijkexemplaar van Iedereen talent

De zeven eigenschappen van happy kids

De zeven wereldberoemde principes van Stephen Covey, maar dan speciaal voor kinderen. Dit prentenboek is gemaakt door de zoon van Stephen Covey: Sean Covey. Het is bedoeld voor kinderen van vier tot acht jaar, maar je kunt zelf het beste bepalen of jouw kind eraan toe is.  

Hier vind je het inkijkexemplaar van De zeven eigenschappen van happy kids

Je fantastische elastische brein

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het je eigen maken van een growth mindset. Daarom vind ik dit prentenboek zo’n aanrader. Het legt op een leuke, beeldende manier uit hoe je brein werkt en kan groeien. 

Bekijk het inkijkexemplaar en de enthousiaste reviews van lezers

Het meisje dat nooit fouten maakte

Ook omgaan met fouten hoort bij mindset. Fouten durven maken is essentieel voor het ontwikkelen van je talent. Toch zijn veel kinderen enorm bang om fouten te maken. Het lijkt dan ook in eerste instantie een droom dat de hoofdpersoon van dit boek, Isabella, nooit een fout maakt. Maar is dat echt wel zo fijn? 

Hier vind je het inkijkexemplaar van Het meisje dat nooit fouten maakte

Omdenken

Berthold Gunster is de meester van het omdenken. Hij zet kritische vraagtekens bij ‘vastdenken’ en ‘ja-maar-denken’. Want je kunt wel bij alles ‘Ja, maar’ denken, maar wat als alles wèl lukt? Omdenken kan heel goed van pas komen bij talentontwikkeling, want omdenken is denken in mogelijkheden en gewoon proberen. Omdenken is ook dealen met wat je hebt en daar vervolgens het beste van maken. Inmiddels is er een hele reeks boeken over omdenken, zoals ‘Ik ben oké, jij bent een sukkel’ (dat gaat over omdenken in het contact met bijvoorbeeld je kind of leerkracht) en ‘Lastige kinderen? Heb jij even geluk!’

Je vindt de verschillende boeken van Berthold Gunster hier

Ik zweef door het leven

Dr. Wayne Dyer heeft een prachtige, positieve boodschap voor kinderen. In ´Ik zweef door het leven´ leert hij kinderen hoe ze kunnen vasthouden aan het grenzeloos denken waarmee ze geboren zijn – in plaats van te proberen om zich aan te passen. Op die manier leren ze om van het leven te genieten, ware kampioenen te worden en door het leven te zweven – op weg naar hun dromen.

Ik ben, wat ik denk

Je gedachten bepalen je leven!’
Dit is de boodschap die de auteur van dit boek, Louise Haye, al meer dan 30 jaar overbrengt aan mensen wereldwijd. Hoogbegaafde kinderen kunnen ook leren om controle over hun gedachten en woorden, en daarmee over hun leven te krijgen.

In dit boek zullen kinderen het verschil tussen negatieve gedachten en positieve affirmaties leren. Grappige illustraties en simpele teksten laten zien hoe je nare gedachten en woorden kunt omzetten in fijne en positieve. Dit vermogen schenkt kinderen geluk en zelfvertrouwen en dat zullen ze hun hele leven met zich meedragen!

Bekijk hier het inkijkexemplaar

Tijger, tijger is het waar?

Tijger-Tijger, is het waar? is het verhaal van een klein tijgertje dat denkt dat zijn hele wereld instort: zijn ouders houden niet van hem. Zijn vrienden hebben hem in de steek gelaten. Het leven is oneerlijk. Maar een wijze schildpad stelt hem vier vragen… en alles verandert. Hij beseft zich dat al die problemen niet door dingen veroorzaakt worden, maar door zijn gedachten over dingen. Wanneer hij zijn gedachten onderzoekt, wordt zijn leven weer geweldig.
Een hartverwarmend verhaal met een krachtige boodschap, die zelfs erg jonge kinderen kunnen oppikken. De wijze woorden van Byron Katie, gecombineerd met de levendige, magische illustraties van Hans Wilhelm, resulteren in een boek dat is voorbestemd om een klassieker te worden.
Leeftijd: circa 4 tot 10 jaar.

Welke tip heb jij nog voor deze boekenlijst?

Geplaatst in blog, Boekentips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *