Executieve functies thuis en op school

Samen op weg naar zelfstandigheid

Wist je dat het goed kunnen gebruiken van verschillende executieve functies belangrijker lijkt voor het voorspellen van schoolsucces, dan IQ? Onderzoek van Bornett et al. (2008) toont aan dat een goed ontwikkeld zelfsturend vermogen (zelfsturing is een belangrijke executieve functie) bij kinderen zorgt voor een verbetering van het sociale  gedrag in de klas en voor betere resultaten bij taal en rekenen.

 

Thema-ouderavond

Reden voor P.C.B. de Morgenster in Wierden om een ouderavond te organiseren met als thema: executieve functies; hoe help ik mijn kind op weg naar zelfstandigheid.
Het team had speciaal voor deze avond filmpjes gemaakt om ouders bewust te maken van het nut van het ontwikkelen van executieve functies.

Ik werd uitgenodigd om iets te vertellen over het ontwikkelen van executieve functies bij kinderen van 4 tot en met 7 jaar. De volgende onderwerpen kwamen aan bod:

  • wat zijn executieve functies?
  • hoe kom je te weten of de executieve functies van je kind voldoende ontwikkeld zijn?
  • wat kan de oorzaak zijn van het achterblijven van de ontwikkeling van executieve functies?
  • Hoe zet je ‘het probleem’ om in een vaardigheid.
  • Het belang van samenwerken met de leerkracht.
  • Hoe hou je het oefenen leuk?

Bewustwording

Veel ouders herkenden zichzelf in de ‘valkuil der moeder/vaderliefde‘ en dat ‘het zweet nog te vaak op de verkeerde rug zit.‘ Logisch, je bent  gek op je kind. Een ouder wil immers niets liever dan dat zijn kind blij en gelukkig is. Om gelukkig te worden en om echt te ervaren wat geluk is heb je ook hobbels in het leven nodig. Ouders moeten af en toe een stapje achteruit doen om hun kind zelf de stap te laten zetten in het leerproces. Een spannende uitdaging die om doorzettingsvermogen vraagt. Hou het einddoel voor ogen: doordat het zelfstandiger wordt, groeit ook het zelfvertrouwen. Het kind ontwikkelt een positief zelfbeeld.

Smart-Ease helpt

In sommige gevallen kan het best lastig zijn om je kind te begeleiden en vraagt het om meer. In dat geval kan het heel fijn zijn als iemand even met je meekijkt en denkt en jou motiveert en inspireert. Smart-Ease is je graag van dienst. Bel: 06-21486083 of mail: info@www.smartease.nl

Voor scholen

Ben jij door dit verhaal nieuwsgierig geworden en wil je ook weten hoe je aan een ouderavond een mooie invulling kunt geven? Maak een afspraak.

Maak nu een afspraak

Meer lezen over executieve functies:

Slim maar… Help kinderen hun talenten benutten door hun executieve functies te versterken

Vergeten, kwijt en afgeleid – Opvoedwijzer om executieve functies bij kinderen te versterken

Gedrag in uitvoering: over executieve functies bij kinderen en pubers

Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Agenda, Blog, Executieve functies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *