“..Ja, dan maar dik dood!”

Ik kan me voorstellen dat je nu denkt ‘wat een titel’? Is dit spam?!….Nee hoor!! Ik wil je graag even voorstellen aan mijn schoonmoeder. Waarom? Omdat we kunnen leren van haar relativeringsvermogen.

“..ja, dan maar dik dood!” was namelijk één van de gevleugelde uitspraken van mijn schoonmoeder. De hoge bloeddruk en haar overgewicht hebben haar er nooit van weerhouden om volop te genieten. Mokkagebak, bitterballen, een frietje met saté zijn haar favorieten. Ook de zoutpot schuwde ze niet. Het eten verdiende het volgens haar om ‘lekker op smaak gebracht te worden’. Kortom, ze deed waar ze blij van werd ondanks alle waarschuwende, bangmakende critici.

100 jaar! Wie had dat gedacht?!

En ze is nog niet dood hoor! Sterker nog: ze is zaterdag 11 mei 100 geworden!!! Dus we vierden feest en ze mocht weer genieten van al dat lekkers.

Was haar leven zonder tegenslag?! Absoluut niet!! Als tiener heeft ze de oorlog en de hongerwinter overleefd. En rondom haar vijftigste heeft ze twee keer een levensbedreigende ziekte overwonnen.

Autonoom en eigenwijs net als een kat

Wat was haar geheim? Sterke genen?!… We weten het niet. Maar wat ik wel weet is dat ze naast veel wilskracht ook over een hele andere belangrijke eigenschap beschikt: mijn schoonmoeder heeft in termen van ACT (Acceptance & Commitment Therapy) het katje in zich: de kat staat symbool voor autonomie en eigenwijsheid. In Twente zouden we zeggen ‘d’r zit ne kop op’. Ze liet zich er niet van weerhouden om het hartenpad te kiezen en te doen wat goed voelde voor haar. En natuurlijk leverde dat van tijd tot tijd discussie en weerstand op. Maar met een dosis humor en relativeringsvermogen kreeg ze toch de lachers op haar hand.

Kies het hartenpad

Maandag beginnen de scholen weer. Ziet je kind er tegenop? Is Joop (de innerlijke criticus) weer luidkeels aan het woord?! Er is hoop voor Joop. Stimuleer je kind om te vertellen wat het nodig heeft.
Denk aan mijn schoonmoeder en kies het hartenpad.

Steuntje in de rug nodig?!

Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Blog, Gedrag en emoties, Gedrag en opvoeding, Mindset, Uit de praktijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *