Rust en overzicht om overprikkeling te voorkomen
Hoe motiveer je je kind om op te ruimen?
- de werkruimte groter te laten lijken
- om je spullen makkelijk terug te vinden
- tijd besparen! Je vindt sneller de spullen die je nodig hebt om je huiswerk te maken en kunt daardoor ook sneller aan de slag. Zo voorkom je stress. Zo hou je tijd over voor andere leuke dingen zoals gamen, sporten, lezen, chillen.
- frustraties te voorkomen: je verliest geen tijd aan het terugvinden van je aantekeningen of bijvoorbeeld de geodriehoek die je net nodig had voor de wiskundesommen. Daardoor begin je met een ontspannen gevoel aan je huiswerk. Met een ontspannen hoofd kun je beter en sneller denken.
- makkelijker keuzes te maken: bijvoorbeeld qua kleding; je hoeft ’s ochtends niet meer te dubben welk shirt je moet kiezen en bovendien voorkom je dat je nèt dat ene shirt uit je kast trekt dat eigenlijk al te klein was.
- om je hoofd ook opgeruimd te krijgen. Een opgeruimde kamer helpt meestal om te ontspannen. Je creëert ruimte voor nieuwe energie en ideeën!
Efficiënt opruimen is geen makkie
Enkele tips van de opruimcoach
- Zet alvast de stofzuiger, stofdoeken, een emmer met sop, schoonmaakdoekjes en vuilniszakken klaar.
- Maak gebruik van 3 lege dozen, het liefst in 3 verschillende kleuren. Zodat je de spullen straks kunt sorteren en kunt onderverdelen in: spullen die je wil weggooien, spullen die je wilt bewaren maar waar je nog geen plekje voor hebt en spullen die je wilt bewaren en waarvan je al weet waar je ze wilt neerzetten.
- Dit geldt ook voor kleding: kleding die weg kan omdat het kapot of versleten is en kleding die te klein is en weggebracht kan worden naar het Leger des Heils of de Kringloopt.
- Geef je kind behapbare opdrachten, bijvoorbeeld: ‘zoek alle pennen die het nog doen uit en leg ze bij elkaar’, ‘gooi de vuile was in de wasmand’, ‘gooi alle beschreven kladblaadjes weg’.
- Ga vooral samen aan de slag en zet tijdens het opruimen een vrolijk muziekje op.
- Complimenteer je kind regelmatig en pauzeer op tijd.
En nu aan de slag met de SPACE-aanpak
-
Sort (sorteren)
Haal alles van je bureau, maak je kastjes en lades leeg. Vervolgens ga je alles sorteren: pennen bij pennen, boeken bij boeken, nietjes bij de nietmachine. Door alles wat bij elkaar past bij elkaar te leggen krijg je een overzicht van wat je eigenlijk allemaal hebt. Wellicht ontdek je wel dat je 4 geodriehoeken hebt!
-
Purge (verwijderen)
Bekijk de stapels die je hebt gemaakt bij de vorige stap goed: wat heb je nodig, wat is verouderd of kapot, waar heb je teveel van? Wat voor betekenis hebben de spullen voor je? Moeite om afstand te doen van spullen? De Japanse opruimgoeroe Marie Kondo weet raad: maakt je hart geen sprongetje bij het voorwerp dan is het tijd om er afstand van te doen.
Verwijder dus alles wat je niet gebruikt en wat niet belangrijk is voor je. -
Assign space (een plek geven)
Je weet nu wat je hebt. De spullen deel je op in spullen waarvan je al weet waar het hoort en spullen die je nog een plekje moet geven. Wat belangrijk is, leg je op grijpafstand; een pen en potlood gebruik je iedere dag dus die wil je op je bureau hebben. En schriften en boeken die je dagelijks nodig hebt leg je ook binnen handbereik. Zorg dus voor een logische plek: ook dat scheelt weer tijd. Zorg dat de kast wel schoon is voor je de spullen terugzet.
-
Containerize (efficiënte opbergers)
Omdat je nu weet wat je hebt en waar je het wilt opbergen is het tijd om te bepalen waarin je het wilt opbergen. Ikea en de Action bieden tal van opbergmogelijkheden. Geen zin in shoppen en word je nu al moe bij de gedachte aan een overvol warenhuis? Onlineshoppen bij bijvoorbeeld bol.com is dan wel zo rustig en makkelijk. Zo heeft Bol van die geweldige transparante opbergdozen Zo zie je direct wat erin zit. Heb je liever een wat kleur in de kast, dan vind je de gekleurde opbergdozen van Leitz vast wel een goed idee. Vergeet niet op het label of etiket te zetten wat erin zit, anders moet je alsnog gaan zoeken. En zelfs voor schoolspullen heb je een ruimte keuze bij dit online warenhuis.
-
Equalize (gelijk maken/rechttrekken)
Wanneer je alles hebt georganiseerd is het van belang om het systeem in stand te houden. Voor je het weet ligt alles weer op de verkeerde plek. Plan daarom een moment op de dag of in de week in om de spullen weer op hun plek te leggen. Vergeet vooral niet om dingen zoals kladblaadjes, snoeppapiertjes en dingen die overbodig zijn weg te gooien!
Alles schoon? Genieten maar!
Spullen in de kast, afval in de container? Kleding waar je kind uitgegroeid is naar de kringloop? Dan de stofzuiger en de dweil erdoor en genieten maar.