Hoogbegaafd en weer opgeruimd naar school

Op de hoogte blijven?
Al sinds jaar en dag plan ik aan het einde van de vakantie één of twee dagen in om mijn werkplek op te ruimen. Een gewoonte die me uitstekend bevalt. Ik moet me er altijd wel even toe zetten maar als de klus dan geklaard is, ben ik zó tevreden.  Want zeg nou zelf: wat is er nou fijner dan aan de slag te gaan in een opgeruimde, georganiseerde werkruimte?

Rust en overzicht om overprikkeling te voorkomen

Rust en overzicht is voor hoogbegaafde en hooggevoelige kinderen ook erg belangrijk. Ze raken namelijk snel overprikkeld door een onoverzichtelijke werkplek. De denklaadjes in het hoofd zitten sowieso al behoorlijk vol en als je dan ook nog aan de slag moet in een ongeorganiseerde bende, dan garandeer ik je dat zoon of dochter snel in het rood zit. Daar zit toch niemand op te wachten? Reden temeer om dit te voorkomen. Maar hoe pak je dat aan?

Hoe motiveer je je kind om op te ruimen?

Ik snap dat het niet makkelijk is om je kind te motiveren mee te helpen met schoonmaken en opruimen. Je ziet op tegen de discussies waar ze zo goed in zijn en je stelt de klus daarom misschien al een tijdje uit. Om je kind te overtuigen, zet ik hier de belangrijkste voordelen van een opgeruimde werkplek op een rijtje. Een opgeruimde kamer/werkplek helpt:
 • de werkruimte groter te laten lijken
 • om je spullen makkelijk terug te vinden
 • tijd besparen! Je vindt sneller de spullen die je nodig hebt om je huiswerk te maken en kunt daardoor ook sneller aan de slag. Zo voorkom je stress. Zo hou je tijd over voor andere leuke dingen zoals gamen, sporten, lezen, chillen.
 • frustraties te voorkomen: je verliest geen tijd aan het terugvinden van je aantekeningen of bijvoorbeeld de geodriehoek die je net nodig had voor de wiskundesommen. Daardoor begin je met een ontspannen gevoel aan je huiswerk. Met een ontspannen hoofd kun je beter en sneller denken.
 • makkelijker keuzes te maken:  bijvoorbeeld qua kleding; je hoeft ’s ochtends niet meer te dubben welk shirt je moet kiezen en bovendien voorkom je dat je nèt dat ene shirt uit je kast trekt dat eigenlijk al te klein was.
 • om je hoofd ook opgeruimd te krijgen. Een opgeruimde kamer helpt meestal om te ontspannen. Je creëert ruimte voor nieuwe energie en ideeën!
Misschien is de kamer van je kind wel toe aan een algehele opfrisbeurt. Welk kind vindt het nou niet leuk om de kamer op te pimpen: met een nieuw kleurtje op de wand en een fris nieuw dekbedovertrek maak je al snel het verschil. En ja, nieuwe schoolspullen kunnen uiteindelijk pas gekocht worden als de oude zijn opgeruimd, toch? En die opgeruimde en uitgedunde kledingkast schreeuwt vast om een nieuwe garderobe. Kortom, het mes snijdt aan twee kanten: opruimen en organiseren levert jou en je kind veel voordelen op en je kind leert er ook nog een hoop van ook. Lees maar eens wat Joep hier van opstak.

Efficiënt opruimen is geen makkie

Want efficiënt opruimen is niet bepaald een makkie: waar begin je? wat gooi je weg? wat bewaar je? hoe sorteer je de spullen? Hoe hou je het overzichtelijk? Netjes is namelijk niet hetzelfde als georganiseerd. Een leeg bureau betekent niet altijd dat je alles op orde hebt. Opruimgoeroe Julie Morgenstern heeft een heel handig ezelsbruggetje voor de aanpak van de organisatie: de SPACEformule  (SPACE staat voor Sort, Purge, Assign space, Containerize)

Enkele tips van de opruimcoach

Maar neem voor je aan de slag gaat met deze aanpak ook nog even de tips van opruimcoach Els Jacobs ter harte:
 • Zet alvast de stofzuiger, stofdoeken, een emmer met sop, schoonmaakdoekjes en vuilniszakken klaar.
 • Maak gebruik van 3 lege dozen, het liefst in 3 verschillende kleuren. Zodat je de spullen straks kunt sorteren en kunt onderverdelen in: spullen die je wil weggooien, spullen die je wilt bewaren maar waar je nog geen plekje voor hebt en spullen die je wilt bewaren en waarvan je al weet waar je ze wilt neerzetten.
 • Dit geldt ook voor kleding: kleding die weg kan omdat het kapot of versleten is en kleding die te klein is en weggebracht kan worden naar het Leger des Heils of de Kringloopt.
 • Geef je kind behapbare opdrachten, bijvoorbeeld: ‘zoek alle pennen die het nog doen uit en leg ze bij elkaar’, ‘gooi de vuile was in de wasmand’, ‘gooi alle beschreven kladblaadjes weg’.
 • Ga vooral samen aan de slag en zet tijdens het opruimen een vrolijk muziekje op.
 • Complimenteer je kind regelmatig en pauzeer op tijd.

En nu aan de slag met de SPACE-aanpak

Dan is het nu tijd om aan de slag te gaan met de SPACE-aanpak van Julie Morgenster.
 1. Sort (sorteren)

  Haal alles van je bureau, maak je kastjes en lades leeg. Vervolgens ga je alles sorteren: pennen bij pennen, boeken bij boeken, nietjes bij de nietmachine. Door alles wat bij elkaar past bij elkaar te leggen krijg je een overzicht van wat je eigenlijk allemaal hebt. Wellicht ontdek je wel dat je 4 geodriehoeken hebt!

 2. Purge (verwijderen)

  Bekijk de stapels die je hebt gemaakt bij de vorige stap goed: wat heb je nodig, wat is verouderd of kapot, waar heb je teveel van? Wat voor betekenis hebben de spullen voor je? Moeite om afstand te doen van spullen? De Japanse opruimgoeroe Marie Kondo weet raad: maakt je hart geen sprongetje bij het voorwerp dan is het tijd om er afstand van te doen.
  Verwijder dus alles wat je niet gebruikt en wat niet belangrijk is voor je.

 3. Assign space (een plek geven)

  Je weet nu wat je hebt. De spullen deel je op in spullen waarvan je al weet waar het hoort en spullen die je nog een plekje moet geven. Wat belangrijk is, leg je op grijpafstand; een pen en potlood gebruik je iedere dag dus die wil je op je bureau hebben. En schriften en boeken die je dagelijks nodig hebt leg je ook binnen handbereik. Zorg dus voor een logische plek: ook dat scheelt weer tijd. Zorg dat de kast wel schoon is voor je de spullen terugzet.

 4. Containerize (efficiënte opbergers)

  Omdat je nu weet wat je hebt en waar je het wilt opbergen is het tijd om te bepalen waarin je het wilt opbergen. Ikea en de Action bieden tal van opbergmogelijkheden. Geen zin in shoppen en word je nu al moe bij de gedachte aan een overvol warenhuis? Onlineshoppen bij bijvoorbeeld bol.com is dan wel zo rustig en makkelijk. Zo heeft Bol van die geweldige transparante opbergdozen  Zo zie je direct wat erin zit. Heb je liever een wat kleur in de kast, dan vind je de gekleurde opbergdozen van Leitz vast wel een goed idee. Vergeet niet op het label of etiket te zetten wat erin zit, anders moet je alsnog gaan zoeken. En zelfs voor schoolspullen heb je een ruimte keuze bij dit online warenhuis.

 5. Equalize (gelijk maken/rechttrekken)

  Wanneer je alles hebt georganiseerd is het van belang om het systeem in stand te houden. Voor je het weet ligt alles weer op de verkeerde plek. Plan daarom een moment op de dag of in de week in om de spullen weer op hun plek te leggen. Vergeet vooral niet om dingen zoals kladblaadjes, snoeppapiertjes en dingen die overbodig zijn weg te gooien!

Alles schoon? Genieten maar!

Spullen in de kast, afval in de container? Kleding waar je kind uitgegroeid is naar de kringloop? Dan de stofzuiger en de dweil erdoor en genieten maar.

Ik wens jou en je kind een opgeruimd en goed georganiseerd schooljaar toe.
Heb jij nog tips die andere lezers beslist moeten weten? Laat het hieronder weten in de reacties.
Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Blog, Leren leren, Uit de praktijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *