Hooggevoelig op vakantie: wat is de juiste bestemming?

LEREN OVER HOOGBEGAAFDHEID WAAR EN WANNEER JE MAAR WILT? KLIK HIER

Op vakantie met hoogbegaafde en hooggevoelige kinderen is leuk, maar ook een uitdaging. Want waar ga je nu naar toe zodat het voor jou en je prikkelgevoelige kind echt een ontspannen tijd wordt? Je hebt immers hard gewerkt en bent er wel aan toe om jezelf even op te laden. Hoe zorg je dat je rust vindt zonder dat het saai wordt? Hoogbegaafde kinderen zijn dan wel gevoelig, maar ze hebben ook zeer zeker prikkels nodig om te voorkomen dat ze onderprikkeld raken.

Geen optie

Ik herinner me nog de tijd dat we met ons hele gezin op pad gingen met onze caravan. Onze wichelroedes hadden pijlsnel door of de bestemming oké was of niet. Aangekomen bij een camping die vanuit de boekjes kindvriendelijk leek, inspecteerden we altijd eerst het terrein en het sanitair. Als het niet voldeed, zaten onze kinderen als eersten weer in de auto en riepen gedecideerd: “Geen optie!” Dat waren dan toch vaak de bestemmingen met een groot zwemparadijs en waar de muziek van het animatieteam je al bij binnenkomst in de oren toeterde.

Klein en rustig met veel natuur

Tja, wat viel dan wel in de smaak zul je zeggen. Dat waren toch de kleinere, rustige natuurlijk aangelegde campings zónder animatieteam. Want in zo’n animatieteam MOET je weer van alles. Herkenbaar? We hielden van campings waarbij je door de natuur werd uitgenodigd om te spelen: een klein meertje of riviertje waar je lekker dammetjes kon bouwen of met een bootje kon dobberen of kon vissen. Langs de waterkant een klein strandje om zandkastelen te bouwen. Wat groen in de buurt waar je met je vergrootglas en een potje mooie insecten kon spotten.

Een bestemming niet ver van huis

In de meivakantie waren we vaak te vinden op camping de Roos. Een prachtige, natuurlijk aangelegde camping aan de Vecht en slechts drie kwartier van ons huis. Deze camping verhuurde ook huisjes. Je kon kiezen voor een stekje met veel privacy maar er waren ook plaatsen die grensden aan een sportveldje of een speeltuintje. Op die manier had je mooi zicht op het kroost. Van daaruit kon je heerlijke fietstochtjes maken naar Ommen en naar de zandverstuiving van Beerze. Inmiddels is deze camping overgenomen door een grote keten. Voordeel is dat je er nu van die kant-en-klare tenten kunt huren. Ik verwacht dat het nadeel zal zijn dat de camping wat drukker is. Hoe dan ook, de omgeving blijft schitterend.

Een land met rust en ruimte: Oostenrijk

In de zomervakantie waren we regelmatig te vinden in Oostenrijk. Daar zochten we soortelijke campings als ‘de Roos.’ Zo zijn we een keer in Sankt Martin bei Lofer geweest op camping Grubhof. Een fantastisch aangelegde camping aan een rivier waar je ook op kon raften. Toen nog kleinschalig met topsanitair, maar nu heeft de campingeigenaar er veel extra faciliteiten bij gebouwd zoals een wellness.  Mooi als je er van houdt, maar het kan ook net iets teveel zijn.

Het dorpje Sankt Martin beschikt over een prachtig overzichtelijk gemeentebad waar je tegen een gereduceerde prijs een frisse duik kon nemen als je geluk had met het weer. Want Oostenrijk is een prachtig, groen land maar dat is niet voor niets: het regent er regelmatig. Dat vonden onze kinderen geen enkel probleem. Ze vermaakten zich met tafeltennissen of ze warmden zich op in één van de vele thermaalbaden die Oostenrijk rijk is. Het water is er heerlijk warm. Onze jongste heeft daar destijds zelfs leren zwemmen.

Maar goed, deze tijd ligt alweer ver achter ons. Ik kijk er met veel plezier op terug en deze fase opent weer nieuwe deuren. De caravan is inmiddels verkocht en de helft van ons gezin staat inmiddels op eigen benen en kiest zijn eigen vakantiebestemming. Maar nog steeds ga ik graag naar rustige, niet al te warme bestemmingen met cultuurrijke steden binnen een straal van 50 km.

Scandinavië als favoriet

Ik ben natuurlijk ook nieuwsgierig naar waar mijn klanten hun vakantietijd graag doorbrengen. Daarom heb ik voor jullie geïnformeerd wat hun favoriete bestemmingen zijn. Ik merk dat veel gezinnen naar Zweden of Denemarken gaan vanwege de rust en de aangename temperatuur: het is er in de zomer niet te warm en ook niet te koud. Erg prettig als je niet goed tegen de hitte kunt. Bovendien is het er lekker rustig, maar beslist niet saai.  En ben je fan van Pipi Langkous dan mag je een bezoekje aan Astrid Lindgrens wereld niet overslaan.

Handige reistips

Bij het uitzoeken van een reis zie ik al snel niet meer de bomen door het “Zweedse’ bos. Waar ik enorm veel aan heb zijn de reisadviezen van Stralend schrijven. Op deze site vind je veel inspiratie voor mooie routes en praktische tips waar je beslist aan moet denken bij het plannen van een vakantie.

Strand, zee en water

Uiteraard kun je het ook dichterbij huis zoeken. Ik noemde net al camping de Roos, maar wat dacht je van De Lutte of van onze Waddeneilanden? Zee, strand en water… Wat wil je nog meer? Strand is voor hooggevoelige kinderen wel een uitdaging, maar ook daar hebben ze tegenwoordig zandvrije strandlakens voor zag ik.

Kortom, er is genoeg keuze voor de juiste bestemming. Want het is misschien een cliché: is je kind ontspannen, dan heb jij ook een fijne vakantie. En dat verdien je! Veel plezier met de voorpret.

Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Blog, Boekentips, Gedrag en opvoeding, Hooggevoeligheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *