Wat je van puppy’s leren kan

Wil je weten hoe je kunt afstemmen op de behoeftes van je kind? Klik hier

Hoogbegaafde en hoogsensitieve kinderen zijn meesters in het spiegelen van ons gedrag. Ze hebben vaak een feilloze antenne voor de angst en stress van een ander. Net als puppy’s trouwens. Kinderen zijn natuurlijk geen puppy’s maar ik heb de afgelopen week ervaren dat er verdraaid veel parallellen zijn in de opvoeding.

Sinds afgelopen Kerst is onze familie namelijk uitgebreid door de komst van een puppy. Onze oudste dochter en schoonzoon zijn de trotse bezitters van een Beagle. En wij mogen hier allemaal van meegenieten.
De komst van zo’n klein droppie maakt veel los. Een ontzettend leerzaam proces.

Voorbereid tot in de puntjes

Het stel was tot in de puntjes voorbereid op de komst van de kleine doerak. Puppybrokjes, mandje, bench, speeltjes, je kon het zo gek niet bedenken, of het was er. Alle ‘how-to’vlogs werden bekeken en er werd goed geluisterd naar de instructies van de fokker. Er werden lijsten met voedings-, slaap- en uitlaatschema’s geprint. Kortom, aan de voorbereiding zou het niet liggen.

Eigen wil 

De eerste dagen leken de schema’s en stappenplannen prima te werken. Maar kleine hondjes hebben gelukkig ook een eigen wil. Niet alles uit de handleiding bleek voor Pleun, zo heet de pup, van toepassing.

Beter op gevoel dan volgens de regels

De vermoeidheid door de onderbroken nachten begon bij de baasjes van Pleun z’n tol te eisen. Ze hielden zich zo goed aan de regels maar het leek wel of Pleun steeds dwarser werd. Wat konden ze nou nog meer doen dan dat? 
Vroeger zei mijn dochter altijd: ‘ik doe het liever op gevoel dan volgens de regels’. Toen ik haar herinnerde aan die uitspraak slaakte ze een diepe zucht en begon te lachen: “Ah ja, dat is waar ook. Door al die instructies en stappenplannen, was ik het gevoel even kwijt. Pleun spiegelt ons.” 

Verstoring van het innerlijk kompas

En dat doen onze kinderen ook als we ons alleen maar houden aan strakke opgelegde regels uit angst om afgerekend te worden door het systeem of om veroordeeld te worden door een ander. Het innerlijk kompas kan dusdanig verstoord raken dat we niet meer weten hoe we onszelf en onze kinderen moeten aansturen.  Gevolg is dat we in de controle schieten met als gevolg dat bom meestal barst. Herkenbaar?

Volg je hart, dat klopt altijd

Sinds mijn dochter en schoonzoon de strakke regels loslaten, goed voor zichzelf zorgen, goed waarnemen en afstemmen op de behoeftes van Pleun, is het een super tevreden pup. 

Wat voor Pleun geldt, zal ook voor jouw kind gelden.
Gedrag is communicatie. Regels moeten dienend zijn en adviezen zijn helpend mits je ze goed afstemt op de behoefte van het kind. Volg je hart, dat klopt altijd.

Vond je dit nuttig? Dan kun je het delen!
Geplaatst in Blog, Gedrag en opvoeding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *