Vijf tips om te voorkomen dat je hoogbegaafde kinderen je de hele dag claimen in de vakantie

Ben je op zoek naar inspiratie voor activiteiten in de vakantie? Klik hier

De overgang van school naar vakantie is voor veel  hoogbegaafde en hooggevoelige kinderen en hun ouders vaak een flinke uitdaging. Ineens valt dan de structuur en voorspelbaarheid weg. Een aantal van deze kinderen wordt dan humeurig.  En dit heeft misschien wel weer een wisselwerking op jouw humeur. Je moet vaak zelf bijkomen van de hectiek van de afgelopen schoolweken. Het laatste waar je dan behoefte aan hebt is prikkelbare kinderen. Herkenbaar?

Hoe zorg je er nou voor dat je niet de hele dag geclaimd wordt en zelf nergens meer aan toe komt? Hoe hou je het voor iedereen aangenaam? Ik heb vijf tips voor je op een rijtje gezet zodat de overgang van school naar vakantie goed verloopt:

1. Gebruik een planbord

Met een planbord maak je inzichtelijk wat er die dag gaat gebeuren. Zo schep je heldere verwachtingen en voorkom je dat je kinderen om de haverklap vragen:”Wanneer gaan we een spelletje doen of wanneer gaan we iets leuks doen.”
Hang het planbord op ooghoogte van de kinderen op. Plan de activiteiten rondom deze 3 pijlers: ontbijt, lunch en avondeten. Geef dit in duidelijke kleuren aan.
Je kunt zoals je in onderstaande afbeelding ziet zelf een planbord maken.

Er zijn natuurlijk ook talrijke planborden te koop. Mocht je kind nog niet kunnen lezen dan zijn er ook diverse pictogrammen verkrijgbaar.

3. Maak een tweedeling

Verdeel de dag in tweeën: spreek vervolgens af op welk dagdeel de kinderen iets voor zichzelf moeten doen en wanneer jullie een gezamenlijke activiteit kunnen doen. Op die manier kom je ook even aan je eigen to-dolijstje toe. De kinderen hebben dan ook helder wanneer ze je niet moeten storen. Dit leert ze dan ook om om te gaan met uitgestelde aandacht.

2. Laat je kind meedenken

Veel hoogbegaafde kinderen hebben er een ontzettende hekel aan als dingen voor hen worden bepaald. Voor je het weet verzand je dan in een discussie. Om dit voorkomen kan het helpen om hen mee te laten denken in hoe de dag eruit gaat zien. Maar pas op: de fantasie van je kind kan er soms voor zorgen dat het blijft bij ideeën of bij plannen die niet uitvoerbaar zijn. Geef daarom wel een helder kader. Het kan al helpen door twee opties voor te stellen. Het feit dat ze een stem hebben in het dagprogramma is soms al voldoende.

3. Combineer het aangename met het nuttige

Natuurlijk moet er elke dag gegeten worden. Hoe leuk is het dan om in het ochtend- of het middagprogramma samen de lunch of het avondeten voor te bereiden. Laat je kind zelf een recept opzoeken. Spreek van te voren een budget af. Laat hen zelf een boodschappenlijst maken en afhankelijk van de leeftijd ook zelf de boodschappen doen. De allerjongsten kunnen helpen bij het feestelijk dekken van de tafel of bij kleine klusjes als het samen wassen en snijden van de groente. Verdeel eventueel de rollen: het ene kind is de ober en het andere de kok. Laat hen vervolgens zo zelfstandig mogelijk de taak uitvoeren. Zo ontwikkel je spelenderwijs de zelfsturing en de executieve functies.

4. Maak een vakantiebucketlist

Laat elk kind een lijst maken met drie (haalbare) activiteiten voor de vakantie. Bijvoorbeeld: een boswandeling maken, samen een hut bouwen, zelf popcorn bakken en vervolgens je woonkamer omtoveren tot een bios, een spelletjesmiddag. Deze activiteit kun je dan zichtbaar maken met een foto of tekening die je hen zelf met magneten op het planbord laat bevestigen.

5. Maak verrassingsdoos

Tja en dan zijn er natuurlijk dagen waarop de creativiteit misschien ver te zoeken is. Op zo’n dag is het leuk om een verrassingsdoos te voorschijn te kunnen toveren. In deze doos kun je spelletjes of knutselideeën stoppen die je kinderen nog nooit eerder hebben gezien of gedaan. Op Pinterest vind je talrijke ideeën. Of je kunt een doos maken waarin je enveloppes stopt waarin allerlei leuke activiteiten doet, bijvoorbeeld samen een high tea voorbereiden en uitvoeren of een middagje bouwen met LaQ of Gravitrax. Laat elk kind per keer om de beurt een enveloppe uit de doos grabbelen. Dit zorgt al voor de nodige positieve spanning. Het voelt alsof je jarig bent.

Ik hoop dat deze tips ervoor zorgen dat iedereen het fijn heeft in de vakantie. Veel plezier!!

Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Blog, Executieve functies, Gedrag en opvoeding, Uit de praktijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *