De vijf mooiste uitspraken van hooggevoelige kinderen

Hooggevoelige kinderen kunnen soms uitspraken doen waar je echt even stil van wordt. Soms lijkt het wel alsof ze dwars door iemand heen kunnen kijken. Herken je dat? Terwijl ze het zeggen kijken ze je aan met een intense blik van verstandhouding. Ik kan daar enorm van genieten. Deze vijf uitspraken zijn me altijd bijgebleven:

1.’Juf lacht met haar mond en huilt met haar hart’

De zevenjarige Nathan komt elke keer erg boos uit school. Als hij en zijn moeder thuis zijn komt het hoge woord er uit: ”Juf lacht met haar mond maar ze huilt met haar hart.” Angelique gaat naast hem zitten en vraagt: “Wat bedoel je daarmee, Nathan.” “Nou gewoon, juf kijkt blij maar dat is ze niet hoor. Volgens mij is ze heel verdrietig. In het begin van de dag is ze nog wel aardig maar als er een beetje gepraat wordt, begint ze heel snel te mopperen. Ze roept de hele tijd ‘ssssstt’ en ze zucht heel erg veel. Er is altijd zoveel lawaai in de klas.”
Nathan’s gevoel bleek te kloppen: enkele weken later zat de juf overspannen thuis…

2. ‘Mijn hoofd wil het wel maar mijn hartje niet.’

De vijfjarige Tess heeft haar logeetje uitgezwaaid. Net als haar moeder het luchtbed waar het logeetje op heeft geslapen, wil opruimen vraagt Tess of zij nu op het luchtbed mag slapen. Haar moeder vindt het prima en maakt het logeerluchtbed klaar voor de nacht. Als Tess goed en wel ligt en haar moeder haar welterusten wil wensen, ziet haar moeder toch wat twijfel bij haar dochter en vraagt vervolgens wat er is. Tess denkt even na en zegt dan: “Mijn hoofd wil hier wel slapen maar mijn hartje niet.”
En zo sliep Tess die avond heerlijk in haar eigen bed.

3. ‘Heel veel liefde.’

Ze was 8 toen ik haar en een aantal andere kinderen uit de plusklas vroeg wat je eigenlijk nodig hebt om uiteindelijk naar de universiteit te kunnen. “Goed kunnen nadenken, goede cijfers, dat je goed kunt doorzetten, de wil om hard te werken,” riepen de kinderen enthousiast. Jinte bleef stil. Ik zag haar denken. Toen ik haar de beurt gaf zei ze vastberaden: “Liefde, veel liefde heb je nodig.”

4. ‘Als juf zo schreeuwt, wordt het steeds drukker in de klas.’

De zesjarige Roos is heel erg gevoelig voor een fijne sfeer in de klas. Als de juf boos is op een klasgenootje trekt ze zich dit erg aan.  Bovendien is ze gevoelig voor lawaai. “Ja, soms is het wel terecht hoor dat juf boos wordt. Sommige kinderen kunnen zo klieren. Maar wat ik dan heel gek vind is dat juf dan door de hele klas schreeuwt dat dat kind moet stoppen. Je kunt dan toch veel beter even naar dat kind toe lopen en zeggen dat dat kind moet stoppen. Nu heb ik het gevoel dat ze op de hele klas boos is. En als juf zo schreeuwt, wordt het steeds drukker in de klas.” 

5. ‘Mama, ga maar niet meer naar juf, dat vindt ze niet fijn.’

De vierjarig Mats gaat al enkele weken niet  meer meer plezier naar school. Moeder Ingrid maakt zich zorgen. Ze heeft inmiddels al twee gesprekken gehad met de juf. Er is helaas nog niets veranderd. Hoewel Ingrid bij het tweede gesprek  al wat irritatie bij de juf bespeurde,  besluit ze toch om opnieuw met juf in gesprek te gaan. Als ze op het punt staat van vertrekken, vraagt Mats: “Mam, wat ga je doen?” Zijn moeder vertelt hem dat ze graag wil dat Mats met plezier naar school gaat en dat ze weer even met juf gaat praten. Mats pakt haar bij de hand, kijkt haar indringend aan en zegt op een hele ernstige toon: “Mam, doe dat maar niet…juf vindt het niet fijn dat je met haar praat….”

Welke uitspraak is jou het meest bijgebleven?

Uit het oogpunt van de privacy zijn de namen in dit blog gefingeerd.

Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Blog, Hooggevoeligheid, Uit de praktijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *