Toetsen missen door ziekte: elke leerling verdient een ‘bedrijfsarts’

Ik stel jullie graag voor aan mijn gastblogster Bianca Fabricius. Bianca is moeder van drie prachtige, pientere dochters en echtgenoot van Wim. Creatief, dichter, denken in mogelijkheden, familiemens, reiziger, liefde voor papier, wandelen in de natuur: dit zijn woorden die haar goed omschrijven. Haar motto: ‘met een lach door het leven gaan, het uitspreken van gevoel, en altijd genieten van het ontmoeten van nieuwe mensen.’ Dit schooljaar kwam ze er helaas achter wat er kan misgaan als kinderen toetsen missen door ziekte.

De middelste dochter van Bianca had het een tijd heel moeilijk: ze kampte al weken met de nasleep van een ernstige longontsteking. Door haar ziekte had ze veel toetsen moeten missen. Nu wilde het meisje graag weer naar school, maar ze miste de energie om te voldoen aan de schoolse taken. In zo’n stressvolle situatie heb je op dat moment maar behoefte aan één ding: en dat is dat je mentor je kalmeert en jou steunt. De praktijk bleek  in dit geval echter anders. Bianca vertelt:

Lang herstel van een longontsteking

“Met wallen onder haar ogen en nog buiten adem komt ze naar beneden gelopen. Ze wil zo graag naar school, ze is het thuis zitten zat. Natuurlijk zei de dokter dat het herstellen na een longontsteking wel anderhalve maand kan duren. Zij (toen 13) jaar heeft twee antibioticakuren gehad, zat al een hele tijd thuis en moest veel toetsen missen door haar ziekte. Nu wilde ze gewoon naar school. Wij, haar ouders, hadden contact opgenomen met school, de situatie uitgelegd en verteld dat er nog geen sprake van was dat ze al huiswerk kon maken. Gemiste toetsen inhalen kon al helemaal niet.

Weer naar school

Met de auto brengen we haar naar school. Rond 12 uur appt ze mij:’ mama het gaat wel goed, beetje last met concentreren.’ Ze zegt dat haar mentor na school met haar wil overleggen. Omdat ik haar dan niet kan halen en ik deze eerste dag eigenlijk te lang vind, geef ik aan dat ze een andere keer met hem moet overleggen. De mentor geeft aan dat dat prima is en dat ze een schema maken voor het inhalen van de toetsen die ze door haar ziekte heeft gemist…. Ik ontplof maar reageer nog niet…..

Elke leerling een ‘bedrijfsarts’

Ze komt thuis, ik kijk naar mijn kind en zie een ziek kind. Lichamelijk op, maar ook een kind met verdriet. Ze is niet gezien, ze heeft niet gevoeld dat haar mentor en sommige andere leraren voor haar zorgden. Ik meld haar ziek. Verdrietig, teleurgesteld en ook een beetje boos, denk ik: ‘Gaan we zo met leerlingen om?’

Wanneer een werknemer ziek is, wordt er contact met de zieke opgenomen, er wordt gevraagd hoe het gaat, wat ze voor je kunnen doen en wanneer je langer ziek bent, mag je op therapeutische basis weer beginnen. Ik gun elk kind ‘een bedrijfsarts’, iemand die er voor hen is. Die bewaakt dat er wordt gedacht vanuit het belang van het kind. Iemand die een kind ziet en beschermt.

Na twee maanden zijn we terug bij de kinderarts, en nee, beter is ze nog niet. Ze krijgt weer een antibioticakuur. Lichamelijk zal het nog een tijdje duren, maar de beschadigingen op haar ziel, het verdriet in haar hart, die neemt ze voor altijd mee…..”

Wat te doen als kinderen toetsen missen door ziekte?

Dit is wat wij van de afgelopen maanden hebben geleerd:

  • Hou school via de mail op de hoogte van de situatie van je kind.
  • Wanneer jouw kind of jullie als ouders niet het gevoel hebben dat je gehoord wordt bij de mentor, neem dan contact op met de teamleider.
  • Zorg dat je duidelijke afspraken maakt.
  • Koppel de afspraken terug op de mail.
  • Bescherm je kind, er is niemand die beter weet wat je kind nodig heeft dan de ouders.
  • Maak duidelijke afspraken over welke toetsen ingehaald moeten worden, zorg niet voor een te grote belasting.
  • Communiceer open en op een positieve manier, denk regelmatig wat wil ik: ‘gelijk of geluk?’
  • Als je twijfelt of wanneer je wilt toetsen of wat je denkt, goed is, schakel dan een derde in. Soms heb je een blinde vlek. Wij zijn erg gebaat geweest bij de adviezen en ondersteuning van Henriëtte Dekker van Smart-Ease!
  • Gezondheid is een groot goed, belangrijker dan welke toets dan ook! Bij twijfel hou je je kind thuis.
Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Blog, Leren leren, Uit de praktijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *