Inspiratie voor verlanglijstjes van slimme kids

De pepernoten en de chocoladeletters liggen weer volop in de schappen. De tv-commercials staan bol van de speelgoedtips.  De speelgoedgidsen zijn vast ook alweer bij jou op de deurmat gevallen. Aan alles merken we dat de Sint weer in aantocht is. Ben jij ook alweer aan het bedenken wat er dit jaar op het lijstje moet komen te staan? Misschien helpen de volgende tips bij het maken van een keuze.

Voor de boekenwurmen raad ik je aan om mijn vorige blog nog eens te raadplegen. Veel hoogbegaafde kinderen verkiezen echter de computer boven een boek. Maar om nou te voorkomen dat ze de hele dag achter dat schermpje zitten, heb ik een selectie gemaakt van spellen waarbij het niet alleen gaat om het kraken van de hersenen maar waarbij ook ‘handigheid’ vereist is. Bovendien zijn het spellen waar ze ook even in hun eentje mee aan de slag kunnen.

Executieve functies

In mijn vorige blog schreef ik al dat het spelen van een spel meer dan alleen leuk is: het spelen van een spel doet onder andere een beroep op de concentratie, het durven maken van fouten, het omgaan met tijdsdruk enzovoort. Het doet eigenlijk een beroep op vrijwel alle  executieve functies.; En die hebben we in het dagelijks leven hard nodig. Het spelen van een spel is dus niet alleen leuk maar ook erg nuttig. Deze spellen heb ik voor jou en je kind geselecteerd:

  • Voor de allerjongsten kwam ik dit prachtige, kleurrijke spel van Haba tegen tegen: Steekspel slimmerik. Het spel bestaat uit kleurrijk houten materiaal: 18 houten stukken en 20 voorbeeldkaarten. Op de afbeeldingen van de voorbeeldkaarten staan steekvarianten in die verschillende moeilijkheidsgraden. De oplossingen staan op de achterzijde van de kaarten. Het spel is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 2 jaar.
  • Houdt je kind van sprookjesfiguren? Doornroosje deluxe heeft 2 awards gewonnen bij de Belgische verkiezing speelgoed van het jaar. Het is een denk- en logicaspel voor de allerkleinsten. Doornroosje bestaat uit 60 opdrachten (30 zonder en 30 met de draak) en bevat ook een leuk prentenboekje met het originele sprookje in een eigentijds jasje.
  • Aantrekkelijk geprijsd  voor kinderen vanaf zes jaar is het spelletje is Brain cheeser: een grappig magnetisch reisspel met 48 opdrachten in oplopende moeilijkheidsgraad. Leg de puzzelstukken op het spelbord zodat de muizen door gaten in de kaas kijken. Soms blijven er gaten leeg, maar je mag nooit halve gaten maken, behalve aan de rand van het spelbord.
  • Tot slot is er voor kinderen vanaf tien jaar is er de Cube puzzler pro. Het spel is genomineerd tot speelgoed van het jaar 2018. Het is een uitdagende 3D-puzzle met zowel makkelijke als pittige opdrachten. Ook weer ideaal voor onderweg.


Ben je op zoek naar nog meer inspiratie, dan raad ik je aan deze blogs te lezen:

Tip: van de meeste spelletjes kun je ook instructievideo’s vinden.

Nu ben ik benieuwd: wat zijn bij jou en je kind succesnummers voor het verlanglijstje? Ik hoor graag jullie tips!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer

Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Blog, Executieve functies, Leer- en spelmateriaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *