Kinderen die bakken

Wat hebben pepernoten met executieve functies te maken?

De Sint is weer in aantocht. De schappen in de supermarkten liggen weer vol met ‘suikergoed, marsepein en pepernoten.’ Lekker!! Maar weet je wat nog lekkerder en vooral leuker is? Zelf pepernoten bakken. Niet alleen leuk en lekker maar ook nog heel erg leerzaam.

Bakken en executieve functies

Bakken doet een groot beroep op de executieve functies: de vaardigheden die ook nodig zijn bij het uitvoeren van een taak op school en het huiswerk:

  • Het begint al met secuur en begrijpend lezen. Ik hoef je immers niet te vertellen wat er gebeurt als je het recept niet goed leest.
  • Vervolgens moet je zorgen dat je alle spullen  klaarzet die nodig zijn om het recept uit te voeren. Zo doe je een beroep op het organisatievermogen.
  • Na het lezen van het recept en het klaarzetten van de spullen moet je bedenken in welke volgorde je te werk gaat. Je leert op die manier spelenderwijs goed plannen en timen.
  • En niet te vergeten: er wordt in de meeste recepten een beroep gedaan op de rekenvaardigheden (metriek stelsel: gewicht en inhoudsmaten).

Ben je overtuigd? Ga dan snel aan de slag. Het recept vind je hier:

Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Blog, Executieve functies, Leren leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *