De werking van het brein bij stress

Bijna vakantie. Heerlijk!! Daar is je gezin vast aan toe. In de weken vlak voor de vakantie is er vaak veel minder structuur en bovendien is er stress omdat er nog flink wat zaken op het programma staan. De normale structuur ontbreekt vaak.  En juist gevoelige kinderen (en hun ouders) hebben hier ontzettend veel last van. Ze gaan daar niet allemaal hetzelfde mee om, maar  vertonen verschillende reacties op stress.

Reactie op stress

De reactie op stress is bij iedereen anders: de één laat vlucht/mijdingsgedrag zien (flight), een ander laat angstig of huilerig gedrag zien (fright) en sommige kinderen blokkeren en krijgen niets meer uit hun vingers (freeze). Vooral heel vervelend voor de persoon zelf.
Een vierde mogelijke reactie op stress kan woede (fight) zijn of zoals veel ouders zeggen: ‘mijn kind ging volledig uit zijn dak.’  De omgeving schrikt hier vaak erg en als het kind weer gekalmeerd is, heeft het vaak enorm veel spijt van zijn gedrag. In mijn vorige blogs over Linde en Daan schreef ik hier al over.

Niet moedwillig

Het gedrag dat een kind namelijk laat zien als gevolg van stress is niet moedwillig maar het overkomt hen. Net dat duwtje of een boze blik kan dan de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Voorafgaand aan die situatie heeft het kind hoogstwaarschijnlijk al veel emoties gestapeld. Als ouder en leerkracht is het belangrijk dat je deze reactie niet persoonlijk neemt. Hoe lastig ook, kalmeer altijd eerst jezelf zodat je daarna het kind kunt kalmeren en veiligheid kunt bieden.

Het brein in beeld

In het volgende filmpje wordt heel duidelijk uitgelegd wat er in het brein van een kind gebeurt als het overweldigd wordt door emoties. Een aanrader om samen met je kind te bekijken:

Herken je dit en heb je hulp nodig. Neem dan contact op, wij helpen je graag.

Meer weten over stress en ons brein?

Dan zijn deze boeken een aanrader:
Hersenen en emoties in beeld (dit boek wordt ook gebruikt in bovenstaand filmpje)

Kleine vulkaantjes: jonge kinderen leren omgaan met boosheid en woede

Help, ik voel zoveel

Breinlink voor ouders

(Filmtip met dank aan Marjon Kuipers van Auticomm)

Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Ass en adhd, Blog, Gedrag en emoties, Gedrag en opvoeding, Kijktips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *