Tegeltjeswijsheden: het zweet op de juiste rug en wat je aandacht geeft, groeit

Als we het hebben over de uitdagingen die we met onze kinderen te gaan hebben, zegt een goede vriend van ons altijd: “Ja, aj knien’n hebt, hej köttels.” (voor de niet Tukkers onder ons: als je konijnen hebt, heb je keutels.)  En zo is het. Kinderen vragen aandacht en soms extra ondersteuning en dat kost geld. Het kan af en toe verdraaid lastig om in je eentje die uitdaging aan te gaan en wat is het dan een opluchting als iemand je de weg wijst.

Een kind maakt onderdeel uit van een systeem en daarom is ook hier een goede samenwerking met de leerkracht noodzakelijk. Ervaring leert dat van en met elkaar leren het beste lukt met een gezonde dosis relativeringsvermogen en humor. Humor opent het brein voor nieuwe inzichten. En zo kwam ik op het idee van de tegeltjes.

Tegeltjeswijsheden

Regelmatig maak ik tijdens de begeleiding opmerkingen als: ‘Wat je aandacht geeft groeit’ of wanneer een kind zat toe te kijken terwijl de ouders hard werkten om de wiskundesommen uit te leggen: ‘het zweet moet wel op de juiste rug, hè!’, of als ouders het lastig vonden om ‘nee’ te zeggen: ‘Liefde geven is ook grenzen stellen.’ Hiermee kreeg ik altijd de lachers op mijn hand en dan riepen ze: “Oh, dat is er eentje voor op tegeltje.” En zo geschiedde.

Wat je aandacht geeft, groeit

wat je aandacht geeft groeit en liefde is ook grenzen stellenNu aan het einde van het schooljaar maak ik de balans op en kan ik met een heel goed gevoel terug kijken op al die mooie processen en successen. En dat verdient natuurlijk….een tegeltje.

Zo gaat deze bijvoorbeeld naar de leerkrachten die het afgelopen jaar een jongetje van zes en zijn ouders enorm gelukkig hebben gemaakt. Met een onderzoekende houding en wederzijds vertrouwen ontstond er een prachtige samenwerking. Deze betrokken leerkrachten zagen het talent achter het gedrag van het kind. Ze gaven hem de ruimte in gebondenheid met als gevolg dat hij tot rust kwam en weer met veel plezier naar school gaat.
En deze gaat ook naar een achtjarige en zijn ouders die na moeilijke jaren nu een nieuwe start maken op een andere school. De rust en de juiste benadering werpen nu al vruchten af.

Het zweet op de juiste rug

En deze… gaat naar de ouders van al die pientere pubers die zich het afgelopen jaar bewust werden van het feit dat halen vanhet zweet op de juiste rug goede resultaten toch echt gepaard gaat met de nodige inzet. Ja, wil je gelijk of wil je geluk? en dan hoor ik er al eentje zeggen: “geluk, want gelijk heb ik al.” Maar dat negeren we lekker, haha. Ze zijn allemaal over en geslaagd. Het zweet zat ook wel een beetje op mijn rug en op die van de ouders maar dat was het dubbel en dwars waard. Ik ben supertrots op het doorzettingsvermogen van hen en van hun ouders.

Ik ben benieuwd wie ik het komend schooljaar kan blij maken met een tegeltje. Ik kijk er naar uit!

Loop jij ook aan tegen een uitdaging met je hoogbegaafde of hooggevoelige kind? Informeer dan eens wat ik voor je kan doen: 0621486083

Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Blog, Mindset, Uit de praktijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *