Meivakantie: Tips voor elk wat wils

Meivakantie, heerlijk! Hoog tijd om de schoolboeken en de schermen even te sluiten. Hebben jij en je kind al plannen gemaakt?   Ik ben op onderzoek gegaan en heb een aantal tips voor elk wat wils op een rijtje gezet.

Voor de natuurliefhebber

Voor de kennisspons

 • 1000 knotsgekke weetjes  is de absolute Weetjesbijbel met maar liefst 1000 verrassende weetjes over zeven verschillende thema’s: Fauna & flora, Sport, Menselijk lichaam, Wetenschap en techniek, Aarde en ruimte, Mens en cultuur en Geschiedenis.
 • Wil je toch even ‘het Frankrijk-gevoel’ in Nederland ervaren? Dan is ‘De eifeltoren is 540 stokbroden hoog en andere weetjes over Frankrijk,‘ een prachtig boek om in Franse sferen te komen.
 • Professor Kleinbrein: wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de Romeinen is de perfecte combinatie van feiten, humor en heel veel tekeningen. Professor Kleinbrein vertelt je alles wat je wilt weten over de Romeinen: van de vele veldslagen tot het dagelijkse leven, van de grote keizers tot de gladiatoren, van de rijke banketten tot een middag in het theater. Wist je dat Caesar en Cleopatra een zoon hadden? En dat keizer Caligula zijn paard tot consul benoemde? Ken je de legende over het ontstaan van Rome? Ken je het verschil tussen een viaduct en een aquaduct? En wist je dat het volgens de Romeinen geluk bracht om je haar te laten knippen bij volle maan?

Voor de ontrafelaar

Deze spellen zijn ideaal om jezelf uit te dagen. Voor kinderen die echt van puzzelen houden:

Voor de momentgenieter

Heeft je kind behoefte aan ‘alleentijd’ dan kan het heerlijk zijn om even weg te dromen in een luisterboek, bijvoorbeeld:

Voor het gezelschapsdier

Misschien is je kind veel meer een gezelschapsdier en houdt het van moppen tappen of competitieve spelletjes, dan is dit vast een leuk idee:

 • Hou je van moppen tappen, dan is dit iets voor je
  Super lol, 300 knotsgekke moppen,
 • Klassiekers zoals pesten en patience blijven leuk om te doen tijdens de vakantie, maar ken je deze kaartspellen ook al?
 • Ook dobbelspellen doen het al decennia lang goed tijdens de vakantie. Ik speelde bijvoorbeeld vroeger op vakantie wel eens Yahtzee. Inmiddels zijn er nog veel meer leuke dobbelspellen bijgekomen. Wat denk je van deze:
 • En wat dat dacht je van deze legspellen. Behalve klassiekers als Rummikub merk ik dat de volgende spellen bij veel kinderen erg goed in de smaak vallen:

Voor de talenknobbel en de kletskous

Is jouw kind geïnteresseerd in vreemde talen, dan is dit een leuke manier om spelenderwijs een taal te leren:

 • Taalkwartet, verkrijgbaar in diverse talen. Bijvoorbeeld Spaans
 • Duolingo is een leuke app om talen te leren

Of staat dat mondje van je kind nooit stil en is bet dol op verhalen vertellen, maak dan samen een groeiverhaal: één persoon begint het verhaal, bijvoorbeeld:’er was eens een jongen die Dirk heette.’ Vervolgens maakt een ander gezinslid de volgende zin. Voor je het weet ontstaat er een hilarisch verhaal.

Is je kind een Sherlock Holmes in spé, dan is dit ook een echter aanrader:

Of misschien vind je het juist veel leuker om al je gedachten eens op papier te zetten. Dit boek leert je hoe je een waanzinnig leuk boek kunt schrijven.

Voor de creabea

Afgelopen week werd ik door één van mijn klantjes verrast met een prachtig Origamivouwwerkje met daaraan een heel lief kaartje. 
Hoe leuk is het om in deze tijd iemand in je omgeving te verrassen met iets wat je zelf gemaakt hebt. Hier is wat inspiratie:

Voor de masterchefs en lekkerbekken

Tegenwoordig zijn er heel wat programma’s die kinderen inspireren om te koken. Onze kinderen keken, toen ze klein waren al graag naar 24-kitchen en dat doen ze nog steeds graag.

Hoe leuk is het om jouw kind(eren) deze week een menu samen te laten stellen. Maak van je huiskamer een restaurant. Dek samen met je kinderen feestelijk de tafel. Laat hen onderling de rollen verdelen:

 • wie maakt de menukaartjes?
 • de mise en place: wie zet alle spulletjes klaar in de keuken?
 • de voorbereiding: wie wast en snijdt de groente?
 • wie is de kok?
 • wie is de ober?

Deze kinderkookboeken helpen je kinderen stap voor stap op weg:

 • Lekker opscheppen van Karin Luiten: alle recepten zijn voor kinderen vanaf een jaar of tien gemakkelijk zelf te maken. En zoals ik al schreef zijn de recepten voorzien van leuke weetjes.
 • De zilveren lepel voor kinderen. Misschien heb je zelf de editie voor volwassenen al in je bezit. Hoe leuk is het dan om je kind te verrassen met de versie voor kinderen. Echt iets voor kinderen die dol zijn op spaghetti, pizza en allerlei andere heerlijkheden uit de Italiaanse keuken.
 • Het grote kinderkookboek. Met dit kookboek ontdekt je kind de masterchef in zichzelf.
  Het boek bevat recepten uit alle seizoenen. Van zomerse een couscoussalade tot winterse appelmoes. Zelf koken was nog nooit zo leuk!
 • Basics for brilliance kids. Dit boek is geschreven door de beroemde kok Donna Hay. Recepten om van te smullen en niet te vergeten: geschreven in het Engels. Over uitdaging gesproken…
 • Koken met Shane. Wie weet inspireert dit elfjarig voetbal- en kooktalent je kind wel om zèlf een kookboek te schrijven. Dat zou toch super zijn?

Vind je bakken leuker dan koken? Bekijk de vlogs dan eens van ‘Heel Holland bakt’ – presentator Robert van Beckhoven. Ken je het kinderbakboek van Heel Holland bakt al?

Voor sportfanaten

Een jongen in mijn praktijk vertelde me dat hij de backflip gaat oefenen in de meivakantie. Ik zou het hem niet nadoen. Jij? Misschien een idee om deze vakantie iets te oefenen op je skatebord, op de trampoline of met een voetbal, hockeystick of skates. Iets wat je altijd al wilde leren.
Geef eens een clinic en maak hier een filmpje van. Ik denk dat je veel andere kinderen inspireert.

Badminton, frisbeeën en gewoon een bal overgooien of -trappen zijn van die klassiekers die eigenlijk altijd goed zijn. Wil je toch liever iets waarbij behalve behendigheid ook strategisch inzicht komt kijken, denk dan eens aan spellen als Kubb en Mölkky. Kubb wordt ook wel Vikingschaak genoemd en Mölkky is een Fins werpspel waarbij tellen en rekenen een rol speelt. Hier vind je de volledige speluitleg van Kubb en Molkky.

Voor het theaterbeest

Misschien droom jij al tijden van een eigen show of toneelstuk. Dan is het boek ‘Ik maak theater’ vast iets wat je interesseert. Bij elke stap krijg je tips. Zoals voor het schrijven van toneeltekst, het regisseren en natuurlijk acteren. Maar ook adviezen voor decor en kostuums, het voeren van promotie en hoe je plankenkoorts te lijf gaat. Daarnaast wordt een enthousiaste groep kinderen gevolgd op weg naar hun voorstelling: ‘
Een Midzomernachtdroom, gebaseerd op het toneelstuk van William Shakespeare. Met foto’s en citaten kun je zien hoe de kinderen alle stappen doorlopen.

Wat is jouw favoriete activiteit in de vakantie? Laat hieronder een reactie achter:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Blog, Leer- en spelmateriaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *