Liever op gevoel dan volgens de regels

Het boek van Berthold Gunster met de titel ‘lastige kinderen heb jij even geluk,’ kent ondertussen vrijwel iedereen. Ik verwijs er vaak naar als een ouder tijdens de intake aangeeft de wanhoop nabij te zijn. Al gauw verschijnt er dan gelukkig weer een glimlach op het gezicht. Als moeder van 4 kinderen snap ik hun gevoel maar al te goed. En dan kun je nog zoveel opleidingen hebben gevolgd maar van kinderen en voorál die van jezelf, leer je het meest.

Verrassend

Zo opende ik onlangs na een lange werkdag de voordeur en in de gang kwam me de geur van verse soep al tegemoet. Tot mijn verrassing stond onze oudste dochter bij het fornuis in de soep te roeren. Ik zeg ‘tot mijn verrassing’ omdat normaal gesproken onze jongste dochter degene is die kookt en bakt. Zij is degene die ‘Heel Holland bakt’ op de voet volgt en regelmatig de recepten van ’24kitchen’ uitprobeert. Oudste dochter was altijd degene die aanbood om als vrijwilligster het eindproduct te keuren; een echte lekkerbek.

Het verschil tussen bakken en koken

Oudste dochter ontgaat mijn verraste gezicht niet en legt me uit: “Weet je, ik heb ervaren dat ik veel beter kan koken dan bakken: koken doe je op gevoel en bij bakken moet je precies de regels volgen anders mislukt het. Koken op gevoel dat past bij mij want ik ben immers gevoelig.”

Lekker op haar manier

Een mooi stukje zelfreflectie. Ik kan me hier helemaal in vinden. Het herinnert me aan de woorden van Robèrt van Beckhoven,  Meester Patissier en jurylid bij ‘Heel Holland bakt’: “bakken is secuur werk. Je moet precies de voorschriften stap voor stap volgen anders is de kans groot dat het mislukt.” En als íets nou niet bij oudste past dan is het wel ‘het precies volgen van voorschriften.’ De leus ‘je ne suis pas né pour être dirigé waarover ik in mijn vorige blog schreef, zou háár lijfspreuk kunnen zijn. Op bijgaande foto was ze net vier. De lichaamstaal spreekt boekdelen: ik doe het lekker op mijn manier.

Wat dat betreft hadden de woorden van de verloskundige bij haar geboorte al een voorspellende waarde: ‘nou, nou, let maar op, dit wordt een pittige tante.’ En dat is het: een mooie, wilskrachtige en gevoelige ‘tante’ die het graag op haar manier doet. Niet altijd makkelijk, maar óh, wat leer ik daardoor veel van haar. De soep was trouwens voortreffelijk en er komt een dag dat ze ook plezier krijgt in bakken. Ik heb er alle vertrouwen in….

Meer lezen wilskrachtige kinderen en leren op jouw manier:

Breinlink voor ouders – je kind helpen leren

Temperamentvolle kinderen: zo geef je het beste aan gevoelige, intense kinderen met een sterke eigen wil

Iedereen talent! (voor kinderen)

Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Blog, Gedrag en emoties, Gedrag en opvoeding, Hooggevoeligheid, Mindset, Uit de praktijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *