Onlangs hoorde ik Nobelprijswinnaar Chemie, Ben Feringa zeggen: “Ik gun ieder kind tenminste één leraar die je weet te inspireren.”
Het is niet moeilijk om te raden welke leraar Feringa inspireerde. Dat was natuurlijk zijn scheikundeleraar.
Is jouw kind, net als Ben Feringa destijds, ook nieuwsgierig en houdt het van experimenteren? Dan heb ik hier een aantal tips voor je:
Proefjesboek
Met het Proefjesboek geschreven door Arno Verweij, maakt je kind kennis met natuurkunde, scheikunde en biologie. Dit boek komt voort uit de website proefjes.nl van Robbert Dijkgraaf en behandelt vragen als:
•Hoe krijg je een gekookt ei in een fles?
•Kun je een vierkante zeepbel maken?
•Hoe schrijf je een geheim bericht met melk?
•Kun je kleuren zien die er niet zijn?
Het leuke is dat je alle 65 proefjes kunt doen uit dit boek met heel gewone huis-tuin-en-keukenspullen. Bij ieder proefje staan vragen die je eerst laten nadenken: Wat denk je dat er zal gebeuren? En waarom? Daarna volgt de uitleg. Eerst eenvoudig en beknopt voor 8-12 jaar en dan uitgebreider voor 12 jaar en ouder.
101 wetenschappe-leuke experimenten om zelf te doen
Hoe licht is lucht eigenlijk? Waarom blijft iets drijven op het water of zinkt iets juist naar de bodem? Wat zijn die mysterieuze krachten die maken dat magneten aantrekken en afstoten? Hoe werkt een hefboom? En geluid, hoe ontstaat dat?
Dit boek dompelt je kind op een speelse manier onder in de wereld van de wetenschap en geeft antwoord op 101 vragen. Aan de hand van 101 stapsgewijs geïllustreerde experimenten die je thuis zelf kunt uitvoeren, leer je heel wat over wetenschap en technologie.
Ijskristallen en schimmels kweken, een caleidoscoop maken, een regenboog tevoorschijn toveren, je eigen batterij bouwen… Dit boek zorgt voor uren experimenteer- en leerplezier.
Buki scheikunde
Zelf je eigen zeep, yoghurt, kaas en roomijs maken? Ook kun je zelf figuren maken uit gelatine, kristallen laten groeien, hoe is het om slijm te maken? Wat is zure regen? Waarom veroorzaken chemische reacties warmte? Hoe kun je onzichtbare inkt maken? Met deze scheikundedoos kan je kind verschillende experimenten doen. Uit het oogpunt van veiligheid wel belangrijk om een oogje in het zeil te houden.
Heb jij ervaring met proefjesboeken of dozen die niet mogen ontbreken aan dit lijstje, laat het ons weten in de reacties hieronder.