Sterre vertelt: oefenen voor de Cito

Laatst vertelde mama mij dat ze Citotrainer had gekocht: een cd-rom met Citovragen.

Nu zul je je misschien afvragen:”waarom oefenen met Cito?

Ik ben altijd heel zenuwachtig met toetsen. Met taal valt het nog wel mee, maar rekenen… Dat gaat meestal niet helemaal goed. Ik ben altijd gestresst om niets, want mijn resultaten zijn altijd gewoon goed.

Door te oefenen met de Citotrainer, ben ik beter voorbereid op de Cito van groep acht. De vragen zouden dan een stuk makkelijker te begrijpen zijn, en ik zou een stuk minder zenuwachtig zijn bij de echte toets.

Toen ik pas begon met oefenen deden we gewoon niveau één. Dat is zonder tijd.
Dat ging heel goed, dus toen gingen we met tijd proberen: op niveau twee. Eigenlijk kan ik niet zo goed tegen dingen met tijd, maar het moest wel gebeuren, dus ik heb het toch gedaan. Ik was heel erg zenuwachtig, en ik verwachtte ook niet dat ik het binnen de tijd zou halen. Uiteindelijk lukte dat toch! Toen gingen we kijken welk cijfer ik had gekregen. Het het was een acht en een half! Toen vonden mama en papa dat ik het zo goed deed dat we wel naar niveau drie konden gaan. Ik dacht: “Nee!!! Dat gaat me echt veel te snel. We hebben nog maar een keer niveau twee gedaan, en we gaan alweer door naar niveau drie.” Toen hebben we nog een keer niveau twee gedaan, maar toen zijn we toch echt naar niveau drie gegaan. Ik schoot helemaal in de stress  maar ik heb het gedaan. We waren bijna klaar toen een stem zei: “nog tien minuten”. “Aaaah!”, dacht ik, “dat red ik vast nooit, we moeten nog maar twee sommen, maar deze is heel moeilijk! Stel je voor dat die andere ook zo moeilijk is, ik haal het niet”. Maar ik haalde het toch, ik zat eerst te huilen van verdriet, maar toen van geluk: ik had een tien gehaald! In een keer. Yes!!!

Dit is een tip voor iedereen die dit leest: moet je ooit een keer iets doen, maar ben je hartstikke zenuwachtig, ga dan gewoon wat oefenen! Als je tijdens het oefenen ervaart dat je het echt wel kan, krijg je steeds meer zelfvertrouwen. Doen dus!

 

Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Blog, Door kinderen.