Een kijkje in het hoofd met deze 8 breinboeken

Effectief leren doe je zo!

We gebruiken het elke dag en als het goed is levert ons veel op. Misschien heeft jouw hoogbegaafde kind er van tijd tot tijd zelfs wel last van: het brein. Misschien wil je kind het brein wel af en toe uitzetten zodat het geen last heeft van alle piekergedachtes. Hoe zit dat eigenlijk met dat brein? Hoe werkt het? Ik heb voor jou en voor je kind een overzicht gemaakt van boeken waarin je veel leert over de werking van het brein:

Het fantastische elastische brein

Dit fantastische, toegankelijke prentenboek over de werking en groeikracht van het brein is niet alleen leuk voor thuis maar ook voor in de klas. Het is een perfecte introductie op de ontwikkeling van een ‘growth mindset’. Het boek is helder en humoristisch geschreven.

Bij dit boek is een downloadbaar lesplan ontwikkeld dat bestaat uit drie activiteitensets. Deze klassikale activiteiten moedigen kinderen aan om te reflecteren op hun individuele ervaringen. Met name ervaringen die betrekking hebben op persoonlijk succes en gebieden van groei. 

Waanzinnig om te weten – Je briljante brein

Dit boek staat vol fantastische feiten en wonderlijke weetjes over de hersenen… in jóúw hoofd! Laat je Briljante Brein op volle toeren draaien en ontdek:

– hoe hersenen kunnen ruiken
– dat je kunt doorleven na een hersenpiercing
– of je met links mooier schrijft dan met rechts
– waarom iemand écht een slimmerik is

Professor S. en de verslaafde koning

Brian, Zhé en Pavlov trekken samen door Breinstein. Onderweg komen ze de gekste mensen tegen, met nog gekkere namen. Wat een merkwaardig land! Zie daar nog maar eens uit te komen…Een fantastisch, avontuurlijk boek met breinweetjes geschreven door niemand minder dan prof. Erik Scherder.
In de serie van professor S. zijn ook nog de volgende boeken verschenen:
Professor S. en de gestolen breinbril
Professor S. en het geheime dagboek

In mijn hoofd – de wonderlijke wereld van het brein

Ademen, eten, fietsen, gamen, dromen en verliefd zijn. Als een echte supercomputer stuurt je brein alles aan. 
Maar hoe werken de hersenen eigenlijk? Wat doen ze als je slaapt? Hoe kun je iets onthouden? En wat als er een kink in de kabel zit?
Lees er alles over in dit prachtige boek!

Het hoogsensitieve brein

Eén van de kenmerken van hoogbegaafdheid is hoogsensitiviteit. Hoe kan het dan dat hoogsensitieve mensen informatie zo anders oppikken? In dit boek presenteert Esther Bergsma de laatste wetenschappelijk inzichten over de werking van het ‘hoogsensitieve brein’, dat op veel vlakken aantoonbaar verschillend functioneert van dat van niet-hoogsensitieve mensen.

Superkrachten voor je hoofd

In dit vrolijke geïllustreerde doe-boek leert je kind over de werking van het brein. Het staat vol leuke experimenten en (invul)opdrachten, feiten en tips die meer zelfvertrouwen geven en veel leren over emoties, gewoonten, gedachten en omgaan met onaangename ervaringen. Zo is er onder meer een hoofdstuk over aandacht, fantasie, boos- en bangheid, verdriet, afleiding, schaamte en daadkracht. Met rake typeringen en voorbeelden die je kind zal aanspreken en begrijpen. Ook de oefeningen en uitdagingen met de ouders zijn toegankelijk. De stijl van de auteur is prikkelend en uitdagend, ongedwongen en grappig.

Tussen de oren

Dit fantastische boek leert je alles over wat mensen doen, wat ze denken en wat ze voelen. En vooral over hoe dat allemaal werkt in ons hoofd. Tussen je oren is bestemd voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar – en dus ook voor ouders! Voor iedereen die beter wil begrijpen hoe slim, mooi, gaaf, vreemd en maf mensen in elkaar zitten. Over hersens, zintuigen, geheugen, emoties, stoornissen, puberteit, geluk en nog veel meer. Als je dit boek gelezen hebt, weet je echt alles over psychologie. Nou ja, bijna alles dan.

Hersenen en emoties in beeld

Wat gebeurt er nou eigenlijk in je hersenen op het moment dat je boos bent of angstig. Wilma Brands-Zandvliet is, psychomotorisch therapeut, is er in geslaagd om dit heel mooi beeldend uit te leggen. Ik gebruik dit prachtig geïllustreerde boek heel vaak en graag om ouders en kinderen uit te leggen wat er gebeurt als je van groen in het rood schiet.

Na het posten van dit blog kreeg ik van een lezer nog een hele mooie tip voor kinderen (en als ik het zo lees dan kunnen volwassenen hier ook van genieten en leren):

Dit boek zit vol met hersenen

In dit boek leer je alles over het brein. Niet alleen dat van mensen, maar ook dat van dinosaurussen en robots. Ontdek de gruwelijke geschiedenis van de neurowetenschap, leer hoe snel een gedachte kan reizen, lees waarom we slapen en hoe je zintuigen werken. Door het hele boek heen vind je toffe praktische experimenten en optische illusies die je als lezer thuis kunt proberen. En er wordt zelfs vooruitgekeken naar wat er in de toekomst misschien nog meer kan met hersenen! Elke dag gebruik je jouw ultieme supercomputer… je hersenen! In dit toffe boek ontdek je welke opmerkelijke dingen jouw brein allemaal kan.

Dit boek zit vol met hersenen is een grappig geïllustreerd boek boordevol weetjes voor nieuwsgierige jongens en meisjes vanaf 8 jaar.

Uiteraard zijn er nog veel meer boeken geschreven over het brein. Wat is jouw favoriet. Laat hier een reactie achter

Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Blog, Boekentips, Leren leren.

6 reacties

  1. Wij lezen nu ‘ Dit boek zit vol met hersenen – hoe werken hersenen van dier tot robot’ van Tim Kennington. Vol met kleurrijke illustraties en kleine opdrachtjes tussendoor. Daardoor is het erg aantrekkelijk, ook voor jongere kinderen.

    • Wat een ontzettend leuke tip Hilde!!
      Ik ga ‘t toevoegen. Bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *