Inspiratie voor dromers en gelukzoekers

Ik krijg regelmatig van ouders in de praktijk de reactie: “Tjonge, had ik dat vroeger allemaal maar geleerd, dan had ik een heel ander pad gekozen.” Ik probeer hen er dan van te overtuigen dat het nooit te laat is om een stap te maken die bij hen past. Tenslotte leven we in een tijdperk van ‘een leven lang leren.’ En weet je, als jij vol energie zit profiteert je kind daar ook van. Dus ben jij ook toe aan een nieuwe uitdaging en weet je nog niet welke kant je op wilt? Nou misschien heb ik hier dan wat inspiratie voor je.

Toevallig ontving ik een tijdje geleden een mail van Ben Tiggelaar met als titel: ‘Vijf inzichten in de psychologie die iedereen moet kennen.” Een mooie teaser en een prachtig moment om  je kennis te laten maken met het werk van Tiggelaar; bestsellerauteur, internationaal spreker en gedragswetenschapper.

Een inspirerend cadeau

Jaren geleden kreeg ik namelijk van een vriendin het boek `Dromen, durven, doen’ van  Ben Tiggelaar, de auteur die bekend staat als inspirator op het gebied van leiderschap en verandering. Een toepasselijk cadeau omdat ik destijds op zoek was naar een nieuwe uitdaging in mijn leven.

Ik dacht dat ik mijn droom al verwezenlijkt had en stond wat sceptisch tegenover de gedachte dat er wellicht nog wel een andere droom zou kunnen zijn. Het boek wees me toch in de juiste richting. Plannen werden gesmeed, moed werd verzameld en zo creëerde ik een nieuwe droom die uitkwam. En nu ben ik alweer jaren erg gelukkig met het werk wat ik doe. De quote:’ Soms zijn de dromen die uitkomen, de dromen waarvan je niet eens wist dat je ze had,’ was wel op mij van toepassing.

Dit wordt jouw jaar

Na het lezen van het boek, was ik nieuwsgierig naar wat de schrijver me nog meer kon leren. Toeval of niet maar op een goede dag nodigde een andere vriendin me uit voor de een boekpresentatie van niemand anders dan…Ben Tiggelaar. De presentatie werd gegeven op een A-locatie, namelijk in het Beatrixtheater in Utrecht. Om de titel van het boek ‘Dit wordt jouw jaar’ kon ik echt niet heen. Dit moest ik meemaken.

Weg van Ben Tiggelaar

De voorstelling overtrof mijn verwachtingen. Tjonge, wat kon/kan die man presenteren en inspireren. Hij kreeg een volle zaal in beweging en aan het lachten. Na afloop was mijn batterij volledig opgeladen. Vanaf dat moment volg ik Ben Tiggelaar en verleid ik ‘ gelukzoekers’ om de boeken van Ben Tiggelaar te lezen.

Vijf inzichten

Maar om nou terug te komen op die mail die ik ontving. Ik zal je vertellen wat erin stond: vijf leerzame video’s met als titel: ‘Vijf inzichten in de psychologie die iedereen moet kennen.’  Dit lijkt me een mooie laagdrempelige opstap naar de boeken van Ben Tiggelaar, toch?  Telkens brengt Tiggelaar één kernidee van één psycholoog aan de orde. Als je op het linkje klikt krijg je de video te zien:

  1. Roy Baumeister: ‘Bad is stronger than good,’  oftewel negatieve gebeurtenissen hebben veel meer invloed dan positieve gebeurtenissen.
  2. Icek Aizen: de theorie van gepland gedrag.
  3. B.F. Skinner: positive reïnforcement.
  4. Daniël Kahneman: Dual system theory.
  5. Amy Edmondson: psychologische veiligheid.

En? Smaakt dit naar meer? Misschien vind je dit dan ook nog leuk om te lezen:

Blijft het bij dromen of ga je nu plannen maken? Welke stap neem je?

Hier vind je nog meer inspiratie om je talent te ontwikkelen
Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Blog, Boekentips, Leren leren, Mindset.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *