Hoogbegaafd en hoe daag jij je kind thuis uit?

Om te voorkomen dat de interne motor  bij je kind te langzaam draait is uitdaging belangrijk. Als we het over uitdaging bij hoogbegaafde kinderen hebben dan hebben we het vaak over uitdaging op school. Het is echter minstens zo belangrijk om ook thuis een activiteit te hebben die motiverend en leerzaam is. Het mooiste is nog dat je iets vindt waar je kind op school ook nog aan zou kunnen werken of over kan vertellen. Bovendien kun je dan het nuttige met het aangename verenigen. Dat deed de toen tienjarige Pieter ook.

Opleiding tot imker

Pieter wilde met zijn vader graag een steentje bijdragen aan het in stand houden van de bijen. Daarom meldde hij zich aan bij de Bijenvereniging Oldenzaal voor een imkercursus. Eigenlijk was de leeftijdsgrens om de cursus te mogen volgen, zestien jaar. De motivatie en het enthousiasme van Pieter heeft de vereniging doen besluiten om Pieter toch toe te laten.

Breed geïnteresseerd

Pieter is breed geïnteresseerd maar zijn interesse in de natuur is enorm. Vandaar dat deze ‘hobby’ goed past bij zijn interesse.
Eén keer per week neemt Pieter samen met zijn vader een kijkje in de bijenkast. Hij hijst zich dan in zijn witte imkersoverall met kap. Samen met zijn vader voert hij de kastcontrole uit. Vorig jaar heeft Dagblad Tubantia hier een mooie opname van gemaakt. Bekijk de video hier.

Diploma en youtubekanaal

Pieter heeft inmiddels zijn imkerdiploma gehaald. Hij heeft nu ook zijn eigen youtubekanaal met de originele naam Bijhouden #1. ;een mooie woordspeling. Ben je geïnteresseerd dan kun je je uiteraard abonneren op zijn kanaal. Hier zie je aflevering 1.

Ander talent? Maak er je uitdaging van

Misschien heeft je kind niet zoveel interesse in de natuur maar houdt het veel meer van sporten, mode, koken, techniek, ondernemen of iets van geheel andere aard. Op internet zag ik bijvoorbeeld dat een jongen zijn eigen ijsverkoop was gestart. Hij had alles zelf geregeld tot en met een mooie fietskar met koeling aan toe. Het is te hopen voor hem dat het een goede zomer wordt zodat hij een mooie omzet kan maken.

Hoe daag jij je kind thuis uit? Laat je reactie hier achter.

Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Blog, Gedrag en opvoeding, Kijktips, Uit de praktijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *