Filosoferen met Stine: 7 boekentips voor kleine en grote denkers

HEB JE HET VERMOEDEN DAT JE KIND HOOGBEGAAFD IS? KLIK HIER

Stine Jensen is een Deens-Nederlands filosofe en publiciste. Ze werd geboren in Denemarken, maar kwam al voor haar eerste verjaardag samen met haar ouders en tweelingzus Lotte Jensen naar Nederland omdat haar vader daar werk vond. Ze heeft prachtige (kinder)boeken geschreven. De kinderen in mijn praktijk zijn er, net als ik, dol op.

Zo ook Sarah; een intens gevoelig , nieuwsgierig, pienter meisje van negen jaar. Ze zit vol (levens)vragen. Als ze de praktijk binnenkomt, loopt ze regelrecht naar de plank waar ik een aantal boeken heb uitgestald. Haar oog valt onmiddellijk op ‘Alles wat ik voel’ van Stine Jensen. Terwijl ik met haar ouders spreek, zie ik uit mijn ooghoeken dat Sarah met haar gedachten diep verzonken is in het boek.

Haar ouders zijn verrast als ze zien hoe hun dochter gegrepen is door het boek. “Dit boek moet wel heel speciaal zijn, wil het de aandacht van onze dochter trekken. Op de boeken die wij in de kast hebben staan, is ze snel uitgekeken. Wat leest ze daar en wat heeft de auteur nog meer geschreven?”

De vraag van de ouders van Sarah bracht me op het idee om de volgende 7 tot de verbeelding sprekende boeken die Stine heeft geschreven, op een rij te zetten.

1. Alles over wie ik ben

Ken jezelve, dat is een bekende uitspraak uit de filosofie. Maar hoe weet je nou wie je bent? En of je jezelf kent? Ligt je karakter al vast bij je geboorte of bepaalt je omgeving wat of wie je bent en wordt? Wat zegt je naam over jou? En als iedereen uniek is, waarom willen we dan toch zo graag ergens bij horen? Met deze vragen gaat Stine Jensen aan de slag in Alles over wie ik ben. Op haar inmiddels kenmerkende wijze laat ze haar lezers nadenken, voelen, praten en filosoferen. Dit prachtig uitgevoerde boek voor jong en oud is geïllustreerd door Marijke Klompmaker.

2. Alles wat ik voel

In Alles wat ik voel gaat het over je gevoelens: blijheid, jaloezie, verliefdheid, verdriet en alle andere grote emoties komen aan bod.
Waarom voel je wat je voelt? Is het niet erg om jaloers te zijn? Kun je jezelf empathie aanleren?
Alles wat ik voel is een boek dat kinderen bewust maakt van hun eigen gevoelens én hen stimuleert erover na te denken. Maar daarnaast biedt het ouders en leerkrachten ook een mooi handvat om
allerlei emoties bespreekbaar te maken.

Naast dit boek zou je ook heel mooi ‘de box vol emoties’ kunnen gebruiken: een box  met 40 prachtig vormgegeven emotiekaarten waarop vragen en gedachtes staan. Je kunt erover nadenken, over praten en er iets van leren. De box sluit goed aan bij het boek.

3. Alles wat was

Alles wat was gaat over afscheid. Afscheid nemen van een persoon, een situatie, een huisdier, een plek… Alle kinderen krijgen ermee te maken, maar hoe ga je ermee om? Aan de hand van herkenbare situaties, waargebeurde anekdotes en filosofische wijsheden geeft Stine kinderen inzichten en tips om met verlies of verandering om te gaan. Afscheid nemen kan zwaar zijn, maar ook mooi. Want wanneer je afscheid neemt van iets, komt er ook weer ruimte voor iets nieuws.

4. Vriendschap is alles

Hoogbegaafde kinderen kunnen zich meestal niet identificeren met hun klasgenootjes en voelen zich al snel anders dan de rest. Sommigen onder hen stoppen veel energie in het zich aan passen aan de rest. Ze wringen zich soms in alle bochten om er maar bij te horen. Ze gaan pleasen of worden soms wat onhandig in hun reactie.
Jezelf kunnen zijn is iets wat enorm waardevol is en daarom is vriendschap een veel besproken onderwerp in mijn praktijk. En daarbij geeft het boek ‘Alles is vriendschap’ mooie inzichten.

5. Alles is chill

Voelt je kind zich soms onrustig? Piekert het veel? Of zit het niet helemaal lekker in z’n vel? Zou je kind graag meer zelfvertrouwen hebben? Zich wat minder aantrekken van wat anderen van je vinden? Of zou het zich beter willen kunnen concentreren? Als je je kind herkent in een (of meerdere) van de bovenstaande vragen, dan is dit boek echt iets voor jou en je kind. Aan de hand van oefeningen en tips ga je aan de slag met diverse thema’s, zoals ademen, bewegen en positief denken. Want ook kleine trucjes en aanpassingen kunnen al een groot effect hebben. Voor je het weet zit jij weer heerlijk chill in je vel en in je lijf!

6. Feestje in mijn hoofd

In ‘Feestje in mijn hoofd’ probeert Stine Jensen samen met haar lezers antwoord te geven op de vraag ‘Wat is geluk?’ Aan de hand van verschillende thema’s en bekende voorbeelden laat ze je nadenken over zaken waarbij je anders niet snel stil zou staan. Ze onderzoekt de rol die geld en schoonheid spelen bij het creëren van geluk en laat zien hoe er door de jaren heen over geluk gedacht werd. Filosofen als Aristoteles en Schopenhauer komen langs, maar ook bekende artiesten van nu. Jensen laat zien dat filosoferen leuk is en dat het goed is om na te denken over wat jou nu echt gelukkig maakt.

7. Filotective

In dit boek ga jij op reis door de wereld van de filosofie. Je komt de grappiste en gekste verhalen tegen. Maar je moet wel een beetje opletten, want niet alles wat je leest is waar. Kun jij de waarheid van de leugens onderscheiden? Gebruik je verstand en denk goed na, als een échte filotective.

Voor kinderen van dappere ouders 😉

Welk van de bovenstaande boeken heeft jouw voorkeur?

Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Blog, Boekentips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *