Hoogbegaafd en in een dip? Hoog tijd voor de KD-methodiek

Heftige emoties? Zo ga je ermee om

Leestips

Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen  –  Philippa Perry

Kinderen zijn geen puppy’s , de kracht van zelfsturing in opvoeding –  Jürgen Peeters

Positive discipline – Jane Nelson e.a.

Zo kun je mij bereiken – door Patricia Antersijn e.a.

Red mij niet – Sanne van Arnhem

Heb jij ook van die dagen dat je denkt ‘ik weet het niet meer. Alles wat ik zeg werkt als een rode lap op een stier’?Je doet er alles aan om je kind uit die negatieve spiraal te krijgen maar al jouw goede bedoelingen lopen uit op nog meer irritaties en boosheid. Frustrerend is dat, hè?!

Yvon, de moeder van de twaalfjarige Cloë kon hier over meepraten. Totdat ik haar vertelde over de KD-mehodiek. 

Uit de praktijk: Yvon en Cloë

Op mijn vraag of ik Yvon, de moeder van Cloë, kan blij maken met een kopje koffie, volgt een diepe zucht, en ze steekt gelijk van wal: “Ja, graag. Daar ben ik erg aan toe. Heb zojuist weer een heftige discussie met Cloë achter de rug. De laatste paar weken is het elke keer raak. Het put me vreselijk uit.”

Een waterval aan geklaag

Yvon vervolgt: “Ik kom dan thuis van mijn werk en zodra ik de kamer binnenkom zie ik de onweersbui al hangen. En wat er dan volgt is een waterval aan geklaag. En waar het dan over gaat?! Ik zal even een paar voorbeelden noemen: de leraar Engels deed irritant, het NASK- project is veel te groot, de hoeveelheid huiswerk is idioot, en ooh ja haar lievelingstrui lag tot overmaat van ramp  ook nog niet gewassen in de kast. En zo volgen er nog een aantal zaken.”

Oplossingen aandragen

Yvon neemt een slokje van haar koffie en knikt bevestigend als ik zeg dat ik me het kan voorstellen dat dit uitput.
Als ik Yvon vraag wat haar reactie is op het beklag van haar dochter, denkt ze even na en zegt: “Ja, oplossingen aandragen natuurlijk. Je wilt het liefst dat ze zo snel mogelijk weer uit dat dal komt. Maar alles wat ik zeg is niet goed of wordt verkeerd opgevat en voor je weet het rent ze weer stampend de trap op en hoor ik haar boven hartverscheurend snikken….. Ja, ik weet nu echt niet meer wat ik nu nog moet inzetten hoor.”

De KD-methodiek

Als ik vervolgens zeg, dat ik weet wat werkt in deze situatie, veert Yvon op: “Oh ja vertel. Ik ben heel erg nieuwsgierig.” Ik vervolg: “De KD-methodiek…”
“De KD-methodiek?!?!….nooit van gehoord,” zegt Yvon, die inmiddels op het puntje van haar stoel zit. Ik laat even een stilte vallen en geef haar het verlossende antwoord: “KD staat voor Kop Dicht….” 

Gevoelsemmer legen en ruimte maken in het brein

“Ha, ha, dus je bedoelt dat als Cloë haar beklag doet, ik gewoon even mijn mond moet houden? Oei, dat wordt een mooie uitdaging voor me,” zegt Yvon lachend.
Ik leg Yvon uit dat sommige gevoelige kinderen, net zoals haar dochter Cloë, het nodig hebben om even het gevoelsemmertje te legen om op die manier weer ruimte te maken in hun brein. In 9 van de 10 keer hoef je daar niets mee als ouder, is mijn ervaring. Een luisterend oor, een knuffel en daarna even erkenning geven aan het gevoel is vaak al voldoende om het kind weer terug te krijgen in de groene zone.

Hoe gaat het nu met Yvon en Cloë?

Na een aantal dagen komt er een appje binnen van Yvon. Aan alle vrolijke emoticons zie ik al dat ze goed nieuws heeft: “De KD-methodiek werpt z’n vruchten af. De afgelopen dagen heb ik enorm mijn best gedaan om alleen maar te luisteren. Tot mijn verrassing slaakte Cloë een diepe zucht nadat ik haar de ruimte had gegeven, haar beklag te doen. Ze gaf me uit zichzelf een knuffel en zei “hè, mam, dat lucht op.” We konden er ‘s avonds in alle rust op terugkomen en toen ik vroeg of ik nog iets voor haar kon doen, gaf ze aan wat jij al zei: “Nee, het komt wel goed. Het moest er gewoon even uit.” Ik ben echt verbaasd dat je met zo’n simpele interventie zoveel kunt bereiken.” 

Uit het oogpunt van privacy, zijn de namen in dit blog gefingeerd

Meer tips voor een effectieve communicatie? Klik hier
Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Blog, Gedrag en emoties, Gedrag en opvoeding, Uit de praktijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *