Over de kerstgedachte, het kastje en de muur

Nog even en het is weer kerst. Als kind werd ik al gegrepen door het verhaal van Maria en Jozef, die in de koude decembernacht onder moeilijke omstandigheden op zoek waren naar een plek om te overnachten. Ik snapte maar niet dat een herbergier een hoogzwangere dame onderdak kon weigeren. Dat maakte me zo boos! Hoe bruut kon je zijn? Maar gelukkig kwam het goed en wisten ze een warm plekje te vinden.

Het kastje en de muur

Datzelfde boze gevoel bekruipt me steeds weer als ouders met hun hoogbegaafde kind van het kastje naar de muur worden gestuurd. Deze kinderen hebben dan wel een veilige thuishaven, maar geen enkel kind wil buitengesloten worden. Ook niet in het onderwijs. Toch blijf ik positief – Maria en Jozef vonden tenslotte ook een stal. Daarom richt ik me op mijn eigen equivalent van die hoopgevende ster van Bethlehem: de successen van scholen waar ik dit jaar ben geweest. Waar het fijn samenwerken was met betrokken leerkrachten. En waar kinderen na een lange zoektocht een plekje vonden en tot bloei kwamen.

Smart-Ease in 2016

Ook bij Smart-Ease zelf is weer van alles gegroeid het afgelopen jaar:

  • Er waren mooie samenwerkingen met onderwijsprofessionals die durfden los te laten en te denken in mogelijkheden.
  • Smart-Ease heeft een nieuwe website, die overzichtelijker en gebruiksvriendelijker is en die in het nieuwe jaar steeds verder zal worden gevuld met herkenbare verhalen en praktische tips. Ouders, kinderen en leerkrachten krijgen er een podium om hun verhaal te delen.
  • Naast praktijkgerelateerde blogs maakt Smart-Ease nu ook video’s met ervaringsverhalen van ouders, kinderen en leerkrachten.
  • Smart-Ease organiseerde lezingen over asynchrone ontwikkeling en leren leren. De geweldige medewerking van twee ouders, die zo dapper waren om hun ervaringen te delen met andere ouders, maakte de lezingen extra waardevol.
  • Naar aanleiding van mijn blog ‘aandacht maakt alles mooier’ raakte Smart-Ease betrokken bij de aftrap van het nieuwe schooljaar van het VCO, waarbij ik leerkrachten mocht inspireren en prikkelen om na te denken over wat zij verstaan onder aandacht.
  • En niet te vergeten de lancering van de tegeltjes: op aanraden van ouders heeft Smart-Ease de meest gevleugelde wijze woorden op tegeltjes gezet. Al in menig huiskamer herinneren de tegeltjes ouders eraan dat het zweet op de juiste rug moet en dat alles wat je aandacht geeft groeit.tegel-loic

 

Op naar 2017!

Een mooie basis dus voor een mooi nieuw jaar. In 2017 komen er weer nieuwe lezingen. Ook zijn er plannen voor oudergroepen. En natuurlijk wil ik weer heel veel kinderen helpen om de draad weer op te pakken, rust en geluk te vinden op school en toch dat examen te halen of over te gaan.

Om die vooruitgang te boeken, moet er wel verbinding zijn tussen ouders, kinderen en leerkrachten. Om in de kerstsfeer te blijven: de heilige drie-eenheid. Als die er is, is (bijna) alles mogelijk. Smart-Ease wenst alle ouders, kinderen en leerkrachten die mooie verbinding toe! En wat er nodig is om tot een goede verbinding te komen, laat ik jullie graag weten in het nieuwe jaar…

 

Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Blog, Uit de praktijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *