Vakantie met hoogbegaafde kinderen? 5 tips om optimaal te genieten!

HEB JE HET VERMOEDEN DAT JE KIND HOOGBEGAAFD IS? KLIK HIER

Hoera, de vakantie staat voor de deur! Zowel wij volwassenen als onze kinderen moeten nog even door de laatste loodjes heen, maar binnenkort sluiten de scholen toch echt hun deuren. Even geen wekker, geen drukke klas, geen toetsen en geen clubjes. Maar wat dan wel? Even uitrusten is heerlijk, maar van niks doen worden lang niet alle kinderen blij – zeker hoogbegaafde kinderen niet. Daarom heb ik 5 tips voor je om jullie vakantie nog fijner te maken – of je nu thuis blijft of weggaat.

1. Boeken

Ik weet, niet elk kind is een boekenwurm. Maar toen ik laatst door de Zwolse boekenwinkel Waanders in de Broeren liep (op zich al een leuk vakantie-uitje trouwens), merkte ik toch echt dat er voor elk soort kind leuke boeken te vinden zijn. Ik werd er gewoon hebberig van! Wat denk je van deze boeken die ik tegenkwam:

(Tip: van de meeste boeken kun je via de link een inkijkexemplaar bekijken.)

Met deze boeken kunnen ze heel wat uurtjes zoet zijn, of ze nu achterin zitten tijdens een lange autorit, thuis op de bank liggen of in de hangmat in de tuin.

2. Knutsel- en tekenspullen

Houd je kind van knutselen en/of tekenen? Dan heb je vast al allerlei creatief materiaal in huis. Ga je op vakantie, dan is het zeker verstandig om ook dan in die behoefte te voorzien. Niet elk knutselmateriaal is praktisch voor onderweg (je wilt waarschijnlijk geen lijmvlekken in je caravan, tentdoek of de vloerbedekking van het hotel), maar een map met papier en kleurpotloden past altijd wel ergens in de tas. Playmaïs is een voorbeeld van knutselmateriaal dat makkelijk mee te nemen is en waarmee knoeivrij gespeeld kan worden.

3. Constructiemateriaal

Houdt je kind meer van bouwen? Dan kan ik je LaQ aanraden. Dit constructiespeelgoed biedt met een simpele basis eindeloze mogelijkheden. Het is licht en compact mee te nemen en er zitten geen speciale onderdelen bij (zoals bij Lego) waarvan het een ramp is als je er onderweg één kwijtraakt. Of wat denk je van dit stoere ruimteschip om zelf te bouwen en uit te breiden met constructiemateriaal dat je al hebt?

4. Spelletjes

Wat voor boeken geldt, geldt ook voor spelletjes: niet iedereen houdt ervan. Toch heb ik de afgelopen jaren gemerkt dat spelletjes een ideale manier kunnen zijn om uitdaging te bieden aan hongerige hersenen. Spellen worden daarom ook vaak ingezet in plusklassen, maar je kunt ze natuurlijk ook prima thuis of op reis gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Compacte gezelschapsspellen: sommige spellen zijn van zichzelf al compact en van andere spellen zijn speciale miniversies gemaakt, zodat je ze makkelijk kunt meenemen. Enkele van mijn favorieten zijn Ubongo Fun & Go, Dobble Beach en Vlotte Geesten 2.0. Uitgeverij 999 Games maakt ook allerlei compacte kaartspellen met spannende thema’s, zoals Take 5! en Beverbende.
  • Spelletjes om alleen te doen: dit zijn eigenlijk puzzels, maar dan driedimensionaal en tastbaar. Kijk maar eens bij de breinbrekers van SmartGames.
  • Spelletjes om in beweging te komen: laat ze, zeker als het lekker weer is, lekker in hun lijf komen door buiten te bewegen. Denk aan klassiekers zoals badminton, frisbee en pingpong, maar bijvoorbeeld ook aan het Zweedse kubb (Vikingschaken) en het Finse Mölkky, waarbij wat meer denkwerk komt kijken.

Vind je het leuk om nog meer inspiratie op te doen, dan is een bezoekje aan spellenspeciaalzaak De Dondersteen zeker een aanrader. De spelletjes kun je zelfs uitproberen in de winkel. Na afloop een ijsje  van Van der Poel en het feest is compleet.

5. Friemeldingen

Kan jouw kind wel goed niks doen? Des te beter! Tijdens het niksen ontstaan vaak de mooiste ideeën. Sommige kinderen vinden het fijn om ergens mee te friemelen terwijl ze hun gedachten de vrije loop laten. Voor hen kunnen ‘friemeldingen’ zoals tangles erg fijn zijn om bij de hand te hebben.

Nu ben ik benieuwd: wat zijn bij jou en je kind succesnummers voor tijdens de vakantie? Ik hoor graag jullie tips!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer

Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Blog, Leer- en spelmateriaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *