Als je kind net op de middelbare school zit dan is dat voor iedereen flink wennen geblazen. Een nieuwe school, nieuwe leerlingen, een heel andere invulling van de dag, verschillende leerkrachten en dan na een schooldag ook nog huiswerk maken. En als je zoals Mara nauwelijks gewend bent om je in te spannen, dan voelt dit als ijskoud water. Niet alleen voor haar maar ook voor haar ouders.
Uit de praktijk: de moeder van Mara en Liz
“Sinds onze dochters op het voortgezet onderwijs zitten heb ik het gevoel dat ik tijd te kort kom. Als ik terugkom van mijn werk, kan ik aan de slag met het huiswerk van mijn dochters. De jongste zit in de brugklas en heeft echt nog ondersteuning nodig bij het maken van het huiswerk. Onze oudste zit nu in 4VWO. De afgelopen drie jaren liep het als een trein. Met weinig inspanning haalde Liz mooie cijfers. Nu merk ik dat ze aanloopt tegen het feit dat de hoeveelheid leerstof toeneemt en ook hulp nodig heeft. Deze hulp kost veel tijd en af en toe vraag ik mezelf af hoe ik alle ballen in de lucht houd.”
“Als ik thuiskom na een dag werken, heeft Mara vaak nog helemaal niets gedaan. Ze blokkeert volledig. En in plaats van dat ze dan direct bij me komt, wacht ze daarmee tot na het eten. En als ik dan zeg dat ik weinig tijd heb om haar te helpen omdat ik zelf ook nog dingen te doen heb of Liz moet helpen, zijn de rapen gaar. Ja, dat irriteert me zo mateloos.”
Hoe kom je samen weer tot rust?
Herken je het gevoel van Maaike, de moeder van Liz (15) en Mara (11)? Heb jij ook het gevoel dat je de hele dag maar aan het werk bent? Hoe zorg je er dan voor dat de dag behapbaar blijft?
- Blijf uit de dramadriehoek. Red eerst jezelf. Zorg dat je weer van zone rood in het groen komt. Tel even tot 10 of tel de boeken in de boekenkast of de kopjes die op tafel staan. Tellen zorgt ervoor dat je uit je emotie blijft en kalmeert (Bron: FOCUS aan/uit). Een mantra als ‘het is niet makkelijk om puber te zijn,’ kan ook helpen om rustig te worden.
- Wat heb jijzelf nodig om te kalmeren?
Jij hebt een lange werkdag achter de rug en bent moe. Je wilt misschien én de perfecte werkneemster, én de culinaire topkok, én de perfecte huisvrouw, de ideale echtgenoot en een supermoeder tegelijk zijn. Leg de lat niet te hoog en wees eens lief voor jezelf. Je kind heeft er immers niets aan dat bij jou de emmer overloopt. Hoog tijd om de verwachtingen van je gezin te managen, taken te verdelen en te vereenvoudigen en wat vaker ‘nee’ te zeggen tegen je werkgever en je collega’s. - ‘Smeed het ijzer als het koud is:’ bespreek op een rustig moment met je gezin waar je tegenaan loopt en hoe je dit wilt oplossen.
- Verdeel de taken.
Bespreek hoe je de taken kunt verdelen in deze hektische fase van het leven. Hier vind je hele praktische to dolijsten die je met het gezin kunt delen. Je hebt dan in één klap een overzicht in de telefoon van wat er moet gebeuren om het huis op orde te houden en hoe het staat met de huisvoorraad. Elk gezinslid kan zien wat er gedaan moet worden. Iedereen weet welke taak hij/zij voor die week moet doen. Is de taak klaar dan kun je dat lekker ‘pling’ van het lijstje halen. Dat geeft rust in het hoofd En heel handig: mocht er iets aan het boodschappenlijstje worden toegevoegd dan kan iedereen dit op het lijstje in zijn of haar telefoon zetten. Het is alleen een kwestie van je verantwoordelijkheid pakken - Maak gebruik van de handige boodschappenservice.
Veel supermarkten bieden tegenwoordig de service om boodschappen online te bestellen en aan huis te bezorgen. De koelkast is gevuld en dat geeft rust. - Koken? Keep it simpel.
Je hebt het druk maar je wilt toch een gezonde maaltijd op tafel die eenvoudig te bereiden is? Maak het jezelf gemakkelijk met het gemak dat de supermarkt biedt.
En een keertje een ovenpizza is misschien niet zo gezond maar wel erg lekker voor een keer. - Spreek met je kind af dat het ook een keer de kookbeurt voor zijn rekening neemt.
Hoogbegaafde kinderen vinden het vaak geweldig om ook een keer voor het avondeten te mogen zorgen, is mijn ervaring. Spreek van tevoren een budget af en laat je verrassen door je keukenprins(es). Bovendien vind je bij de meeste onlinerecepten, instructievideo’s. Een kind kan de was doen …..
Niet alleen heel handig maar ook heel leerzaam. - Zorg dat je kind één aanspreekpunt heeft voor het maken van het huiswerk.
Ben jij degene die je kind met het huiswerk helpt dan is het belangrijk dat je partner andere taken in huis voor zijn/haar rekening neemt. Zo ligt de verantwoordelijkheid niet alleen bij jou. - Schep heldere verwachtingen.
Maak met je kind een duidelijke afspraak over de aanpak en wat er af moet zijn als jij thuis komt. Check dit voor je gaat koken. Geef feedback en bespreek vervolgens met je kind wat je nog na het eten samen gaat doen en wat de eindtijd is. - Schiet niet te snel in de oplossingsmodus.
Laat je kind meedenken in de oplossing. Geef het even de tijd.
Maar zorg ervoor dat het zweet op de juiste rug zit. - Plan van tijd tot tijd in het weekend een me-timedagje in: dagje sauna of een heerlijke boswandeling even zonder partner en kids doet wonderen.
De namen in dit blog zijn uit het oogpunt van privacy gefingeerd
Wat doe jij om in balans te blijven? Laat hier je reactie achter.