Hoogbegaafd en emoties: de film Inside out/Binnenstebuiten

Binnenstebuiten; een kijkje in je gevoelswereld

Net terug van vakantie liet ik me de eerste regenachtige dag verleiden tot een ‘filmmiddagje’ met jongste. De keuze viel op de Disney-Pixarfilm ‘Inside-out‘ (Binnenstebuiten). De recensies over deze film maakten me erg nieuwsgierig. En het resultaat overtrof mijn verwachtingen; wat een prachtige, ontroerende en leerzame film!! Een aanrader!!

De  hoofdpersoon Riley is elf jaar wanneer haar ouders besluiten van het landelijke Minnesota naar San Francisco te verhuizen. Ze probeert er het beste van te maken, maar de eerste schooldag verloopt rampzalig. Ze mist haar hartsvriendin, haar oude huis en het plezier dat ze aan ijshockey ontleende. Hierdoor gaat Riley door diepe dalen. Het elfjarige meisje wil haar ouders niet tot last zijn en uit haar gevoelens niet.

Het grootste deel van Inside out speelt zich letterlijk in het hoofd van Riley af. Er wordt op een speelse manier aandacht geschonken aan de rol van emoties, de werking van het menselijke geheugen, de betekenis en functie van herinneringen en de ontwikkeling van de persoonlijkheid.

Herkenning

Regisseur en bedenker Pete Docter (Monsters Inc., Up) introduceert een hoofdkwartier waar de gepersonifieerde emoties Plezier, Verdriet, Angst, Afkeer en Woede allemaal hun invloed uitoefenen op het welbevinden van Riley. Deze emoties, het geheugen en vijf eilandjes vormen samen op een zeer beeldende, humoristische en af en toe ontroerende wijze de persoonlijkheid. Menigeen zal zich hierin af en toe herkennen. Het maakt duidelijk dat je niet altijd opgewekt door het leven kunt gaan en dat het verwerken van verdriet nodig is om weer plaats te maken voor geluk en positiviteit.

Fijn voor hoogbegaafde kinderen en hun emoties

De reis door ‘de bovenkamer’ van Riley kan zowel bij volwassenen als kinderen een stroom aan eigen herinneringen, ervaringen, gevoelens en emoties losmaken. Voor hooggevoelige en hoogbegaafde kinderen die het lastig vinden hun gevoel onder woorden te brengen, kunnen de gepersonificeerde emoties behulpzaam zijn. Kortom, de film biedt stof tot nadenken en nodigt uit tot een gesprek.
Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Blog, Hooggevoeligheid, Kijktips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *