Er is hoop voor ‘Joop’

Vrienden worden met je innerlijke criticus

Je herkent het vast wel van die momenten dat je denkt ‘….komt dit ooit nog goed?!’ Ik hoor het ouders en ook kinderen vaak zeggen aan het begin van een begeleidingstraject. Ik zie hen rondjes draaien op de rotonde van het leven en geen afslag nemen omdat ze bang zijn voor ‘gedoe’.

Ze hebben allemaal last van hun innerlijke criticus en misschien jij ook wel.
‘Kareltje’ noem ik de innerlijke criticus vaak gekscherend, of  zoals een jongen in mijn praktijk ‘m noemt: ‘Joop’.

Bij veel ouders en kinderen draait ‘Joop’ overuren in dat hoogbegaafde brein. ‘Joop’ bedenkt allerlei scenario’s waardoor we niet ‘de afslag nemen’ naar het pad waar ons hart in een fijne frequentie gaat kloppen.

HAD IK DIT MAAR EERDER GEWETEN OVER ACT EN HOOGBEGAAFDHEID

Wat doen we dan met Joop?

Dus hoe je het wendt of keert, we hebben allemaal wel eens last van de Karel of de Joop. En nee, ik heb geen tip om ‘Joop’ het zwijgen op te leggen of voor eeuwig te verbannen. Maar ik kan je wel zeggen dat hoe harder je met ‘Joop’ in gevecht gaat des te meer  Joop tekeer gaat. Wat je dan moet doen???…. Joop kalmeren en je afvragen of het echt waar is wat ‘Joop’ zegt.

Is het zo simpel?

‘Ja dat klinkt wel heel simpel’, hoor ik je zeggen. Zo simpel is het ook niet. Je moet er klaar voor zijn om vrienden te worden met Joop en je moet weten hoe je de juiste afslag kunt nemen. Per slot van rekening gaat leren niet altijd vanzelf. Daar heb je soms wat hulp voor nodig.

Niet zonder gedoe

Terugkijkend  op de afgelopen jaren, heb ik gelukkig samen met veel ouders en kinderen ‘Joop’ kunnen kalmeren en de wijsheid  bij hen onder het stof  vandaan gehaald om zo de afslag naar het hartenpad te nemen.  Ging dat zonder gedoe? Nee, zeker niet. Het pad werd regelmatig gebarricadeerd door mensen die zelf last hadden van een kwetterende Joop, en de regels belangrijker vonden dan het geluk van het kind.

Zweet, tranen en veel zaadjes

En in andere gevallen was het niet de ander die het pad barricadeerde maar de saboteur in henzelf die onnodig veel energie stopte in zaken waar hij/zij geen invloed op had. 
En regelmatig kostte het zweet, flink doorzetten en heel veel tranen.  Er werden heel wat zaadjes geplant die uiteindelijk mooi tot bloei kwamen. We bleven hoop houden en oog hebben voor mensen die de angst voor regels en afrekening opzij konden zetten; mensen die gingen voor het kind in plaats van het systeem.
En soms was het ook even nodig om even de tijd te nemen, te rouwen, los te laten en het gevoel er eerst te laten zijn zoals bij Jade.

When the student is ready…

Vonden ze dan allemaal hun hartenpad? De meesten wel en bij sommigen is er vertrouwen en hoop dat ze het gaan vinden.  En ja, een enkeling was er ook nog niet klaar voor om ‘het gedoe’ aan te gaan en om ‘Joop’ eens recht in de ogen te kijken. Ook dat kan en mag: ‘when the student is ready de teacher will appear’.

Stel niet uit tot morgen, wat je vandaag nog kunt doen

Ben jij ook klaar met die twijfel en angst die ‘Joop’ jou aanpraat? Wil jij de uitdaging aangaan met ‘het gedoe’ zodat jij het pad kunt volgen waardoor jij weer ruimte krijgt? Stel niet uit tot morgen wat je vandaag nog kunt doen: maak een afspraak. Ik begeleid je graag op de weg naar het ‘hartenpad’: het pad waar jouw hart gaat kloppen op een passende frequentie en jij gelukkig wordt.

Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Blog, Faalangst en onderpresteren, Gedrag en emoties, Hooggevoeligheid, Mindset.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *