De decembermaand is de maand van de lichtjes en de gezelligheid. Maar naast al die gezelligheid is het ook een maand waarin de structuur en voorspelbaarheid vaak ver te zoeken is. De spanning rondom Sinterklaas houdt veel kinderen en daarmee ook hun ouders soms uit de slaap. En als de stoomboot nog niet eens vertrokken is, wordt het klaslokaal alweer omgetoverd in een kerstsprookje. Met de kerstvakantie in het vooruitzicht moet er zowel thuis als op school in korte tijd ook nog eens veel gedaan worden.
Al die prikkels en tijdsdruk vragen van menig kind best veel. Sommige kinderen vinden dit heel spannend en leuk maar voor hoogsensitieve kinderen is het juist dán extra belangrijk om de emotiethermometer in balans te houden.
Ook bij de zesjarige Anna liep de emmer jaarlijks rond deze tijd over. Haar moeder wilde deze stress dit jaar voor zijn en maakte daarom een afspraak met me. In dit blog lees je welke adviezen ik aan haar gaf.
Uit de praktijk: Anna
Het is eind oktober als Wendy, de moeder van de zesjarige Anne een afspraak met me maakt: “Het klinkt misschien gek maar ik wil het graag met je hebben over hoe ik de periode voor en tijdens de decembermaand voor onze zesjarige dochter Anna behapbaar kan maken. Ze zit nu in groep 3 en ik zou het toch wel leuk vinden als ze dit jaar kan genieten van de decemberfeesten. Tot nu toe liep het elk jaar nog uit op een drama. Zo erg dat we pakjesavond vorig jaar hebben moeten uitstellen. Ik heb haar ziek van de stress een paar dagen thuis moeten houden.
Oorzaken in kaart
Uit de beschrijving van Wendy wordt het me duidelijk dat Anna een pienter, opmerkzaam en erg gevoelig meisje is. Naast het feit dat ze gevoelig is, is het ook een enorme wilskrachtige prikkelzoeker. Wendy vertelt: “Ze wil alles meemaken en vanaf het moment dat de intocht van Sinterklaas is geweest, is ze alleen maar bezig met hèt grote feest. Haar mondje staat geen moment stil. Ze zit vol vragen: “Wanneer komt de Sint op school? Wat als het de Pieten niet lukt om de pakjes op tijd te bezorgen enz enz.” En als ze uit school komt vliegt ze direct naar de knutselkast om Sinten, stoomboten en wat al niet meer te knutselen.”
Wendy vervolgt: “Ook op school ziet de juf haar enthousiasme. De juf van vorig jaar kreeg op een gegeven moment een punthoofd van al haar vragen.
Ja, en haar enthousiasme werkt natuurlijk ook wel weer aanstekelijk. Mijn schoonmoeder nodigt haar graag uit om pepernoten te bakken. En mijn moeder wil daar natuurlijk niet voor onder doen dus net na de Sinterklaas staat het beslag al klaar om kerstcupcakes te bakken. En zeg dan maar eens nee, tegen je eigen moeder.”
Het wordt me duidelijk dat Wendy iedereen wil pleasen. Dit doet ze uit liefde maar daarmee overvraagt ze niet alleen haar dochter maak ook zichzelf. Gevolg is dat bij haar de ‘batterij leegloopt’. En als gevolg hiervan mist ze het overzicht en lukt het haar niet meer om grenzen te stellen. Hoewel Wendy het moeilijk vindt om ‘nee’ te verkopen, is ze het met mij eens dat het hoog tijd wordt voor liefdevol begrenzen. Ik gaf haar de volgende adviezen:
7 tips voor balans
1. Begin bij jezelf en zeg NEE
Het klinkt misschien gek maar begin eens eerst met jezelf als ouder: wat heb jij nodig om de maand december behapbaar te houden? Misschien ben je in de maand december altijd degene bij wie ‘de herberg’ voor iedereen geopend is? Ben je bijvoorbeeld gevoelig voor de woorden van de buurvrouw die zegt dat ze haar overleden man zo mist met kerst. Ga je overstag voor het geklaag van je schoonzus die zegt toch echt geen oppas te kunnen vinden in deze maand? Of je werkgever die elk jaar van zijn probleem (uitstelgedrag en deadlines) tot jouw probleem maakt? Dus ren jij je benen uit je lijf om kerstcadeautjes te bezorgen bij eenzame mensen, pas je naast je eigen kinderen ook nog maar even op de kids van je schoonzus en maak je toch maar even wat overuurtjes om je werkgever uit de brand te helpen????
Tel tot 10 en zeg vaker NEE!!!! En bij twijfel adviseer ik om het volgende antwoord paraat te houden: “Ik ga er even over nadenken.”
Stop dus met nodeloos redden en wees lief voor jezelf en je gezin.
2. Maak keuzes
Zorg dat je van tevoren helder hebt wat je wilt. Als jij goed weet wat je wilt, voorkom je dat je in de verleiding komt om toch maar ‘JA’ te zeggen.
Van teveel activiteiten wordt je kind oververmoeid. Maar jij ook. Je hoeft niet altijd de moeder te zijn die klassenmoeder is en de lekkerste hapjes maakt voor het kerstdiner op school. Geef andere ouders ook een keer een kans 😉
3. Betrek je omgeving bij het behalen van je doel
Het enthousiasme van Anna werkte de afgelopen jaren als een magneet op de oma’s en de vriendjes. Ik heb Wendy geadviseerd om op tijd aan de beide oma’s uit te leggen waardoor Anna zo overprikkeld raakt. Wees niet bang voor teleurstelling. Als het goed is hebben de oma’s begrip en steunen ze jou. Zo niet, geef ze dan de kans om de teleurstelling te verwerken maar houd voet bij stuk. Je weet waarom je dit doet.
4. Zorg voor een goede voorbereiding
Begin op tijd met de aanschaf van cadeautjes. Maak het je deze maand gemakkelijk en laat ze bezorgen.
En trouwens, je kunt jezelf ook eens een keer verwennen met zo’n handige bezorgservice die al je boodschappen bij je in de keuken zet.
Maak tijdig een menu en zorg dat je in ieder geval de producten met een lange houdbaarheid al in huis hebt.
5. Zorg voor voorspelbaarheid en structuur
Bij kinderen zoals Anna kan het enorm veel rust geven als je een decemberkalender of planbord maakt. Op die manier heeft je kind een mooi kapstokje en weet het precies wat er komen gaat.
Anna had veel vragen. Ik leerde Wendy dat het ook belangrijk is dat ze ook hierin haar grenzen mag stellen. Lees maar eens hoe de moeder van Morris dit deed.
6. Betrek je kind bij het invullen van de kalender
Wilskrachtige kinderen zoals Anna, hebben behoefte aan inspraak. Dit is echter niet hetzelfde als ‘je moet haar zin doen’. Leg kort en bondig uit waarom je een kalender maakt en vraag je kind hierin mee te denken. Geef daarbij ook duidelijk je eigen behoefte aan. Voorkom hierbij dat je verzandt in geklaag. Hou het speels en zoek een middenweg. Laat je niet verleiden tot discussie. Mocht het die kant opgaan: ‘zwijgen’ is een tovermiddel. Las eventueel een pauze in zodat je kind even kan kalmeren en weer aanspreekbaar is.
7. Bouw rustmomenten in
Het is juist in de decembermaand belangrijk dat je rustmomenten inbouwt. Een schooldag heeft al prikkels genoeg. Zet de extra activiteiten zoals de zwem- en muzieklessen even ‘on-hold’ en spreek met je kind af dat het niet vaker dan 1 keer per week bij een vriendje of vriendinnetje mag spelen. Op die manier creëer je tijd om lekker even te niksen of activiteiten te doen waarbij de toerenteller van de hersenen weer even in balans gebracht kan worden. Ga lekker kleien, mandala’s kleuren of bouwen. Maak een lekkere wandeling in de natuur of maak van je badkamer een wellness.
Met deze tips hoop ik dat je ontspannen de kerstvakantie inrolt. En voorkom de verleiding dat je deze te volpropt. Hanteer bovenstaand ‘beleid’ ook IN de kerstvakantie. Op die manier kunnen jij en je kind een goede start maken in het nieuwe jaar.
Misschien heb jij nog andere ervaringen die helpen. Deel het met ons en laat hieronder een reactie achter.
Uit het oogpunt van privacy zijn de namen in dit blog gefingeerd