Hoogbegaafd ben je niet alleen op school. Ook als je op vakantie gaat, blijven de leerhonger, de gevoeligheid en andere eigenschappen die deze kinderen kunnen hebben in alle hevigheid aanwezig. Als je allemaal een fijne vakantie wilt beleven, is het verstandig hier rekening mee te houden bij het maken van vakantieplannen. Natuurlijk zijn niet alle hoogbegaafde kinderen hetzelfde. Sandra van Bijsterveld, tekstschrijver, vertaler en schrijfcoach bij Stralend schrijven en moeder van drie hoogbegaafde kinderen, geeft tips om een vakantie met hoogbegaafde kinderen zo aangenaam mogelijk te laten verlopen.
Omgaan met nieuwe situaties
Sommige kinderen vinden het lastig om om te schakelen naar een nieuwe situatie. Als je al een angstig gevoel krijgt als de tafels in de klas een andere plek hebben gekregen, is slapen in een vreemd bed op een plek waar je nog nooit bent geweest een flinke uitdaging. Wat kun je doen om je kinderen hierbij te helpen?
- Betrek ze bij de voorbereiding. Ook al ligt de uiteindelijke beslissing bij de ouders, het is voor kinderen een prettig gevoel als ze weten welke mogelijkheden er voor de vakantie worden overwogen en wat argumenten zijn om daar wel of niet voor te kiezen. Bespreek ook wat er in vorige vakanties wel en niet leuk was.
- Zorg dat ze weten waar ze terechtkomen. Bekijk bijvoorbeeld plaatjes van de bestemming op internet, in brochures of de reisgids en bestudeer de route ernaartoe. Als ze dat leuk vinden, kunnen ze er alvast wat over lezen, of iets van de taal leren. Deze voorbereiding kun je zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Het kan zelfs een mooi verrijkingsproject zijn om de laatste weken van het schooljaar mee te overbruggen.
- Geef ze de gelegenheid om te wennen. Dwing ze bijvoorbeeld niet om meteen na aankomst contact te gaan leggen met andere kinderen. Als ze na een paar uur nog niet van hun veilige plekje af zijn gekomen, kan een wandeling naar de toiletgebouwen of een kijkje op de plattegrond van de camping een goede stimulans zijn om te gaan rondkijken.
- Zorg voor iets vertrouwds. Sommige kinderen hebben er veel houvast aan als ze iets vertrouwds bij zich hebben. Als je niet wilt dat een kind de hele dag met een knuffel rondloopt, kun je daar creatief mee omgaan. Een kettinkje of armbandje, eventueel met een figuurtje eraan, kan ook prima dienen als steuntje dat overal mee naartoe kan, maar toch niet belemmerend werkt bij het contact leggen en spelen.
Verveling en leerhonger
Sommige kinderen kunnen wekenlang spelen in de zandbak op de camping. Andere krijgen enorm de kriebels als ze langer dan een paar uur geen nieuwe informatie kunnen opslurpen. Het duurde even voordat wij in de gaten hadden dat een dagje ‘lekker niks doen’ bij ons steevast leidde tot veel gemopper en geruzie. Bij ons hielp het volgende:
- Neem slimme spullen mee. Denk bijvoorbeeld aan een (denk)spel dat nog niet vaak is gespeeld, een boek dat niet binnen een uur uit is, teken- en knutselmateriaal en speelgoed dat op meerdere manieren te gebruiken is, zowel binnen als buiten. Vaak zijn het de simpele dingen die het meest uitnodigen om er zelf creatieve varianten mee te bedenken. Hoe ouder het kind is, hoe meer de verantwoordelijkheid om slimme spullen te kiezen bij het kind zelf kan komen te liggen. Een leesmonster weet bijvoorbeeld zelf het best met welke boeken hij of zij lekker lang zoet is. Je vindt een heleboel leuke ideeën in deze blogpost over vakantie met hoogbegaafde kinderen.
- Zorg voor een mix van rust en prikkels. Afhankelijk van jullie eigen behoeften kun je de ene dag een uitstapje maken en de andere dag lekker luieren, of bijvoorbeeld de ochtenden rustig aan doen en ’s middags op avontuur gaan.
- Maak duidelijke afspraken… Dreigende verveling mag geen vrijbrief worden om op elk gewenst moment vermaakt te willen worden. Met het vooruitzicht dat er ’s middags iets ondernomen gaat worden, moet een kind zich (afhankelijk van de leeftijd) een ochtend zelf kunnen vermaken. Sommige kinderen kunnen baat hebben bij een dagplanner die inzichtelijk maakt wat er die dag gaat gebeuren (rust en regelmaat)
- …maar blijf ook flexibel. Als er net door iedereen heerlijk gespeeld wordt, hoeft dit niet onderbroken te worden omdat er nu eenmaal is afgesproken ergens naartoe te gaan. En als iedereen zich verveelt, kun je best op pad gaan, ook al was dat eigenlijk niet gepland. In dit soort situaties kom je met een beetje overleg en flexibiliteit een heel eind.
Gevoeligheid
Heimwee, last van hitte of kou of angst voor bijvoorbeeld beestjes of geluiden kunnen een grote impact hebben op gevoelige kinderen. Hoe ga je hiermee om?
- Vat het niet persoonlijk op. Het kan vervelend zijn als je alles doet om je kinderen een leuke vakantie te bezorgen, en er toch wordt geklaagd over heimwee. Probeer die twee dingen van elkaar los te koppelen. Heimwee is een heel sterk gevoel, een verlangen naar de plek die voor het kind het meest vertrouwd is. Ook tijdens een geweldige vakantie kan het de kop opsteken. Vaak blijkt achteraf dat ze het wel degelijk leuk hebben gevonden.
- Word niet boos. De hele dag klachten over de hete zon of enge beestjes moeten aanhoren kan irritant worden. Hou echter voor ogen dat het nog het vervelendste is voor je kind zelf. Hij of zij kiest er niet voor om zich zo te voelen. Boos worden en zeggen dat hij of zij ermee op moet houden, heeft dan ook weinig zin.
- Erken en accepteer de gevoelens…Laat zien dat je begrijpt wat er aan de hand is. Het gevoel begrepen te worden, kan al een groot verschil maken.
- … maar zorg dat ze de vakantie niet gaan beheersen. Kijk samen wat er gedaan kan worden aan het vervelende gevoel. Misschien kun je een fijn schaduwplekje creëren, iets anders aantrekken of een klamboe gebruiken. Maar bespreek ook dat wat niet veranderd kan worden, nu eenmaal zo is. Er de hele dag over praten, zal het niet minder maken. Je kunt je aandacht dan beter op andere dingen richten.
Smart-Ease geeft hieronder nog enkele aanvullende tips voor Sandra en alle andere vaders en moeders:
- Ga uitgerust op reis: reserveer de eerste dagen van je vakantie om lekker veel te slapen en de koffers in te pakken. Beter twee weken kamperen en ervoor en erna lekker relaxed in-en uitpakken, dan gestrest beginnen aan een driewekenvakantie. Jouw kinderen voelen immers haarfijn aan hoe jij je voelt.
- Zorg voor een goede voorbereiding en planning: als je wilt voorkomen dat je ’emmer overloopt’ en je spullen gaat vergeten, maak dan gebruik van deze handige site: www.meenemen.nl.
Het boekje ‘Langmuts en de vakantie’ is een leuk boekje om met gevoelige kinderen in gesprek te komen over waar ze tegenop zien. - Zorg voor voorspelbaarheid en overzicht: voor kinderen met volle hoofden is het vaak heel prettig om in beeld te hebben hoe lang het duurt voordat jullie op vakantie gaan en wat er precies gaat gebeuren. Het geeft je zelf ook rust want je hoeft niet voortdurend alles uit te leggen: het kind kan ‘het stuur zelf in handen houden.’Op de site van ‘gratis beloningskaarten.nl kun je gratis hele handige aftelkalenders downloaden
- Voorkom overprikkeling: stop oogmaskers en oordoppen in je tas, zet rustgevende muziek op je telefoon. Selecteer voor de kinderen voor onderweg muziek en films waar ze heerlijk van kunnen ontspannen. Een tip is het luisterboek van Jochem Myer: De Gorgels.
- Lach en relativeer: vergeet daarom niet om het volgende boek in je koffer te stoppen: Ja maar…..wat als alles lukt en ‘lastige kinderen, heb jij even geluk.’(Berthold Gunster). Als je deze boeken uit hebt, kun je met een gezonde dosis relativeringsvermogen weer beginnen aan een schooljaar vol nieuwe uitdagingen.
- Eerste hulp bij ongelukjes en irritaties: gevoelige kinderen zijn vaak extra gevoelig voor pijn en muggebeten. Wil je dit op een zo natuurlijk mogelijke manier verzachten? Dan kunnen deze tips wel handig zijn: Homeopathische vakantietips
Smart-Ease wenst iedereen mede namens www.stralendschrijven.nl een ontspannen en inspirerende vakantie toe.