Voor me zit de achtjarige Jurre. Hij kijkt me aan en ik voel hoe hij zijn hersens laat kraken. Na een tijdje slaakt hij een diepe zucht en zegt: “Ik voel zóóó veel, maar ik weet niet hoe ik het zeggen moet…”
Jurre is hoogbegaafd en intens gevoelig. Hij neemt de wereld om zich heen intens waar. Hij kan enorm gefrustreerd raken als zijn ouders hem niet begrijpen. Zijn ouders willen hem heel graag helpen maar weten niet hoe. Het is duidelijk dat er veel in het koppie van Jurre omgaat maar hij raakt gefrustreerd omdat hij nog niet kan verwoorden wat hij voelt.
Misschien herken je je kind in Jurre en vraag je je af hoe je kind kunt helpen bij het verwoorden van zijn of haar emoties. Ik heb hier 5 (boeken)tips op een rij gezet voor kinderen in de leeftijd tussen de 4 en 13 jaar
1. Een boek vol gevoelens en 1 goudvis
In het boek lees je over de verschillende emoties, uitdrukkingen die met emoties te maken hebben en diverse soorten emoties worden apart besproken. Aan de hand van verschillende opdrachten leert je kind emoties te begrijpen en leert hij er met behulp van tips mee om te gaan. “Een boek vol gevoelens en 1 goudvis” is een boek voor kinderen, waarmee ze onder begeleiding van een volwassene mee aan de slag kunnen.
2. De kleur van emoties
Voel je veel en je weet niet wat je voelt? Heb je chaos in je hoofd. Dan kan het helpen om weer een beetje structuur in de chaos te krijgen. Dit boek helpt je daarbij. Een spectaculair pop-upboek vol kleuren, vol emoties en vol verrassingen. Simpelweg voor iedereen met emoties.
3. Daantje, het vulkaantje
Daantje heeft een geheim. Wil je weten wat dit is? Emoties kunnen nog moeilijker zijn dan rekenen of taal. Slim omgaan met emoties is zo makkelijk nog niet. Het EmotieBoek is een voorleesboek met handvatten om samen over emoties te praten. De vragen in het boek stimuleren de dialoog. Kinderen en volwassenen worden uitgedaagd over hun emoties na te denken en dit met elkaar te delen. “Wat maakt jou boos? Wat doe je als je boos bent?
4. Emotieklets
Emotieklets is een hulpmiddel om op een ontspannen manier te praten over lastige emoties en plannetjes te maken om met die emoties om te gaan. Het boek is gemaakt voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Kind en ouder/begeleider gaan samen aan de slag. Deel 1 is om (voor) te lezen, met als belangrijkste boodschap: alle emoties mogen er zijn. Deel 2 bevat vragen en opdrachten waardoor een kind zijn eigen emoties beter leert kennen. Vlieg samen naar de eilanden Blij, Verdrietig, Boos, Bang, Trots, Mopperig, Gespannen, Jaloers, Onzeker en Ontspannen. Lees de uitleg en voer de vragen en opdrachten uit. Het boek staat vol ideetjes en tips voor moeilijke momenten. Het kind kan – met hulp van ouders of begeleiders – uitproberen wat werkt, en zo een persoonlijke gebruiksaanwijzing maken. In deel 3 staan hulpkaarten om in te vullen. Emotieklets is geschikt voor thuis, maar ook voor leerkrachten, coaches en therapeuten.
5. Emoties beter begrijpen
Leeftijd is mindset. Deze kaartjes zijn eigenlijk bedoeld voor wat oudere kinderen (± 12 jaar). Maar wellicht is jouw kind hier wel eerder aan toe. Gestoeld op cognitieve gedragstherapie, mindfulness en positieve psychologie helpen deze kaartjes je om binnen een gestructureerde omgeving vertrouwd te raken met je stemmingen en emoties. Kies die kaart die je aandacht trekt of neem een willekeurige kaart uit de stapel en ga ermee aan de slag. Probeer de vragen op de achterkant zo eerlijk mogelijk te beantwoorden en gebruik de affirmaties om één te worden met je eigen gevoelswereld.
In deze serie is dit ook nog een aanrader: Diepere emoties beter begrijpen
Misschien heb jij nog een mooie tip die nog niet in dit rijtje staat. Vertel het ons!