Oefen de planningsvaardigheden van je kind met deze leuke spellen

Heb jij ook zo’n kind dat hele voorleesboeken uit het hoofd kent, maar het lastig vindt om vooruit te denken en goed te plannen? Dan ben je niet de enige. Planningsvaardigheden komen nu eenmaal niet (altijd) vanzelf. Gelukkig zijn er manieren om te oefenen met plannen en zo deze vaardigheden te ontwikkelen. Dat kan nog op een leuke manier ook. Kijk maar eens naar deze spellen waarmee je spelenderwijs oefent met plannen en vooruit denken. Je kunt er al heel jong mee beginnen.

Drie kleine biggetjes

Bij dit spel voor peuters en kleuters is het de bedoeling dat je de drie kleine biggetjes lekker laat buitenspelen als de wolf niet in de buurt is. Maar als de wolf er wel is, moet je ervoor zorgen dat ze veilig binnen zitten. De 48 opdrachtkaarten (24 zonder wolf en 24 met wolf) laten zien waar de biggetjes op het spelbord moeten staan. Vervolgens bepaal jij waar de huisjes geplaatst moeten worden.

Je vindt dit spel hier.

Roodkapje

Roodkapje is nog zo’n spel dat gebaseerd is op een bekend sprookje. Deze keer moet je als speler ervoor zorgen dat Roodkapje veilig aankomt bij het huis van oma. Dit doe je door met puzzelstukken het pad voor haar aan te leggen. Ook in dit geval zijn er weer 24 opdrachtkaarten zonder wolf, en 24 kaarten met wolf.

Hier vind je meer informatie over dit spel.

Day and night

Day and night lijkt een beetje op Castle Logix. Ook hier moet het bouwwerk op het plaatje worden nagemaakt. Maar waar bij Castle Logix de stokjes als laatste worden toegevoegd, vormen ze hier de basis waarop wordt gebouwd. Bij het spel zitten 24 dag-opdrachten en 24 nacht-opdrachten. Bij de nacht-opdrachten is alleen het silhouet van de te bouwen constructie te zien en dat maakt het allemaal nog net iets lastiger.

Hier kun je zien hoe vrolijk dit spel eruitziet.

Trucky 3

Speelt jouw kind graag met auto’s? Dan is Trucky 3 een goede keuze. Bij dit spel moet je de laadbakken van vrachtwagens vullen. Dat moet wel netjes gebeuren, anders past de lading niet. Het boekje met 48 opdrachten geeft aan welke vrachtwagens en welke stukken lading je moet gebruiken.

Bekijk Trucky 3 hier.

Castle Logix

Castle Logix is een robuust houten spel dat kinderen al vanaf heel jonge leeftijd kunnen spelen. Het is de bedoeling dat je het kasteel op een van de 48 plaatjes namaakt. Dat lijkt simpeler dan het is, want de plaatsing van het eerste blokje kan zomaar van invloed zijn op de plaatsing van het laatste dak. Dat zie je duidelijk in deze instructievideo. Vooruit denken dus, en als het toch misloopt achterom kijken naar de stappen die ook anders hadden gekund.

Bunny Boo

Bunny Boo is echt bedoeld voor de allerjongsten. Qua uiterlijk doet het wel iets denken aan een houten vormenstoof.  De grote, houten onderdelen kunnen op veel verschillende manieren gecombineerd worden. De 60 opdrachtkaarten beelden het na te bouwen doel af.

Beoordeel hier zelf of dit spel leuk is voor jou kind.

Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Blog, Executieve functies, Leer- en spelmateriaal, Leren leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *